Kako iskoristiti ljeto da okrenete novu stranicu u životu

Ljeto je često vrijeme kada imamo više vremena za razmišljanje o  navikama i potencijalnim promjenama koje možda već i neko duže razdoblje želimo napraviti, ali naprosto iziskuju previše vremena.

Često smo nezadovoljni s određenim dijelom svog života, no promjenu je preteško napraviti tijekom užurbane svakodnevice, konstantnih zadataka i posla. A često je sve što nam treba zapravo samo vrijeme provedeno u tišini sa svojim mislima kako bismo mogli sagledati u kojem smjeru želimo ići, što očekujemo od života i što bismo voljeli izbaciti, a što novo uvesti. Doći do tog mira u glavi i razbistrivanja misli prvi je, a ponekad i najteži zadatak.

Zato je upravo ljeto idealno da se pozabavite sami sa sobom, te možda okrenete novi list i nakon godišnjih odmora započnete puno drugačiji i kvalitetniji život.

Prije svega, dok ste na odmoru, odvojite dnevno nekoliko minuta za meditaciju. Da biste pustili novim mislima da uđu, prvo morate moći izbaciti one stare iz glave i umiriti um. Ok, nećete uspjeti baš prvi dan (vjerujte nam!), ali svega par dana dovoljno je da počnete osjećati promjenu.

Nakon meditacije, kada je um smiren, bistar i otvoren za nove ideje, probajte se prisjetiti svega onoga što vam je u proteklih nekoliko mjeseci palo na pamet da biste htjeli napraviti ili promijeniti. Zapišite svaku od tih ideja/želja.

Uz svaku od njih pridružite neko vremensko ograničenje do kada biste tu promjenu trebali izvršiti. Na taj ćete način moći lakše kontrolirati radite li išta po pitanju ostvarivanja određene ideje, ili ako ne radite, koliko imate vremena da se pokrenete.

Ljeto je vrijeme kad naše svakodnevne rutine ipak padnu u drugi plan, a sve ono što opetovano radimo iz dana u dan, sada je prekinuto. Zato je upravo ovo idealno doba da rutine koje ne volite uspijete i u potpunosti sasjeći te im se ne vratiti nakon što godišnji odmor završi.

Primjerice, nezadovoljni ste jer nemate dovoljno vremena za sebe u danu? Postavite si cilj da, kada se vratite s godišnjeg odmora, u svoj život ubacite novu rutinu. Započnite dan pola sata prije nego ste to radili do sad, i obećajte sami sebi da ćete to dodatno vrijeme iskoristiti samo isključivo za sebe.

Posao kojim se bavite možda vas ne ispunjava koliko bi trebao? Probajte sastaviti listu stvari koje su vama drage, kako biste mogli razmisliti je li jedna od tih stvari zapravo ono što bi moglo postati vaša stalna karijera. Nikad nije kasno za korijenite promjene, a i nitko ne kaže da zabavan hobi ne može postati posao. Ako nemate takvih hobija, možda je onda idealno vrijeme da na Linkedinu pogledate što se novoga nudi u vašoj branši. Ponekad smo na samo jedan klik do svog novog najdražeg posla. Samo je potrebno imati vremena napraviti taj klik.

Nezdravo se hranite? Sada je vrijeme da razmislite kako biste se po povratku na posao mogli hraniti bolje. Zapišite nekoliko recepata koje ćete moći s lakoćom brzo pripremiti, osmislite jednotjedni plan prehrane, i u prvom tjednu na poslu provedite ga u djelo. Najteže je početi, no zamislite povratak s godišnjeg kao mogućnost clean starta.

Pronađite vrijeme za prijatelje. Znamo, dnevni zadaci često nas brzo odnesu, no odnesu nas onoliko koliko im dopustimo da se to dogodi. Iz rutine se teško izbaviti odjednom. Zato sada složite plan što biste sve htjeli raditi kada se vratite s godišnjeg. Postoje li neke lokacije ili događanja u vašem gradu ili okolici koje biste htjeli obići s prijateljima? Nema više odgađanja, sastavite popis, a po povratku dignite slušalicu i uvrstite ih u raspored.

Zdrave navike. Niste baš od onih koji obožavaju vježbati? Znamo kako vam je. No ponekad je doslovno najgore početi. Dok ste na odmoru, proguglajte studija u kojima biste mogli vježbati, nazovite i napravite rezervaciju svog mjesta odmah za prvi tjedan nakon odmora. I pola posla ste već učinili.

Želite promijeniti stil, no nikad nemate vremena za detaljnu reviziju onoga što vam se sviđa, a što ne? Nema problema, sada je to vrijeme došlo. Dok ležite u debelom hladu na plaži, ionako vjerojatno držite mobitel u ruci – potražite inspiraciju na svojim najdražim Instagram ili Pinterest profilima. Kreirajte svoj inspo bord i spremite sve primjere outfita koji vam se sviđaju, frižura koje su vam kul, ili pak oblika noktiju koje se nikad prije ne biste usudili isprobati. Po povratku s odmora, već ćete imati vodič što krenuti mijenjati.

Nakon što ste definirali koja su to područja na kojima želite raditi promjenu, zadali si rokove za ostvarenje, već ste napravili pola posla. Ostalo je još da s vremena na vrijeme na taj popis bacite pogled i vidite idete li prema zadanim ciljevima. I nemojte se pokolebati, ovo je idealno vrijeme da počnete živjeti upravo onako kako želite. Sretno!

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0