Jogurt je iznimno dobar za zdravlje, a ovo je 10 razloga zašto!

Jogurt je jedna od osnovnih namirnica koju često nesvjesno zapostavljamo, a iznimno je dobar za zdravlje. Upravo zbog toga što je prepun proteina, vitamina i dobrih bakterija, pozitivno utječe na brojne aspekte zdravlja i poželjno ga je konzumirati na dnevnoj razini. Donosimo 10 razloga zašto bi jogurt trebao postati dio vaše svakodnevice.

Prepun je vitamina

Jedna čaša jogurta sadrži čak 49 posto dnevne potrebe za kalcijem. Prepun je i vitaminom B, posebno B12 koji je ključan za očuvanje krvnih stanica i prevenciju srčanih bolesti. Također sadrži fosfor, riboflavin, jod i cink.

Sadrži proteine

Jogurt je odličan izvor proteina, pogotovo grčki jogurt koji je gušći i sadrži i po 20 grama proteina po čaši od 200 mililitara. Proteini su važni za održavanje metabolizma i sagorijevanje kalorija, a dovoljna doza proteina je važna i za reguliranje apetita.

Većina vrsti jogurta sadrži dobre bakterije

Jogurt sadrži probiotike, pogodne za ljudski organizam, koji pomažu uništavanju štetnih mikroorganizama i time smanjuje šanse za infekcije. Probiotici, također, reguliraju probavu i jačaju imunitet.

Jogurt je dobar za zube

Jogurt jača caklinu i smanjuje mogućnost dobivanja karijesa. Osim toga, ublažava neugodan zadah iz ustiju, s obzirom na to da sadrži dobre bakterije koje smanjuju razinu sumporovodika.

Smanjuje visoki krvni tlak

Redovita konzumacija jogurta smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka. Znanstvene studije svečilišta Tufts u Bostonu potvrdile su da samo jedna čaša jogurta dnevno, već u tri dana smanjuje rizik od hipertenzije za 31 posto.

Pomaže u mršavljenju

Kalcij u jogurtu pomaže smanjenju razine kortizola i samim time pomaže u smanjenju masnih naslaga u tijelu.

Djeluje protiv prehlade

Probiotici u jogurtu jačaju imunitet i sprječavaju prehladu. Oko 300 grama jogurta dnevno dovoljno je da se rizik od prehlade smanji za 25 posto. Svakodnevna konzumacija jogurta pojačava aktivnost T-stanica pa time pomaže i u smanjenju simptoma alergija.

Smanjuje mogućnost infekcija intimnog područja

Mnoge su se žene, barem jednom u životu, borile s infekcijama intimnog područja, a poneke se s njima susreću često. Jogurti s aktivnim kulturama uravnotežuju pH vrijednosti i smanjuju mogućnosti gljivičnih infekcija.

Pomaže nakon tjelovježbe

Zbog već spomenutog dobrog omjera proteina i ugljikohidrata, jogurt je savršena namirnica za konzumiranje nakon vježbanja. Poželjno ga je konzumirati u roku od sat vremena nakon vježbanja. Proteini osiguravaju aminokiseline koje pomažu mišićima pri oporavku, a ugljikohidrati obnavljaju energetske zalihe u mišićima.

Pomaže protiv opeklina od sunca

Iako obožavamo losione od aloe vere nakon sunčanja, jogurt je poznat kao narodni lijek za opekline od sunca. Važno je samo da se koristi običan jogurt, bez dodatnih sladila. Jogurt je potrebno nježno nanijeti na oštećenu kožu, držati nekoliko minuta pa isprati.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0