Kako se lakše razbuditi ujutro?

Kako se lakše razbuditi pitanje je koje mnogi od nas sebi postavljaju svakoga dana. Oni koji su noćne ptice, muku muče s ranim ustajanjem i snoozaju budilicu do zadnjeg trenutka, dok zaljubljenici u jutro bez problema skaču iz kreveta. Brojni se vlasnici velikih kompanija i poslovno uspješni ljudi kunu u rano ustajanje, pa nerjetko čitamo o njihovim rutinama koje počinju već u pet ujutro. Kako se brzo i jednostavno razbuditi ujutro te zavoljeti ranije ustajanje, otkrijte u nastavku.

Rutina i navika

Prvih 15 minuta nakon buđenja može biti teško i najtvrdokornijim ranoraniocima. To je vrijeme u kojem mozak još uvijek ne radi kako treba, a tu fazu nazivamo inercija spavanja. Inercija spavanja radi protiv nas, kada je riječ o jutarnjem buđenju, jer nam upravo ona pomaže da se vratimo na spavanje ako smo se nakratko probudili, ali ako ste se iznenada probudili zbog budilice ili zvona na mobitelu, inercija spavanja će utjecati na vašu kognitivnu sposobnost da odgovorite na alarm ili poziv. Na jačinu inercije spavanja utječe gubitak sna, doba dana i dubina sna iz kojeg se budite.

Odlučite li da je vrijeme za ranije ustajanje, s prilagodbom počnite polagano. Svakoga dana nekoliko minuta ranije postavite budilicu kako šok buđenja za tijelo ne bi došao naglo.

Tijelo se priprema za buđenje u sat vremena ili malo prije nego što se probudite – tjelesna temperatura počinje rasti, krvni tlak raste, a serotonin i kortizol preplavljuju mozak.

Proljeće i ljeto su idealno vrijeme za uvođenje ove rutine jer sunce ranije izlazi i tijelo je ujutro prirodno spremnije za ranije buđenje. Slušajte svoje tijelo, provedite vrijeme opuštajući se sat vremena prije spavanja i idite u krevet kada se osjećate pospano. Osluškivanje vlasitih potreba mogu biti krucijalna za ranije lijeganje i buđenje.

Kako biste optimizirali san, održavajte redoviti raspored spavanja (s dosljednim vremenima spavanja i buđenja) čak i vikendom ili slobodnim danima. Ako vikendom spavate do 10 ujutro, a tijekom tjedna se želite ustati u 6, organizam će biti zbunjen te se nikako neće moći priviknuti na stalan raspored.

Ustali ste iz kreveta, što sada?

Prirodno svjetlo pokreće vaš mozak. Ako je vrijeme tmurno, upalite svjetla, a ako ste u prilici, ujutro bi najbolje bilo izaći na zrak. Hladniji zrak ili sunčeve zrake će vas razbuditi i pokrenuti organizam za početak novog dana. Ako ne možete izaći van, otvorite prozor i udahnite svježi zrak!

Odmah po ustajanju otiđite pod tuš. Čak i ako ste zagovornik večernjeg tuširanja, znate da nas ništa ne može bolje razbuditi od vode! Iako je ponekad teško natjerati se na tuširanje ujutro, sjetite se kako ste puni energije nakon jutarnjeg tuša i neka vam to  bude glavna vodilja.

Ustalite rutinu kojoj se veselite. Pomno isplanirajte prvih pola sata nakon ustajanja. Veseli vas čitati vijesti? Obaviti ekstenzivnu beauty rutinu? Slušati glazbu i plesati po stanu, šetati kućnog ljubimca, zaliti cvijeće? Odlično! Što god vas motivira na ranije ustajanje uvrstite u raspored, pa će i čin ustajanja biti lakši! Pobrinite se da svako jutro imate barem jedna aktivnost koja će vas samo uzbuditi i podići raspoloženje. To će vas neizravno učiniti produktivnijim u ostatku dana.

Šalica kave ili crnog čaja djelovat će gotovo čudotvorno na pospanost. Naime, kofein blokira adenozin u našem tijelu, zbog kojeg se osjećamo uspavano. Isto tako, kofein pojačava djelovanje serotonina i dopamina, hormona zaduženih za podizanje raspoloženja, povećavanje razine energije i postizanjeg boljeg fokusa. Ne preskačite doručak! Iako se čini kao jednostavan savjet, doručak je sjajan način da se razbudite. Čak i mali jutarnji obrok može vam dati nalet energije za bolji dan. Doručak bogat proteinima, vlaknima i vitaminima osigurat će sve potrebne nutrijente za kvalitetan start dana.

Otiđite na jutarnji trening u teretanu, šetajte ili odradite trening kod kuće. Iako će nekima ovo zvučati kao nemoguća misija, ranojutarnji trening će vas držati budnima cijeli dan, a navečer vas ranije potjerati u krevet.

Ako je pred vama stresan dan ili vam treba sabiranje misli i potpuno opuštanje uma i tijela kao pripremu za sve obaveze, pokušajte meditirati. Samo 10 minuta fokusa na disanje te umirenje uma i tijela može pomoći stvoriti dobru podlogu za nošenjem s izazovima u danu.

Postizanje nove rutine nikada nije jednostavna misija, a ako muku mučite s ranim jutrom – pred vama je ozbiljan zadatak. Iako se kaže da je za usvajanje rutine potrebno istu radnju ponavljati 21 dan, možda vas razveseli činjenica da, ako pet uzastopnih dana ustajete i liježete u isto vrijeme, tijelo će samo početi pratiti obrazac, a budilica više neće predstavljati stres!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @papayalovin, @sofikulin, @leoncechenal, @fadela, @alena_shakhnazarova

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0