Poštovanje se ne podrazumijeva samo od sebe. Biti poštovan od drugih znači da ste to poštovanje zaslužili. U privatnom životu ili na radnom mjestu, svi želimo osjetiti da nas drugi cijene i uvažavaju. Nažalost, nije uvijek tako. Poštovanje se postepeno zaslužuje na temelju svojih postupaka, odluka i tretiranja drugih. Da bi dobili poštovanje koje želimo, potrebno je znati kako poštovanje pokazati drugima. Onima koji ga zaslužuju. Sljedeći koraci pomažu nam u stjecanju poštovanja koje želimo dobiti. Jednako su primjenjivi u privatnim i poslovnim odnosima.

Budite samouvjereni

image Pokažite da ste samouvjerena osoba koja zna što govori. Nisu vam potrebna odobravanja okoline. Na radnom mjestu bitno je pokazati osobine vođe kako bi vas drugi slijedili ili barem imali povjerenja u vaše odluke. Ponekad je najvažnije pokazati da ste sigurni u svoj stav da bi vas kolege smatrali vrijednima poštovanja.

Održite svoju riječ

Stojite iza svoje riječi. Ispunjavajte svoje obveze i obećanja. Onaj tko puno priča, a malo djeluje pada u očima drugih. Ljudi pamte što govorite i očekuju da ispunite ono što ste izrekli.

Ne ogovarajte

image

Najbrži put do manjka poštovanja jest uključiti se u uredsko ‘tračanje’. Govoriti o drugima iza njihovih leđa znači ne imati dovoljno samopoštovanja da bi svoje vrijeme iskoristili pametnije. Ne dozvolite da vas svrstaju u takvu skupinu ljudi. Oni ne zaslužuju vaše poštovanje.

Ne budite preljubazni

image

Kada ste preljubazni, drugi bi vas mogli iskorištavati ako ne znate reći NE. Ova čarobna riječ znači puno u dobivanju poštovanja. Iako se bojite da ćete nekoga uvrijediti ako ga odbijete, uglavnom se dogodi upravo suprotno. Kada pokažete da cijenite sebe i svoje vrijeme dovoljno da kažete NE, dobiti ćete i više poštovanja.

Pokažite poštovanje drugima

Kako tretirate druge, tako će i oni vas – sve se svodi na to. Pokažite drugima da ih cijenite i oni će isto vratiti i vama. Naravno, radi se o onima koji to poštovanje uistinu zaslužuju. Ne tratite tuđe vrijeme i budite otvorenog uma. Pokažite da ste spremni uvažiti tuđe mišljenje, pritom ne zanemarujući vlastito. Ne činite drugima ono što ne želite da se čini vama.