Kako njegovati kašmir

Mekoća i luksuzan izgled kašmira ono je što veste izrađene od ovog materijala čini posebnima, no one imaju i još jednu karakteristiku, a ta je dugovječnost. Pulovere od kašmira možete nositi doživotno, pa čak i prenositi s koljena na koljena, ako znate kako njegovati kašmir. Iako imaju nešto višu cijenu od pletiva sličnog izgleda, kvaliteta kašmira je neusporediva, pa zato pripadaju u slow fashion kategoriju komada u koje se isplati uložiti nešto više novaca jer su vječni.

Iako se kupnja komada od kašmira može učiniti velikim izdatkom u tom trenutku, riječ je o komadu kojim stavljate kvalitetu ispred kvantitete. Od početka milenija pa sve do danas proizvodnja odjeće se utrostručila, a prosječna žena kupuje 60 posto odjeće više nego prije 20 godina. Uz to, kvaliteta odjeće sve je lošija te je možemo kraće nositi. No, upravo je zato, te zbog negativnog efekta na okoliš, ojačao slow fashion pokret. Tako kupnjom i pravilnom njegom kvalitetnih komada, poput kašmira, pozitivno možete utjecati i na planet jer je riječ o dugovječnom komadu koji neće trebati tako brzo nadomjestiti novim.

No, kako bi vaši kašmir komadi dugo izgledali kao novi, potrebno je brinuti se za njih, a u nastavku možete otkriti savjete kako njegovati kašmir.

Kupite pravilan broj

Prije nego što uopće započnemo s temom njege kašmir pulovera nakon što ga kupite, prvo je pravilo da ne kupite komad koji je broj premali ili koji vam je tijesan jer će se takvi puloveri prije rastegnuti i dobiti mucice nakon samo nekoliko nošenja.

Ono što je važno imati na umu je da će svaki kašmir komad dobivati mucice zbog trenja, međutim s redovitim pranjem one će nestajati – nastaju od viška vlakana, a višak će nakon otprilike desetak pranja nestati i to se više neće događati. Ako vam baš jako smetaju, postoje specijalizirani deterdženti, češljevi za kašmir i gadgeti koji ih efikasno uklanjaju.

Pravilno pospremanje

Jedno od glavnih pravila kad se postavi pitanje kako njegovati kašmir je da ga uvijek slažete na policu ormara ili u ladicu, a ne vješate. Ako ga stavljate na vješalicu, pulover od kašmira će se razvući i izgubiti formu. Kašmir komadi bi po mogućnosti trebali biti pospremljeni u tamnom dijelu ormara te bi bilo korisno da se s njima nalaze i sušena lavanda ili cedar kuglice. Naime, miris cedar kuglica iznimno je učinkovit u borbi protiv moljaca te pomaže da vaši kašmir komadi ostanu sačuvani. Bilo bi dobro kada biste ih zamijenili svakih godinu dana jer njihov miris s vremenom blijedi.

Isto tako, kada pospremate kašmir na dulje vrijeme ili do iduće hladnije sezone, obavezno ga operite prije nego što će dulje vrijeme stajati u ormaru kako ne bi privukao moljce.

Zamrznite kašmir!

Kako bi kašmir zadržao mekoću, poslužite se posebnim trikom. Lagano pošpricajte pulover s vodom, stavite ga u vrećicu za pranje delikatne odjeće i na nekoliko sati stavite u zamrzivač. Nakon što ga izvadite, dopustite da se osuši na zraku, a time ćete vratiti mekoću puloveru.

Isto tako, mekoću možete zadržati i tako da izbjegavate nositi kašmir komad više od 3 dana zaredom kako bi se vlakna “odmorila” i vratila u originalan oblik.

Ručno pranje

Iako se neki kašmir mogu prati i u perilici rublja, većina ipak odabire ručno pranje. Iako je stvar osobne preferencije koliko ćete često prati svoje pulovere, preporučuje se da kašmir perete nakon tri do četiri nošenja, čak i ako nema mrlja, bez straha da će se od “pretjeranog” pranja oštetiti.

Napunite posudu s hladnom vodom te u nju dodaje koju kap deterdženta koji je namijenjen za pranje kašmira ili Violeta Protect & Repair tekućeg deterdženta koji sadržava Repair Serum čija je zadaća njegovati i obnoviti oštećena vlakna odjeće. Posebna formula produljuje vijek trajanja odjeće, a nakon što pulover stavite u vodu također je za produljenje vijeka trajanja važno da nježno zarotirate tkaninu u vodi na oko 30 sekundi. Pripazite da ne miješate boje, ako perete više kašmir komada odjednom, pogotovo ako se radi o bijelim i bež puloverima te onima u jarkim bojama. Ostavite pulover da se namače oko 15 do 30 minuta prije nego nježno što iscijedite vodu ne pritišćući pritom pulover i isperete tkaninu s čistom, hladnom vodom.

Pranje u perilici rublja

Prednost pranja kašmira u perilici krije se u činjenici je ta što perilica ima blage i ujednačene pokrete, dok ruka može biti grublja prema tkanini i samim time oštetiti vlakna. Ako vaš pulover od kašmira to dopušta, operite ga u perilici rublja te pratite upute za njegu tkanine na etiketi. Naš je savjet da obavezno odvojite različite boje – pravilo koje vrijedi i za ručno pranje, da obavezno koristite vrećicu za pranje osjetljivog rublja kako se tkanina ne bi trljala o druge komade, izokrenete pulover prema unutra te da obavezno odaberete program za vunu ili delikatne tkanine na perilici.

Jedna od najvažnijih stvari koje možete regulirati prilikom pranja u perilici je i temperatura – namjestite program koji koristi hladnu vodu, nikako višu od 30 Celzijevih stupnjeva, a centrifugu stavite na najmanju jačinu. Hladna voda bitna je zbog toga što će pridonijeti dugovječnosti kašmir pulovera, a uz to, pranjem u hladnoj vodi uštedjet ćete energiju i time brinuti o planetu.

Dodajte malu količinu specijaliziranog deterdženta za rublje – naša preporuka je Violeta Protect & Repair zbog toga što sadrži kombinaciju enzima koji se vežu na oštećena celulozna vlakna odjeće ili “mucice” te ih zaglađuju, čime kašmir nakon pranja u perilici postaje mekan i gladak. Nemojte koristiti omekšivač za tkaninu, već će poseban deterdžent poput ovog u sebi imati sve sastojke koji su potrebni da bi kašmir bio zaglađen, a i kako bi otklonio neugodne mirise i učinkovito oprao komad.

Sušite kašmir na zraku

Kašmir obavezno morate sušiti na zraku – to je bolje za pulover, a i smanjuje potrošnju energije. I sušenje je posebno umijeće, pulover mora biti polegnut, a proces može potrajati čak danima, no bolje je biti strpljiv nego uništiti tkaninu tako da je pokušavate rukom osušiti dok je mokra. Naime, vlakna su vrlo nježna i slaba kad su mokra te takvim postupkom možete uništiti oblik svojeg pulovera.

Lagano istisnite ostatak vode iz pulovera, formirajući kuglu te ga nakon toga stavite na suhi ručnik i namjestite da što vjernije nalikuje formi koju ima kad je suh. S donje strane zarolajte ručnik te lagano rolajte s puloverom koji se nalazi u njemu kako bi ostatak tekućine prešao na ručnik. Zatim ga stavite ponovno na suhi ručnik i namjestite da što vjernije nalikuje formi koju inače ima.

Iako se kašmiru ništa neće dogoditi ako ga perete često, držite se pravila da svoje pulovere perete samo onda kada je to zaista potrebno, na niskim temperaturama te uz posebne postupke i odgovarajuće proizvode koji će ga njegovati. Uz ove savjete kako njegovati kašmir vaši bi pulover i ostali komadi trebali izgledati kao novi barem 10 godina.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0