Riječ je snaga. Moć riječi veća je nego što mislimo. Kada bi u svakom trenutku bili svjesni težine naših riječi, postali bi mnogo oprezniji i bolje razmislili prije nego ih izgovorimo. Moć riječi ne ovisi o tome je li izgovorena na glas ili se radi samo o misli koju smo zadržali za sebe. Svemir čuje sve. Svaku našu izgovorenu riječ i svaku našu misao. Sve.

Razgovori s drugima

Imajući to na umu, razmislite o riječima koje birate. Ima li među njima i onih ružnih, nepromišljenih koje zažalite već u trenutku kada ste ih izgovorili? Svaka ružna riječ upućena drugome zapravo je na štetu onome tko ju je izgovorio. Osim što nisu ugodne uhu, ružne riječi šire negativnost i šalju poruku da živite u negativnom svijetu.

Razgovori sa sobom

sanja1

Još važnije pitanje jest kako razgovarate sami sa sobom? Svima nama tijekom života rečene su stvari koje su nam se urezale u pamćenje i prate nas i u našim odraslim godinama. Svi se možemo sjetiti nekih rečenica naših roditelja koje su nas obilježile i s kojima se još danas borimo kako bi se riješili tih uvjerenja. Jednom usvojenu misao teško je ukloniti. Riječima se ‘programiramo’ i određujemo što mislimo o sebi. Ako su to negativne misli, onda o sebi imamo i negativno mišljenje.

Negativne misli djeluju brzo

sanja3

Problem s negativnim mislima jest u tome što nam ne treba puno da im povjerujemo. Ljudi lakše prihvate nešto loše o sebi nego pozitivno. Lakše ćemo povjerovati da nismo sposobni za nešto nego da jesmo, brže ćemo usvojiti stav da smo manje vrijedni od drugih nego što bi povjerovali da smo puni kvaliteta. Zato su negativne misli i riječi opasnije jer u kraćem vremenu ostave dugotrajan trag u našoj svijesti.

Birajte riječi

Umjesto rečenica poput ‘ti to ne možeš’ i ‘ja to ne zaslužujem’, počnite se sami sebi obraćati na drugačiji način – ‘ja to mogu’, ‘ja sam sposobna, ja sam sposoban’ i ‘ja to zaslužujem’. Isto kao što je mozak zabilježio one negativne, tako će zabilježiti i pozitivne misli i početi s ‘reprogramiranjem’ naše svijesti na bolje. Svaki dan počnite s nekoliko pozitivnih afirmacija koje su upućene samo vama. Vi najbolje znate što vama najviše odgovara i što vam je najpotrebnije. Nemojte ih samo izgovarati već ih i osjećajte. Ponavljajte ih tijekom dana. I konačno – vjerujte im!