Tara Grbčić 11.10.2024. Wine & Dine

Fantastična vinska večera u steakhouseu Marble — gosti su uživali u savršenom pairingu Meneghetti vinske arhive s jesenskim kreacijama Marble tima

Steakhouse Marble, smješten u novozagrebačkom kvartu Središće, polako i sigurno zauzima svoje mjesto na gastronomskoj karti Hrvatske. Ovaj jedinstveni zagrebački restoran posvećen je steakovima i odležanom mesu, a specifičan je custom-made grillu i po tome što na licu mjesta, usred restorana, ima dry age komoru u kojoj se u svakom trenutku odležava cca 1500 kg steakova različitih pasmina i rezova.

Marble je u jesen ušao s dinamičnim kalendarom događanja, ali i nekim promjenama. Njihovom se kulinarskom timu početkom listopada pridružio perspektivni mladi chef Luka Džamarija, koji sa sous chefom Kristijanom Ilibašićem vodi Marble kulinarsku brigadu. Zajedno s Goranom Petrićem, sommelierom i managerom restorana Marble, kreirali su jedinstvena jela i osmislili još jedan fantastičan wine pairing u 7 slijedova za drugu po redu vinsku večeru, ovaj put s renomiranom istarskom vinarijom Meneghetti.

Vinska kuća Meneghetti je za ovu priliku predstavila impresivnu vinsku arhivu i u centar pozornosti stavila svoje dvije najcjenjenije etikete — White i Red. Gosti su imali prilike vidjeti kako se velika vina poput Meneghetti White (Chardonnay i Pinot Blanc) i Meneghetti Red (Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc) iz raznih godina berbi razvijaju kroz pažljivo odležavanje.

U srijedu navečer se u Marbleu uživalo u pjenušcu Meneghetti Reserva 2017 koji je za start bio sljubljen sa škampom posluženom na grančici ružmarina, zatim u Wagyu tartaru s jakobovom kapicom na brioche pecivu uz Meneghetti White 2022, kremastom rižotu s koštanom srži i comte sirom uz Meneghetti White 2019 te neočekivanom steaku od buče s crnim češnjakom i indijski oraščićima, koji je osvojio i najveće skeptike, uz Meneghetti White 2017. Pažljivi odabir namirnica i jela kreirana samo za ovu priliku naglasila su raskoš ovih impresivnih odležanih bijelih vina.

 

“Crveni” dio večere bio je u znaku Meneghetti Red etikete i kreativnih mesnih jela. Hrskavi goveđi obrazi s heljdom, kukuruzom i goruščicom uz Meneghetti Red 2019 su pobrali ovacije dobro raspoloženih gostiju, a glavna akcija večeri je bio steak show kada je Cowboy steak rezan i posluživan pred gostima uz varijacije repe, jus i crni ribiz. Cowboy steak je poslužen uz kultni Meneghetti Red 2015, za kojeg nam je i sami vlasnik vinarije Meneghetti, gospodin Miro Plišo, rekao da mu je trenutno omiljeni.

Šećer na kraju je bio carrot lemon cake i Meneghetti Sweet 2022, a za digestive su posluženi fini spiriti te Meneghetti Brandy XO i Meneghetti Aqua Vitae te Meneghetti signature cigare.

Steakhouse Marble do kraja godine priprema još dva gostovanja internacionalnih vinarija uz chefove iznenađenja.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Dva srca i kuhača