7 Stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi

Hermèsova Birkin torba već odavno nije „samo“ torba. Ona je statusni simbol koji utjelovljuje visok životni standard, ekskluzivan ukus te stil. Taj se kultni predmet unatoč svojim vrtoglavim cijenama i nakon dugog niza godina još uvijek nalazi na vrhu ljestvice najpoželjnijih modnih dodataka, a za svakog istinskog ljubitelja mode zasigurno najpoželjnijim modelom torbe. Ručna izrada i bezvremenska ljepota ono je što je čini uistinu posebnom. Hermèsova Birkinica koja je preživjela sve promjene modnih stilova i trendova svoje ime zahvaljuje glumici, pjevačici i tada IT djevojci, Jane Birkin.Jane-Birkin-with-Hermes-Birkins

Fun Facts o poznatoj „Birkinici“

1. Jane Birkin uvijek nosi samo jednu torbu. Trenutno je na petom modelu. 

Prateći modne blogerice i vodeće žene iz svijeta mode može se uočiti kako posjeduju i po nekoliko različitih modela i boja popularne Birkinice (samo ih Victoria Beckham ima više od 100). No Jane Birkin uvijek nosi samo jednu, u neutralnoj boji, i to sve dok se potpuno ne iznosi. Potom je daruje u humanitarne svrhe i dobiva novu. Tijekom nošenja daje joj svoj osobni pečat ukrašavajući je različitim dodacima, primjerice bedževima i naljepnicama u želji da torba izgleda manje formalno i snobovski, a više french style.

 

Jane-Birkins-Hermes-Birkin2

 

2. Sve je počelo nakon što je suprug Jane Birkin namjerno prešao autom preko njezine slamnate pletene  torbe

Priča o nastanku glasovite torbe gotovo je svima poznata: 1981. na letu iz Pariza za London slučajno se upoznaju čelnik Hermèsa, Jean-Louis Dumas i Jane Birkin. Jane Birkin je svoju poderanu pletenu slamnatu torbu (ceker) smjestila u pretinac iznad glave, ali je iz nje sve poispadalo. Skupljajući poispadale stvari požalila se kako ne može pronaći savršenu torbu za vikend putovanja, a Jean-Louis ju je upitao kako bi ta torba trebala izgledati. Godinu dana nakon prve skice, koja je navodno bila nacrtana na salveti, finaliziran je dizajn kultne torbe. No,ono što nije svima poznato, Jane Birkin je 2012. ispričala za Londonski Telegram: njezin je suprug, naime, dva dana prije autom namjerno pregazio njezinu pletenu torbu.

main_original_600x0c

 

3. Hermès godišnje isplaćuje Jane Birkin naknadu za korištenje njezina imena, koju ona potom donira u humanitarne svrhe 

Na samom početku je Jane Birkin za korištenje svoga imena zauzvrat dobivala torbu besplatno. Iako još uvijek nije plaćeni ambasador ili zaštitno lice Hermèsa, godišnje joj se isplaćuje naknada koja se potom daruje u humanitarne svrhe po njezinu izboru. Trenutno se zauzima i za zaštitu krokodila, pa čak zahtijeva da se njeno ime makne s torbe od kože krokodila sve dok se ne promijene uvjeti postupanja prema krokodilima.

4. Samo je u plavoj varijanti Birkin torba proizvedena u više od 25 nijasni 

Blue-Hermes-Birkin

Premda su neutralne boje najpopularnije, Birkin torba može se pronaći u svim bojama spektra. Prema navodima BBC-a, samo je u plavoj boji ova ekskluzivna torba proizvedena u više od 25 nijansi, među kojima su najpopularnije Blue Jean, Mykonos i Bleu Roi.

5. Za izradu Birkin torbe potrebno je barem 72 sati rada

Hermès-Artisan-Tools

Sve Hermèsove torbe, ne samo Birkin, ručno se izrađuju u specijaliziranom Hermèsovom ateljeu. Upravo je tradicionalan pristup ono što ovu torbu čini toliko posebnom i luksuznom. U doba napredne  tehnologije i strojne izrade, u modnoj kući Hermès torbe se i nadalje izrađuju ručno. Jedna torba – jedan majstor kožne galanterije-galanterist. Vrijeme izrade traje od 72 sati rada pa do dva tjedna, tako da se tjedno ne može izraditi više od dvije do tri torbe.

6. Svaki Hermèsov majstor-galanterist ima svoj personalizirani set alata 

Tko želi raditi za Hermès, mora posjedovati zavidnu razinu i opseg vještina. Osim toga, nakon svaki majstor-galanterist posjeduje svoj osobni set alata za izradu torbi koji se ne prenosi dalje, nego ga majstori sa sobom odnose kada odlaze u mirovinu. I to je jedan od načina davanja osobnog pečata svakoj torbi.

7. Najskuplja Birkin torba ikad prodana na aukciji postigla je cijenu višu od 200.000 dolara

8. prosinca 2011. nova Birkin Bag iz kože krokodila s metalnim dijelovima optočenim dijamantima prodana je preko jedne američke aukcijske kuće za 203.150,00 američkih dolara. Tako je to do sredine 2015. najskuplja do tada na dražbi prodana torbi.

U lipnju 2015. na dražbi aukcijske kuće Christie’s  Birkinica boje fuksije izrađena od kože krokodila s metalnim dijelovima od 18-karatnog zlata i dijamantima prodana je telefonskom ponuditelju za 1,73 milijuna hongkonških dolara (221.844 američkih dolara). Prema navodima aukcijske kuće riječ je o gotovo najskupljoj Birkin Bag, kao i općenito o najskupljoj ručnoj torbi, koja je ikada prodana na dražbi.

Most-Expensive-Hermes-Birkin

 

 

 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0