Ana Svetina 28.10.2024. Wine & Dine

Makamana, novi gastronomski dragulj Zagreba koji morate posjetiti

Smješten u srcu Zagreba, restoran Makamana nudi poseban spoj estetike i okusa, od čarobnog minimalističkog interijera do kreativnog menija prepunog sezonskih delicija. Na pitanje kako je nastala ideja za otvaranje ovog restorana i što žele postići s njim, vlasnici ističu: “Našu ljubav prema kulinarstvu i ugostiteljstvu željeli smo iskazati na kreativan način. Ideja i motivacija nam je ponuditi nešto novo na gastro sceni, obogatiti ju novim prostorom, atmosferom i – onime što je najvažnije – vrhunskim jelovnikom”.

Ambijent inspiriran minimalističkim dizajnom

Dizajn prostora u restoranu Makamana pomno je osmišljen kako bi prenio osjećaj topline i elegancije. Na pitanje što ih je inspiriralo u kreiranju ambijenta, vlasnici odgovaraju: “Mislim da je fer reći da smo ljubitelji minimalizma, ali i topline. Pokušali smo to spojiti u smislenu cjelinu. Kao zanimljiv detalj, naveli bismo ukrasne zidove, odnosno zidne niše. Jedna naša poznanica, inače arhitektica, komentirala je da restoran zbog toga izgleda kao pećina. To je pretjerano, ali nam se jako svidjelo”.

@makamana_zagreb

Chef Anel Tomašić i lokalni sastojci kao srce menija

Vrhunski jelovnik Makamane osmislio je chef Anel Tomašić, poznat po svom nastupu u showu Hell’s Kitchen Hrvatska, gdje je bio među pet najbolje plasiranih kandidata. “Odabir namirnica i kreacija jelovnika je zasluga našeg vrhunskog chefa Anela Tomašića. Namirnice se uvijek trudimo nabaviti lokalno, a fokus nam je da budu svježe i sezonske. Surađujemo s pekarnicom Boogie Lab i s nekoliko OPG-ova u okolici Zagreba”, otkrili su nam iz restorana.

Sezonske delicije koje osvajaju goste

Restoran Makamana privlači pažnju gostiju sezonskim specijalitetima koji prate ritam prirode. Na pitanje koje delicije izdvajaju na jelovniku i što najviše oduševljava goste, vlasnici spominju: “Trenutačno su baza menija zimska i jesenska jela. Izdvojio bih crni rižoto koji je spektakularan. Naš chef ga priprema od nule. Tjestenina je domaća, a manji dio tjestenine koju ne radimo sami nabavljamo iz Italije. Gosti su oduševljeni sezonskim jelima poput krem juhe od svježih vrganja i rižota od vrganja s espumom poriluka i fragmentiranim uljem peršina”.

Izazovi u kreiranju jedinstvenog prostora

Put do stvaranja restorana bio je izazovan, ali vlasnici su s puno entuzijazma prešli svaki korak. O procesu pripreme za otvaranje restorana i izazovima koje su morali savladati rekli su nam: “Urediti prostor po vlastitim zamislima je izazov na više razina. Doći do samog koncepta dizajna interijera s kojim ste zadovoljni je određen proces. Prije toga je potrebno imati prostor koji može podnijeti vašu ideju, a zatim je na redu građevinski dio. To je uvijek zabavno, pogotovo jer držimo do najviših standarda kad je u pitanju kuhinja”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAKAMANA (@makamana_zagreb)

Vizualni dojam hrane i ambijenta kao ključ iskustva

U restoranu Makamana, estetika i okus jela spajaju se u savršen sklad, pružajući gostima iskustvo koje nadilazi samo uobičajeno uživanje u obroku. “Apsolutno smo posvećeni balansu vizualnog aspekta i kvalitete jela. Želimo postići najviši stupanj okusa i estetike”, kažu iz restorana. Svjesni toga da “gosti prvo jedu očima”, u restoranu Makamana se posebna pažnja posvećuje prezentaciji jela – ali samo pod uvjetom da okus slijedi vizualnu ljepotu. Ambijent restorana igra jednako važnu ulogu: “Vaše iskustvo Sacher torte, primjerice, neće biti isto u jednostavnom bistrou i u prestižnom hotelu u Beču. S Makamanom želimo stvoriti novo, svježe iskustvo za svakog gosta”, ističu vlasnici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAKAMANA (@makamana_zagreb)

Što Makamanu izdvaja od ostatka zagrebačke gastro scene?

A što Makamanu čini posebnom? Odgovor glasi: “Naša ponuda temelji se na domaćim sastojcima i određena je modernim pogledom na kuhinju. Svako jelo ima neki blagi, ali ukusni twist. Naš chef ima upravo ono znanje i iskustvo da jela imaju osobni pečat. Bit će dovoljno pogledati jelovnik, jer reakcija koju očekujemo od gostiju je ta da žele probati svako od jela s menija”.

@makamana_zagreb

Isto tako, svjesni su kako je prilagođavanje ukusima zagrebačke publike ključno je za uspjeh restorana. “Zagreb postaje grad koji zahtijeva sve više od svih nas. Mi taj tempo već pratimo. Što se tiče ukusa, publike ima više nego dovoljno. Ali, na publiku moramo paziti. Gosti znaju što vole jesti, ali vole i nešto drukčije. Publiku se također odgaja. Zato će javnost voljeti Makamanu”, poručuju iz restorana.

Planovi za budući razvoj restorana

Iz restorana ističu kako Makamana planira nastaviti s inovacijama i ponudom sezonskih delicija koje će privlačiti i inspirirati goste. “Naše namirnice će uvijek biti sezonske, a to znači da će se jela mijenjati i da jelovnik nikada neće biti dosadan. Naš chef je glavni i odgovorni kad je jelovnik u pitanju. Imamo u njega puno povjerenje”, kažu vlasnici.

Makamana nije samo restoran – to je mjesto gdje se susreću strast, kreativnost i gastronomska izvrsnost. Sjajna vijest za sve ljubitelje fine hrane je da će jednom mjesečno ugostiti poznate domaće kuhare. Prvi u nizu je chef Tom Gretić, koji stiže 5. studenog – prilika je to koju nikako ne smijete propustiti!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Makamana, Instagram