5 savjeta kako jednostavno i zdravo krenuti u novi dan

Iako početak dana najčešće prolazi u strci, jutro ne mora biti stresno razdoblje. Dapače, trebalo bi to biti doba u kojem ćete smireno krenuti u svoj dan. Zdravlje bi trebalo biti na prvom mjestu, čak i u trenucima najvećeg “ludila” pa ga nemojte zanemariti niti ujutro, čak i kad kasnite sa svime. Ton koji zadate u samom početku dana može ga obilježiti do kraja, pa se potrudite da mirno i zdravo krenete u novi dan. Zdrave navike mogu učiniti vaš (poslovni) dan boljim, a u nastavku otkrijte pet savjeta što i kako možete činiti.

Priprema za dobar dan započinje večer prije

San je esencijalan za zdravlje, a dok spavamo naš se mozak “resetira” i ponovno gradi mreže živčanog sustava koje pomažu pri svakodnevnom funkcioniranju.  Nedostatak sna može utjecati na zdravlje, produktivnost i pamćenje, a osim toga može vas učiniti i nervoznima. Spavanje od šest do osam sati u odrasloj dobi od vitalnog je značaja za produktivnost.

Kako biste mirno zaspali i bili produktivniji, savjetujemo i da prije spavanja napravite to-do listu za idući dan koja će biti temelj za mirno jutro, ali i miran san. Večer prije posvetite popisivanju obaveza koje vas iščekuju i organizirajte si dan što više možete, primjerice, odaberite outfit za idući dan, kako biste ujutro imali vremena za raditi stvari koje volite.

Izdvojite vrijeme za jutarnju tjelovježbu

Postoje brojni načini kako se brzo i jednostavno razbuditi ujutro, poput hladnog tuša, no najefektivniji je – tjelovježba. Jutarnji trening doprinijet će tome da se već na početku dana napunite energijom te bi upravo to trebala postati vaša jutarnja zdrava rutina.

Redovita tjelovježba – stavite trening na raspored dva puta tjedno prije posla, značajno će utjecati na jačanje imuniteta, a povezana je i s boljim mentalnim zdravljem te pojačanom proizvodnjom serotonina, “hormona sreće”. Pri tome, ne morate se odlučiti za neki od visoko intenzivnih treninga, prakticiranje joge ujutro pomoći će u tome da u svoj dan uđete smireniji i fokusiraniji na sve što vas očekuje.

Ne preskačite doručak

Nedostatak vremena nije dovoljno dobra izlika za preskakanje obroka, a pogotovo ne doručka koji je najvažniji obrok u danu. Doručak je nešto što mora postati dio vaše rutine kako biste bili zdraviji, a hrana koju konzumirate u tom periodu trebala bi biti laganija, ali i dalje nutritivna. Čak i da prespavate vrijeme koje biste inače odvojili za doručak ili niste gladni ujutro, postoji jednostavan način da dobijete potrebnu dozu zdravlja i on-the-go. Možete se odlučiti za doručak u obliku voćnog pirea Nutrino Lab koji je 100 posto prirodan, hranjiv, može vam uvijek biti nadohvat ruke i u trenu vas napuniti energijom.

Praktično pouch pakiranje Nutrino Lab prirodnog snacka možete ubaciti u torbu u trenutku kad morate “izjuriti iz stana”, a doručak u obliku pirea od voća i povrća prepun je vitamina i minerala koji će biti pravi boost za vaš organizam. Voćni pirei pripadaju nutritivnoj kategoriji A zbog skladnog odnosa između energetske vrijednosti i sadržaja vitamina, minerala i vlakana pa ih to čini pogodnim za svakodnevnu konzumaciju i stvaranje zdrave jutarnje rutine. Jedinstven i zdrav obrok u obliku snacka od voća i povrća, bez aditiva, šećera i glutena, jednostavan je za konzumaciju bilo kad i bilo gdje, čak i kad se vozite prema poslu, tako da izlike za preskakanje doručka zaista više nema. Naš favorit je Wake Up Snack s jabukom, narančom, mrkvom i đumbirom koji će vas razbuditi i dati vam potrebnu dozu energije.

Budite offline i posvetite se sebi

Prvih sat vremena u danu nastojte posvetiti sebi, aktivnostima u kojima uživate ili hobiju koji volite, i to po mogućnosti bez toga da ste online. Probajte se čak i probuditi ranije za to. Nemojte dan započeti s pregledavanjem mailova ili čitanjem dnevnih vijesti na portalima, već budite sami sa sobom i svojim mislima.

Upustite se u svoje rituale, bilo da je riječ o beauty rutini, dugom tušu, journalingu ili, pak, meditaciji koja je jedna od zdravih navika uspješnih ljudi. Samo 10 minuta meditacije može utjecati na opuštanje tijela i uma, ali i pripremiti vas za bolji radni dan, u kojem ćete biti maksimalno fokusirani i produktivni. Izdvojite vrijeme za ono što vas puni energijom odmah ujutro jer ćete od te aktivnosti, nakon napornog radnog dana, sigurno odustati. Uživanje u jutarnjem miru i tišini blagotvorno će djelovati na mentalno zdravlje.

Voda, voda, voda

Hidratacija je jedna od ključnih stvari za uspješan i zdravi dan, a vrlo je jednostavna za implementirati u svoju svakodnevicu. Ne samo da biste jutro trebali započeti s čašom vode čim se probudite, i tako nastavite do trenutka kad idete spavati. Dehidracija može spriječiti normalno funkcioniranje tijekom dana jer može uzrokovati glavobolju i umor, a idealno bi bilo da tijekom dana popijete više od dvije litre vode.

Voda je ključna za normalno i zdravo funkcioniranje organizma, a čaša vode ujutro je esencijalna za rehidrataciju organizma i nadoknadu tekućine koju smo izgubili tijekom noći te dodatnu dozu energije. U svoju čašu možete iscijediti i malo limuna jer ćete time u tijelo unijeti i dozu vitamina C, potaknuti metabolizam i ubrzati stvaranje kolagena, između ostalog. Voda s limunom bogata je fitonutrijentima, snažnim antioksidansima koje tijelo čuvaju zdravim.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR, Unsplash, Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0