Reći NE nije lako. Često se nalazimo u situacijama kada bi htjeli reći ne, ali ipak s naših usana klizne riječ da. Na radnom mjestu ili među prijateljima, ponekad nam je nemoguće reći ne i obvezujemo se na nešto što ne želimo raditi. Rezultat toga osjećaj je nezadovoljstva. Zvuči poznato? Zašto nam jedna tako kratka riječ predstavlja toliki problem? Iako kratka, riječ NE vrlo je moćna. Evo kako i zašto je češće upotrebljavati.
DAJTE SI VREMENA ZA ODGOVOR
Kada se nađete u situaciji u kojoj želite reći ne, ali ne znate kako, dajte si vremena za odgovor. Kako bi izbjegli brzoplete odgovore, probajte s ovim; ‘Molim te, dozvoli da ti odgovorim sutra. Treba mi vremena da razmislim.’ ‘Ne mogu ti sada odgovoriti, javim se kada provjerim svoj raspored.’

VJEŽBAJTE
Pripremajte se za situacije u kojima ćete morati reći ne. Imajte spremne odgovore koje ćete uvježbati kako bi sigurno i odlučno odgovorili.

DRUGI ĆE VAS CIJENITI
Ako kažete ne, ljudi vas neće odbaciti. Iako se bojite da ćete nekoga razočarati, oni će vas zbog toga više cijeniti. Ne vjerujete? Što vi mislite o onima koji su vama rekli ne? Jeste li ih odbacili i više s njima ne komunicirate ili ih zbog toga još više poštujete?

BUDITE ODLUČNI
Kada napokon uspijete reći ne, recite to čvrsto i jasno. Bez ispričavanja, bez dodatnog objašnjenja. ‘Žao mi je, ali ne mogu.’

IMATE PRAVO REĆI NE
Zapamtite da imate pravo reći ne. Kada nekoga odbijete to vas ne čini lošom osobom. Baš suprotno, čini vas boljima. Kada cijenimo sebe i svoje vrijeme, više cijenimo i druge.

POŠTUJTE SVOJE VRIJEME
Svaki puta kada kažemo da, govorimo ne nečemu drugom. Imajte to na umu sljedeći put prije nego pristanete na nešto. Što bi drugo umjesto toga radili?

 

Piše: Sanja Stojsavljević