Fetiš je novi zagrebački bistro sa zdravim zalogajima i slasticama te vrhunskim koktelima

Kada ste strastveni oko nečega, ni potpuni preokret u karijeri neće vas zaustaviti. A upravo je to slučaj s diplomiranom ekonomisticom Sanjom Obradović, koja je nakon 15 godina bankarske karijere odlučila istu zamijeniti onom u ugostiteljstvu i otvorila bistro Fetiš – novu lokaciju za ljubitelje zdrave i bezglutenske prehrane smještenu u jedan od najživahnijih zagrebačkih kvartova.

“Inspiraciju sam pronašla putujući gdje je uvijek nekako fokus, pored upoznavanja kulture i povijesti neke zemlje, bio usmjeren na gastro ponudu pa sam pomno birala gdje probati nešto novo i ukusno, popiti čašu dobrog vina i općenito otkrivati raznoliku ponudu lokalne hrane i pića koju ta zemlja nudi. Uvijek sam uživala posjetiti lijepo uređene male bistroe koji su uz odličnu ponudu hrane i pića nekako privlačili ugodnim i zanimljivim ambijentom i uređenjem. Jako puno pažnje općenito u životu pridajem estetici pa mi je to jako važan faktor kod odabira ugostiteljskih objekata koje sam posjećivala što je kasnije utjecalo i na odabir uređenja bistroa Fetiš”, otkrila nam je Obradović.

Fetiš je tako prije dva mjeseca otvoren u Bauerovoj ulici, a u njemu se može popiti kava, i to specialty kava domaćeg brenda Lively Roasters, i pojesti doručak, a jedanko je živo i u vrijeme večere kada se također može uživati u zalogajima, ali je u fokusu i bogata ponuda koktela. Dobre vijesti su i da osim preko tjedna, bistro radi vikendom i to subotom do 22 sata, a nedjeljom do 14 sati.

Sanja Obradović

Osim putovanja koje vlasnica bistroa ističe kao osobni fetiš, veliki je gurman pa joj je zdravstveni problem otkriven prije nekoliko godina jako utjecao na zdravlje i kompletnu prehranu jer se suočila s intolerancijom, a kasnije i alergijama na hranu koja sadrži gluten te je i šećere kompletno morala izbaciti iz prehrane. “Nakon mjeseci hodanja po zdravstvenim ustanovama u kojima mi nitko nije dao nikakve konkretne informacije i rješenja mog tadašnjeg stanja, osim da izbjegavam stres, odlučila sam se za alternativnu metodu i tek tada sam dobila jasne informacije i upute što mi uzrokuje probleme i na koji način regulirati prehranu kako bi se osjećala bolje, što se zaista i dogodilo jer sam odmah osjetila pozitivne promjene i sve moje zdravstvene tegobe su vrlo brzo nestale”, kaže ekonomistica.

Uz sve to, stres na poslu nije baš pomagao zdravstvenom stanju pa se nametnulo jedino logično rješenje – kompletna promjena načina života. Tako se nekako s vremenom razvila i ideja otvaranja bistroa Fetiš te je Obradović shvatila da joj je nakon 15 godina bankarstva potreban neki novi izazov i mogućnost da sama radi ono što voli i što je čini sretnom i u privatnom životu.

Jasnu je viziju imala ne samo oko menija, već i oko uređenja prostora. Zato je bilo i vrlo teško prepustiti nekome drugome da realizira njezine zamisli pa je vlasnica uređenje sama osmislila i birala svaki detalj prema svojem osjećaju i viziji. Posebnu toplinu skadinavski uređenom prostoru daju stari drveni Thonet stolci koje je vlasnica pomno birala i skupljala te im dala novi život tako što ih je obojila u sivoplavu nijansu koja im je pružila i dašak profinjenosti.

U ponudi bistroa Fetiš su razne slatke opcije za doručak poput banana breada, brownieja ili, pak, veganske Fetiš zdjele, kombinacije kreme od indijskih oraščića i voća te domaće granole i kokosa. Osim klasičnih slastica s opcijama bez rafiniranih šećera, izrađuju i sirove kolače koji su pogodni za vegane ili ljude koji ne konzumiraju laktozu. Od slanih zalogaja, tu su jutarnji pekarski proizvodi i jednostavna jela poput domaće sirnice, poznatih francuskih quicheva u vege i mesnoj varijanti, ali i nešto modernija jela poput avokado sendviča sa jajima ili lososom, domaćih focaccia sendviča. U pripremi već imamo i nove zalogaje koje planiramo uvesti u redovnu i sezonsku ponudu.

Obradović je kulinarsko bezglutensko iskustvo gradila unazad par godina, educirajući se sudjelujući na različitim radionicama i pohađajući različite online tečajeve bezglutenske prehrane jer je bila primorana na to zbog zdravlja. Danas joj to znanje dobro dolazi u kuhinji bistroa u kojoj priprema slatke i slane zalogaje uz poneku opciju za vegane ili osobe koje ne konzumiraju određene namirnice zbog problema u prehrani, uz pomoć kolegice slastičarke Dunje, a zbog vlastitog bogatog iskustva i sama je osmislila meni bistroa, uz pokoji savjet stručnjakinje za slastice.

“Iako se čini kao jednostavna slastica, moj favorit je torta od mrkve i jabuka koja je sočna i bogata okusima. Od slanih zalogaja uvijek ću preporučiti našu domaću sirnicu za koju sami radimo kore. Gosti, pak, zasad prednost najviše daju našem signature kolaču Fetiš Deliju koji je spoj moussea od bijele čokolade, coulieja od malina i pistacijo paste na podlozi od hrskavog keksa te se uvijek traži komad više”, odgovara gurmanica na pitanje o favoritima s menija.

Uz to, koktel karta je nešto na što su u Fetišu posebno ponosni jer ne samo da se na njoj nalaze i neki signature kokteli, već i sami izrađuju domaće sirupe za miksanje. “Uz klasike poput Huga, Mohita i Aperola, pripremamo i razne zanimljive kombinacije soura i muleova, a imamo i signature koktele poput svježeg voćnog koktela Citric Picnic ili pak neobičnog Earl of Peaches koji se priprema od infuziranog Earl Grey čaja po kojem je i dobio ime”, otkrila je Obradović i nadodala da se u Fetišu mogu probati i domaće craft pivo te vinske etikete domaćih vinara.

“Već se polako pripremamo za nadolazeći adventski period pa ćemo tako u ponudi imati i neke nove zimske koktele, kao i neizostavno kuhano vino na Fetiš način. Od slastica, obzirom na period godine, ponuda će biti obogaćena za tradicionalne božićne slastice, koje već punom parom testiramo u bezglutenskim varijantama”, otkrila je vlasnica Fetiša i dala nam još jedan razlog da čim prije posjetimo ovaj šarmantan bistro. Kao da nam je bio potreban!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Fetiš

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0