Brži rast i zdrava kosa mogući su uz ove trikove

Ako ste u potrazi za odgovorima kako svojoj kosi omogućiti nesmetani rast, na pravom ste mjestu. Mekana, gusta kosa bez ispucalih vrhova često nam se čini kao nemoguća misija, a iako brojni proizvodi obećavaju potpunu preobrazbu u samo nekoliko korištenja, čarobna formula krije se u promjeni pristupa i par sitnih preinaka. Donosimo najbolje savjete koji ne zahtijevaju puno truda, a pomoću kojih će vaša kosa rasti zdrava, snažna te bez pucanja, kako biste postigli najljepše uvojke do sada!

Redovito šišanje

Iako nam teško pada redovit odlazak kod frizera jer nije lako skratiti kosu koju puštamo da raste, ovo je ključan faktor u očuvanju zdravlja kose i mogućnosti njenog bržeg rasta. Ovim korakom isključujemo popucale ili suhe vrhove koji će spriječiti ostvarenje predivne dužine, a ključno je razumjeti da je zdrava kosa jedini put do predivne, duge kose.
Redovito korištenje uvijača te ravnanje kose peglom, vrući zrak fena, te agresori iz okoliša nepovoljno utječu na kosu i njeno zdravlje. Upravo zato, potrebno ju je redovito kratiti, ali ne brinite, zaista se radi o milimetarskom djelovanju na dužinu koje će oku biti neprimjetno, ali kosi prijeko potrebno. Čekate li predugo između šišanja, na kraju ćete morati skratiti kosu više nego što biste htjeli.

Učestala njega kose

Davines Miracle Mask

Iako ne postoji čarobni proizvod koji će djelovati preko noći, postoje maske i ulja za njegu vlasi kako bi prilikom rasta dužina kose bila što je moguće više zaštićena.
Kako biste izvukli sve benefite maske za kosu, umjesto za vrijeme tuširanja, masku nanesite na vlažnu kosu i do pola sata prije tuširanja. Na ovaj će se način maska fino upiti duboko u vlasi te imati više vremena za djelovanje. Sezona kupanja, mora i sunca je pred nama, pa kako biste očuvali svoju kosu od vanjskih agresora, investirajte u dobru masku koju možete nanijeti i prije samog odlaska u vodu. Na taj će način kosa biti zaštićena od vjetra, pijeska, klora i soli, te će biti manje sklona pucanju i isušivanju.

Zdrava kosa= zdravo vlasište

Briogeo Scalp Revival

Dva najvažnija sloja kože vlasišta su dermis i epidermis. Kako se u dermisu nalaze folikule dlake, žlijezde, krvne žile, kolagen i masne stanice, izrazito je važno pravilno ga njegovati. Uvođenje ciljane njege vlasišta u svoju rutinu njege kose utjecat će na brzinu rasta i jačinu vlasi.

Koristite li proizvode za kosu kao što su suhi šampon, lak, serumi na bazi silikona ili gel, a svemu tome pridodate pojačano znojenje ljeti, gotovo je sigurno da vaše vlasište jedva diše. Zdravo vlasište osigurava zdrav rast kose, a kako biste joj omogućili nesmetani rast, bitno ga je rasteretiti. Dobar piling, kemijski ili mahanički, potaknut će cirkulaciju vlasišta te s njega ukloniti sve nečistoće, sebum i nagomilane ostatke proizvoda.

Rjeđe perite kosu

Drunk Elephant Cocomino Glossing Shampoo

Iako je u ovom periodu godine gotovo nemoguće izbjeći stalno močenje kose, bitno je naglasiti da nije potrebno uvijek posezati za šamponom. Šampon je dovoljno koristiti dva puta tjedno, a kosu nakon mora ili klora isperite hladnom vodom. Hladna voda potaknut će cirkulaciju i time ubrzati rast kose te zagladiti vanjski sloj vlasi što će spriječiti ubrzan gubitak vlage.
Ako ipak ne možete zamisliti rjeđe pranje kose šamponom, koristite one bez sulfata. Iako je svrha šampona isprati prljavštinu, većina ih je puna sulfata koji uklanjaju prirodna ulja potrebna za dugu i zdravu kosu. Našamponirajte samo vlasište, a prilikom ispiranja kose, sasvim će dovoljno šampona proći kroz duljinu kose.

Uložite u svilene gumice za kosu te svilene jastučnice

After Iris

Gumene i čvrste gumice za kosu mogu utjecati na njeno pucanje. Ako vam se ikada dogodilo da, nakon što kosu raspustite iz repa ili punđe, imate osjećaj da vas boli vlasište i sama kosa, umjesto gumice koristite kopče ili pak nježne, svilene gumice koje neće čupati kosu. Svila je pogodna i za spavanje jer se kosa neće petljati već će nesmetano kliziti po svilenoj jastučnici. Osim toga, pamučne jastučnice upit će gotovo svu vlagu iz kose i tako ju isušiti, dok će svilene zadržati vlagu i smanjiti trenje.

Suplementi i zdrava prehrana

Luminity suplementi za kosu

Paziti na zdravu prehranu često je zahtjevan proces. Pa ipak, kosa će iz hrane bogate vitaminima i mineralima izvući brojne benefite. Najzdravija prehrana za kosu je ona koja se temelji na pravoj, cjelovitoj hrani bogatoj željezom, cinkom i vitaminom C. Vitamini B skupine i omega-3 najčešće su usko povezani s jačom i zdravijom kosom. Jaja, zeleno lisnato povrće, paprika, sjemenke konoplje, losos, školjke i grah pozitivno će utjecati na prekrasnu, dugu i zdravu kosu kojoj težite. Ako u svojoj prehrani ne ostvarujete dovoljan unos vitamina i minerala, u pomoć mogu priskočiti i suplementi za kosu. Osim keratina i biotina, u suplementima za zdravu kosu potražite i vitamin A, C, D i E, magnezij, selen i cink.

 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: cultbeauty, @afteriris, @rowan_blossom, @kamilahansen

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0