Dina Dončević 14.10.2021. Wine & Dine

Jesen na tanjuru – zagrebački bistro Market ima novi meni!

Bistro Market smješten u strogom centru Zagreba jedno nam je od omiljenih mjesta za brzi ručak u gradu ili, pak, opuštenu večeru u društvu prijatelja. Bistro funkcionira po principu uvođenja novih jela sa svakom novom sezonom, pa su tako ovih dana predstavili i novi, jesenski meni koji se sastoji od osam jela. Uz to, imaju i dnevnu ponudu jela, a na tom meniju nalaze se barem dva različita svaki dan.

Juha od cikle

Hladniji dani donose želju za juhom, a u Marketu je to jelo vezano uz dnevnu, odnosno sezonsku ponudu na Dolcu i inspiraciju glavnog kuhara Gorana Stanisavljevića. No, s obzirom na to da je sezona bundeva, najčešće će se pojavljivati razne varijante juha od bundeve.

Krpice s patkom

“Na upit mnogih gostiju vratili smo picek z mlincima s kremom od ljubičastog kupusa u ponudu. Tradicionalno jelo koje smo doveli na jednu višu razinu. Klasik koji preporučujem svima da probaju. Sezonski rižoto, odnosno rižoto s vrganjima i špinatom, naše je vegetarijansko jelo. S obzirom na dostupnost gljiva, većinu vremena ćemo raditi kombinacije s gljivama – svježim lisičarkama ili vrganjima. S rižotima smo se već etablirali na zagrebačkoj gastro sceni, tako da ovaj rižoto prati našu filozofiju o iznimno ukusnim rižotima s originalnim uparivanjem okusa”, otkrio nam je Fran Ćurković, vlasnik bistroa.

Rižoto sa svježim vrganjima

Osim rižota, na Marketovom meniju često se pojavljuju i jela s njokima, za koje je jedna gošća rekala, kako nam prepričava Ćurković, da ima osjećaj da jede oblake sreće. U jesenskoj verziji to su domaće njoke od bundeve u kombinaciji s raguom od juneće koljenice. Njoki se izrađuju u kuhinji, a prekriveni su raguom od juneće koljenice koji se kuha satima.

Domaći njoki s koljenicom

Kako još nikad do sad nisu imali jelo do patke na stalnom meniju, tu su nepravdu odlučili promijeniti ove jeseni – krpice s patkom, keljom i chutneyem od krušaka predstavljaju pravo jesensko jelo s patkom. Jedan od ustaljenih klasika na meniju je i marinirani lungić, koji je u ovoj verziji pripremljen s čimulama i pireom od celera s jabukama i muštardom te će oduševiti sve ljubitelje mesa jer je lungić prvo tretiran sous vide tehnikom te se prije serviranja zapečen. Uz kompleksan pire od celera s jabukama i muštardom i laganim čimulama, ovo jelo stvara užitak svakom gurmanu.

Marinirani lungić

I ovaj meni sadrži jedno riblje jelo, kojeg u Marketu nazivaju kremastom jesenskom ribljom utjehom – gregada s bijelom ribom, koromačem i krumpirima. Bijela riba kupuje se na Dolcu, a uz grilani koromač i krumpire stvara poseban riblji doživljaj. Za desert su se odlučili za pomaknutu verziju međimurske gibanice pod nazivom – kolač od maka sa Suzette jabukama u vaniliji, te kremom od sira s likerom od oraha koji je okusima snažan i kompleksan desert za sve sladokusce.

Kolač od maka

“Svakog petka u ponudi imamo i crni rižoto s kremom od graška, jelo koje se hvali otkako smo otvorili – svakako preporučujem probati”, naglasio je Ćurković.
Novost je da degustacijski meni imamo u ponudi svaki dan uz prethodnu najavu. Jesenski degustacijski menu sastoji se od četiri slijeda i cijena po osobi je 149 kn. U mesnom degustacijskom meniju možete probati juhu, krpice s patkom, keljom i chutneyem od krušaka, marinirani lungić s čimulama i pireom od celera s jabukama i muštardom te kolač od maka, dok se u bezmensom uz juhu i desert nalaze sezonski rižoto te gregada s bijelom ribom, koromačem i krumpirima. Porcije jela u degustacijskom meniju su manje od pojedinačnih jela, a ponuda je dostupna svaki radni dan od 12 do 21 sat i potrebno je rezervirati minimalno dan unaprijed. U ponudi i dalje imamo naše koktele “2 GO” koje serviramo u staklenkama s poklopcem i okupljanje petkom navečer.

Gregada s bijelom ribom

Picek z mlincima

Gin & Tonic koktel

Fotografije: Jan Iveta za Wolt