Jučer je u Zagrebu otvoren Marble – najveći steakhouse u gradu

Jučer je Novi Zagreb gorio, u najpozitivnijem smislu ovih riječi. Steak show, ples s vatrom i vatreni topovi bili su dio programa partya za otvaranje steakhousea Marble, koji se nalazi u Središću. Tristotinjak uzvanika, redom prijatelja i partnera, s Marble timom su proslavili otvaranje ovog spektakularnog restorana. O relevantnosti ovog projekta govori i činjenica da su se na jednom mjestu okupila neka od najrelevantnijih imena hrvatske gastronomske scene — chefovi, vinari i ugostitelji koji su došli dati podršku kolegama.

Iza projekta Marble stoji tim ljudi koje ste mogli susreli u restoranu Chevos u Zapruđu. Sve je počelo 2015. s idejom da Zapruđancima pruže najbolji roštilj u kvartu. Ljubav prema mesu i roštilju, ulaganje u znanje i neprestano istraživanje odveli su ih puno dalje. Chevo’s je svoj put odležavanja mesa započeo 2017. s prvom komorom za suho zrenje od skromnih 100 kg, a danas na ulazu u Marble imaju komoru za 1500 kg mesa koju su sami napravili. Glavni likovi ove priče su Ante i Nikola Kovačević te chef Tomislav Trboglav. Još 2018. počeli su sanjati steakhouse. Ovaj veliki ugostiteljski iskorak označava novi smjer njihove gastronomske priče i početak restoranske grupacije pod nazivom WE KNOW MEAT.

Vlasnici nam objašnjavaju da se ime Marble spontano nametnulo samo po sebi jer, osim što znači mramor na engleskom, mramorizacija je izraz koji se ujedno odnosi na stupanj intermuskularne masnoće kod goveda, a to je posebno značajno kod najcjenjenijih japanskih wagyu steakova čija se kvaliteta ocjenjuje po tome koliko su prošarani masnoćom.

U želji da pokažu jedinstveni beef terroir svakog komada mesa, centralno mjesto restorana Marble je komora za suho dozrijevanje, u kojoj na licu mjesta odležavaju preko 10 različitih pasmina goveda u kapacitetu od preko 1500 kg. Pored nje su 2 privatne sobe koje se prema željama gostiju mogu spojiti u jedan prostor za proslave ili poslovna okupljanja. Na dnu prostranog restorana koji prima preko 120 gostiju je definitivno najživlji dio ovog projekta, a to je kuhinja — u kojoj je impozantan gill rađen u Španjolskoj isključivo za Marble. Najbolji pogled na njega pruža se iz Marble rooma koji se nalazi odmah pored. Za projektiranje i interijer prostora zaslužan je arhitekt Vedran Oštarić i njegov projektni biro Arhitektura Treće Dimenzije uz suradnika Filipa Fiolića.

Chef Tomislav Trboglav, koji je ujedno i suvlasnik restorana Marble, kaže: “Oduvijek sam bio fasciniran vatrom i mesom i godinama sam se educirao, obilazio restorane i radio u brojnim kuhinjama — sve dok me život nije doveo do braće Kovačević, koji su prepoznali moju strast i s kojima sam se upustio u gastronomske avanture koje su odredile moj daljnji profesionalni put. Marble je perjanica moje karijere i nadam se da ćemo vam u daljnjem radu uspjeti prenijeti našu viziju modernog steakhouse-a. Kad smo razmišljali u kojem smjeru ići, definitivno se nametnula želja da imamo custom made grill zbog čega smo otputovali u Madrid gdje smo zajedno sa proizvođačima Vulcano Gres kreirali baš naš grill, trenutno jedini takav u Hrvatskoj.”

Marble je od 1. veljače otvoren za goste i nudi mogućnosti da sami odaberete željenu pasminu goveda, rez steaka i vrijeme odležavanja mesa — od 7 pa do 100+ dana. Osim steakova, Marble ima i široki izbor kreativnih jela od ribe i sezonskog povrća prezentiranih u neobičnim kombinacijama, kao i internacionalne klasike u njihovoj interpretaciji, poput beef tartara i cezar salate koji se pripremaju pred gostima, pored stola.

Selekciju deserata priprema slastičarka Marina Andrijanić koja kombinira naizgled neobične okuse u jedinstvene slatke kreacije. Za potpuni užitak, tu je impresivna vinska karta s preko 220 etiketa iz Hrvatske i svijeta, koju je kurirao sommelier Goran Petrić, koje je ujedno i bar manager, te fantastičan izbor destilata i signature koktela. Otvorenje steakhouse-a Marble definitivno stavlja novozagrebački kvart Središće na hrvatsku gastronomsku kartu, a tim iz Marblea nam je obećao puno zanimljivih stvari u nadolazećim mjesecima.


* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0