Fotografija: Unsplash (Ja San Miguel)

Zašto je udomljavanje psa jedna od najljepših stvari koju možete napraviti u životu

Jeste li ikad čuli onu uzrečicu – “daj, da bi primio”? To je životna mantra mnogih koji vode sretan i ispunjen život, a odnosi se na sve aspekte života, pa tako i na ljubav koju dajemo i primamo. Filozofija je jednostavna: što više (u ovom slučaju) ljubavi daješ svijetu oko sebe, isto toliko ćeš i primiti natrag.

I ne vrijedi samo za ljubav, pozitivne komentare ili lijepe riječi, ova se mantra može primjenjivati i na druge aspekte života, pa tako i na dobra djela. Pritom to ne mora biti humanitarni rad ili novčana donacija potrebitima, dobro djelo – koje se višestruko vraća – jest i pružiti dom i ljubav nekom biću koje ga nema.

U Hrvatskoj postoje mnogobrojne udruge čiji članovi nesebično brinu za neželjena bića koja traže svoj dom, vlasnika i ljubav koja im je potrebna kako bi je naučili dati natrag. Iako postoje brojne inicijative i akcije koje potiču na udomljavanje, broj napuštenih životinja iz dana u dan raste, a azili poput Udruge S-pas, Šapice, Udruge Pobjede, Noine Arke i drugih koji funkcioniraju na području Hrvatske puni su njuškica koje čekaju postati nečiji kućni ljubimci.

Bezuvjetna ljubav i zahvalnost koju udomljena bića pružaju bile su i okosnica kampanje Samsung Hrvatska koja nas je kompletno razoružala portretima pasa za udomljavanje. Svaki od pasa koji su bili zvijezde ove kampanje ima svoju (tužnu) priču, a njihove emocije savršeno su uhvaćene uz pomoć kamere Galaxy S23 Ultra smartphonea. Ako vas već ove fotografije nisu pomaknule korak bliže udomljavanju, vjerujemo da će to učiniti razlozi u nastavku.

Udomiti psa može vam se “isplatiti” iz nekoliko razloga, a svaki od njih je dovoljan sam za sebe. Ako razmišljate o tome, nakon što ih pročitate, udomljavanje bi vam mogla postati jedna od najlakših odluka u životu.

  1. Spasit ćete nečiji život. Ovo je dovoljno i jasno već samo po sebi, ali je, s druge strane, bitno to reći naglas, kako bismo osvijestili da se zaista radi o iskonskom činu dobročinstva i pružanju nove šanse nekom živom biću.
  2. Zapravo ćete spasiti više od jednog života. Naime, azili su prepuni napuštenih životinja, tako da odabirom svojeg novog najboljeg prijatelja, omogućavate mjesto više u azilu za neko drugo napušteno biće koje bi u suprotnom možda završilo nesretno.
  3. Dobivate bezuvjetnu ljubav.
  4. Pas kojeg ćete udomiti svakodnevno će vas svojim prisustvom podsjećati da ste napravili dobro djelo, što pozitivno djeluje na psihu jer nas neprestano podsjeća da čineći dobra djela, prizivamo dobra djela nazad u naš život.
  5. Udomljavanje djeluje na mentalno zdravlje. Osim prethodnog razloga, postoji još jedan benefit za naše mentalno zdravlje. Naime, studije su pokazale da privrženost i pažnja koju pružaju ljubimci mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjiti rizik od tjeskobe.
  6. Udomljeni psi, pogotovo oni stariji, pokazuju iznimnu zahvalnost prema svom novom vlasniku, jer su svjesni što je ta osoba učinila za njih, a tu neizmjernu ljubav i zahvalnost osjećat ćete svakoga dana.
  7. Pas vas drži aktivnijima, što je u konačnici dobro i za vaše fizičko zdravlje, jer vjerujemo da ćete svom udomljenom psu htjeti pružiti maksimalno lijep život kakav zaslužuje, a on najčešće uključuje šetnje, boravak u prirodi, istrčavanja i druženja s drugim psima.
  8. Novi, četveronožni član kućanstva smanjuje društvenu izoliranost. Ako ste tip osobe koji se želi družiti, a niste jedni od onih koji vole napraviti prvi korak, pas je idealan suputnik kroz život za vas, jer u parkovima i u šetnjama postanu prirodni pokretači razgovora među vlasnicima, a time i omogućavaju vama da steknete novo društvo.
  9. Sa psom možete stvarati nezaboravne uspomene. I nemojte to zaboraviti činiti! Svaki trenutak u kojem uživate sa svojim ljubimcem ovjekovječite kamerom jer ćete za nekoliko godina te fotografije gledati s guštom.
  10. Briga o psu vas uči odgovornosti, kontroli, strpljenju, ali i disciplini. Na neki način odnos s vašim ljubimcem priprema vas i za neke druge, nove životne uloge kasnije u životu.

Ono što svakako morate razmotriti prije udomljavanja je činjenica jeste li spremni pokloniti svoju maksimalnu pažnju tome biću te imate li vremena za baviti se sa psom – odgajati ga i igrati se s njime. Također, morate biti sigurni i da se vaši ukućani slažu s ovom odlukom.

Ako se upustite u ovu životnu avanturu i obvezu, bitno je da ste svjesni što ona sve donosi sa sobom. Nesumnjivo je da će vam se ova odluka višestruko vratiti, no prije udomljavanja budite odgovorni i sigurni u to da ćete svom novom krznatom ljubimcu moći posvetiti svoju ljubav, pažnju i brigu. A na tome će vam on biti zahvalan do kraja svojeg života.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR, Unsplash

Datum objave: 29.5.2023.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0