Evo koje namirnice trebate jesti ako se borite s prištićima!

Bez obzira na to koliko ste vjerni svojoj rutini njege kože ili koliko ste strogi u održavanju svojih termina za njegu lica, akne i prištići se događaju. Čimbenici poput hormona, vremenskih prilika i kozmetičkih proizvoda mogu izazvati izbijanje prištića u bilo kojem trenutku.

Ne postoji čarobni štapić kojim je moguće riješiti akne, a iako neki tretmani i kreme mogu pomoći, jedan od najučinkovitijih lijekova je – promjena prehrane.

Rezultati istraživanja iz 2016. godine pokazali su da 71 posto sudionika smatra da pržena ili masna hrana uzrokuje akne. Drugi su smatrali da su odgovorni čokolada, mliječni proizvodi i gazirana pića.

Iako je hrana jedan od glavnih krivaca za neugodne prištiće, također može biti odlična prevencija. Giselle Wasfie, doktorica akupunkture i kineske medicine, bavi se utjecajem prehrane na fizičko i mentalno stanje. Wasfie tvrdi da su akne i prištići zapravo vanjski znak upale ili viška topline u tijelu koja “izbija” na površinu naše kože.

Određene namirnice mogu izazivati upale i pogoršati simptome akni. Neke od namirnica koje su posebno zaslužne za akne su svakako pržena hrana i šećer, ali i crveno meso, mesne prerađevine, rafinirane žitarice poput bijele riže, kruha, tjestenine i žitarica, kao i zaslađena pića.

Ako jedete hranu koja izaziva upale, vaša unutarnja toplina postaje jača i čini kožu još gorom, ističe Wasfie.

Sada kad znamo koju hranu trebamo izbjegavati kada nam koža nije u najboljem stanju, dobro je znati i koje namirnice koje bi mogle pomoći u liječenju akni.

Wasfie preporučuje biljni lijek poput čaja od metvice i krizanteme jer su oboje dio rashlađujuće skupine namirnica koje će pomoći “ohladiti” kožu. Fermentirana hrana poput kimchija, jogurta, kefira i kiselog kupusa također je siguran izbor. Wasfie hvali njihove probiotičke prednosti i podsjeća nas da i naša koža ima svoj mikrobiom.

Ostali izvrsni izbori uz koje Wasfie stoji su kisele namirnice poput limuna i trešanja koje su bogate antioksidansima i energetski rashlađujuća hrana poput lagano kuhanog povrća, ali ističe i veliku važnost hidratiziranja i konzumacije minimalno dvije litre vode dnevno.

I neprofitna je organizacija American Academy of Dermatology provela istraživanja na ovu temu. Potvrđeno je da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama s fokusom na mediteransku prehranu, može smanjiti upale i poboljšati simptome akni.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u prevenciji i suzbijanju prištića su ribe poput skuše, lososa i sardina, ali i jaja, soja i proizvodi od soje, kao što je tofu.

Iako je poželjno izbjegavati crveno mesno, govedina hranjena travom je potpuno druga priča. Od povrća i sjemenki optimalne namirnice su špinat i kelj, mornarski grah, sjemenke lana i sjemenke gorušice. Koži gode i orašasti plodovi poput oraha i badema.

Pridržavanje mediteranske prehrane izvrstan je način za uvođenje ovih promjena. Isto tako, dnevnik hrane može pomoći osobi da prepozna bilo koju hranu koja izaziva ili pogoršava akne. Ako zabilježite svaki obrok i užinu te zabilježite vrstu i težinu simptoma akni koji se razvijaju svaki dan, lakše ćete pratiti simptome, ali i znati koja hrana posebno dobro djeluje na vas.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0