10 razloga zašto je kurkuma jedna od najzdravijih namirnica

O zlatnožutom začinu iz Indije dosad smo mogli čuti samo hvalospjeve – kurkuma se često svrstava među najzdravije dodatke prehrani, a kao začin se koristi već tisućama godina zbog ljekovitih, antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Iako je riječ o začinu koji se povezuje s curryjem te možda nemamo dojam da se radi o sastojku koji se može – i mora – naći u svakodnevnoj prehrani jer ima brojne benefite za zdravlje, a i ljepotu.

Što je kurkuma?

Kurkuma u prahu izrađena je od korijena Curcuma zedoaria, podrijetlom iz jugoistočne Azije. Sam korijen sličan je korijenu đumbira samo što je, kada ga se prereže, intenzivno narančaste boje. Prirodni aktivni sastojak kurkume – kurkumin, daje mu tu žuto-narančastu boju, a upravo ga to kurkumu čini snažnim protuupalnim sredstvom koji zacjeljuje rane te posvjetljava kožu.
Iako od davnina prisutna u azijskim zemljama, kurkuma tek posljednjih godina polako ulazi u zapadnjački život. Za kurkumu ste čuli,  ali koristite li je redovito? Ako ne, tekst u nastavku promijenit će vaše navike.

  1. Kurkuma djeluje protuupalno, antimikrobno i antioksidativno što posebno dobro utječe na kožu. Ne čudi stoga što se mnogi kunu u blagotvorna svojstva kurkume kao glavnog aktivnog sastojka brojnih maski za njegu kože lica i tijela.
  2. Kurkuma pomaže kod pojave ekcema, psorijaze, akni i zacjeljivanja rana te u sprječavanju nastanka suhe kože.
  3. Zahvaljujući kurkuminu, kurkuma posvjetljava pigmentacijske mrlje, a najnovija istraživanja ukazuju i na pozitivan utjecaj pri liječenju raka kože.
  4. Kurkuma usporava proces starenja kože, a koristi se za smanjenje bora, održavanje kože gipkom i poboljšanje elastičnosti zbog mogućnosti jačanja proizvodnje kolagena.
  5. Zahvaljujući moćnim protuupalnim svojstvima, kurkumin može biti sigurna i učinkovita opcija dugotrajnog liječenja osteoartritisa, a brojna istraživanja otkrila su i da ublažava simptome upale probavnog sustava.
  6. Kurkuma štiti i od slobodnih radikala. Antioksidanti pomažu u zaštiti tijela od štete koju uzrokuju slobodni radikali, kao i od onečišćivača okoliša poput dima cigareta i raznih kemikalija.

  7. Kurkumin igra ulogu u povećanju razine esencijalnog hormona rasta, zbog čega kurkuma djeluje na kognitivno i emocionalno zdravlje. Niska razina ovog hormona povezana je s neurodegenerativnim bolestima i problemima s pamćenjem te može dovesti do povećanog rizika za depresiju.
  8. Ekstrakt kurkume može smanjiti razinu glukoze u krvi, pomažući tako u kontroli razine šećera u krvi, što je posebno bitno osobama kojima je dijagnosticiran dijabetes.
  9. Alergijska reakcija se javlja kada bijela krvna stanica nazvana “mastocit” oslobađa histamine u borbi protiv stranih tijela poput peludi, životinjske dlake ili virusa. Histaminici uzrokuju alergijske reakcije poput glavobolje, suznih očiju, kihanja i nadraženosti sluznica. Kad se kurkuma konzumira kao čaj, začin ili dodatak prehrani, može spriječiti oslobađanje histamina, što ju čini prirodnim lijekom za alergijske reakcije.
  10. Ekstrakt kurkume učinkovito djeluje u smirivanju žgaravice ili neugodnog osjećaja pečenja što također možemo zahvaliti protuupalnom djelovanju aktivnih tvari kurkumina.

Ako se kurkuma koristi u malim dozama prilikom kuhanja, kao dodatak mlijeku ili samostalni začin, doza kurkumina koju primimo preniska je za postizanje željenih učinaka. Međutim, konzumacija kurkume u visokoj koncentraciji, u obliku dodataka prehrani može pomoći u ostvarenju svih blagodati kurkume. Kurkuma je jednostavan i prirodan način za boost organizma, a mi smo izdvojili proizvode za njegu kože ili dodatke prehrani koje možete koristiti. Prije uporabe bilo kakvog dodatka prehrani posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Kiehl's Turmeric MasqueSunday Riley CEO GlowClarins Double SerumNars Sheer Glow FoundationMay Lindstrom The Problem SolverThe Inky List TurmericFarsali Haldi EyesKora Organics Exfoliating MaskPerricone MD Pre:Empt SeriesVolition Turmeric PolishVerso Antioxidant Booster SerumAveda TulasaraHug Kurkuma 95%Almagea Curcumin ForteSangreen BCM-95

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @newnordic_canada, @hello_pearl_official, @dreamfarm, rawnice, cult beauty, sephora, terra organica.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0