Vodič za kupnju noža: Kako odabrati pravu oštricu i na što pripaziti?

Ne postoji kuhinjski alat više životan i toliko nezamjenjiv kao što je to nož.

Savršen nož je kao plesni partner. Nož s kojim se osjećate ugodno za nekog drugog može izazivati osjećaj neugodnosti i nespretnosti. Kad započinjete potragu za savršenim nožem koji će svako rezanje, sjeckanje i usitnjavanje učiniti ugodnijim, preciznijim i bez imalo muke, bitno je utvrditi osobne preferencije te shvatiti da ne postoji jedan nož koji svima odgovara. Možda će vam trebati neko vrijeme da pronađete idealan nož, ali sigurno ćete znati kad ga pronađete.

vodič za kupnju noža

Savršen, kvalitetan i izdržljiv nož koji vas neće iznevjeriti nakon samo par mjeseci korištenja ne možete kupiti online. Morate ga držati u ruci, osjetiti njegovu težinu i ravnotežu, način na koji leži u vašoj ruci, kako baš vama odgovara baš oblikom, dužinom i odnosom drške i oštrice.

Jednom kad nož uzmete u ruku, odmah biste trebali dobiti osjećaj odgovara li vam ili ne – nož bi trebao udobno prianjati vašem dlanu, kao prirodni produžetak vaše ruke. Isto tako, nož bi kod vas trebao poticati samopouzdanje, a ne strah. Ako se ne osjećate dobro, tražite dalje. Ako se osjećate prilično dobro – počnite sjeckati. Prije svega, obratite pozornost kako reagirate na fizičke karakteristike noža, a kratki vodič donosimo vam u nastavku teksta.

Težina – je li bolje da ljulja ili žulja?

Kako biste pronašli idealnu težinu svojeg noža trebat ćete ih isprobati nekoliko. Neki su mišljenja da teški nož prolazi lakše kroz hranu, zbog svog težeg pada. Drugi smatraju da se laganiji nož kreće lakše i slobodnije i dopušta vještiji manevar. Tajna je u tome da odaberete ono što vama najviše odgovara.

Balans – obuhvati me nježno

Baš kao što je ljepota u oku promatrača, tako je i idealan balans onaj u dlanu “držača”. Kad obuhvatite dršku, ako imate neugodan osjećaj da vam nož lagano priteže unatrag prema dršci ili prema naprijed prema oštrici, taj komad nije dobar izbor za vas. Loše balansiran nož samo će otežati rad.

Veličina je važna

Nož chefa kuhinje od 20 centimetara je najpopularniji u kućnoj uporabi zbog svoje svestranosti. Onaj od 25 centimetara može rezati više volumena, kod većih komada mesa, ali može djelovati zastrašujuće. Nož od 15 centimeatara zgodan je i praktičan i pruža spretnost, ali prekratak je kad radite s namirnicama većeg volumena, odnosno kad režete kroz nešto veliko poput lubenice.

Zbog svega što je presudno za vaš odabir i dugovječan kvalitetan odnos vas i vašeg najbitnijeg kulinarskog pratitelja, posebice ako želite uložiti u ručno rađen primjerak, osobno bih savjetovala da za kupovinu noža razgovarate s prodavačem ili proizvođačem. Pitajte sve što vas zanima, navedite svoje afinitete te što najviše pripremate u kuhinji kako bi vam stručnjak svojim savjetima pomogao u odabiru tog neuništivog alata koji će vam služiti godinama, a možda i postati dio obiteljskog nasljedstva. Neki proizvođači nude “testnu vožnju”- mogućnost da ga isprobate i ako niste zadovoljni ili želite neki drugi nož, možete ga zamijeniti.

vodič za kupnju noža

Održavanje noža

Vrlo bitno je voditi brigu o održavanju noža – nikako ga ne smijete prati u perilici posuđa jer to jako tupi oštricu. Nakon određenog vremena korištenja, trebat žete ga naoštriti a to će najbolje biti izvesti ili kod profesionalnca ili na kamenu za oštrenje. Jednom kad se razvije ljubav pravilnom brigom možete održavati vašu vezu godinama.

Vrlo bitno je i da se ne noževi ne dodiruju međusobno ili s drugim metalnim objektima u ladici, kako biste izbjegli oštećivanje oštrice. Upravo zato najbolje bi bilo da ih čuvate na magnetu za noževe ili drvenom držaču.

Također, jako bitna je i površina na kojoj ga koristite – nipošto ne režite na staklenoj, keramičkoj ili kamenoj površini, to će ozbiljno naštetiti oštrici noža. Koristite food safe plastične daske ili, u najboljem slučaju, prirodne drvene daske koje su najmekše za susret s oštricom. Japanski chefovi koji jako cijene vrhunsku oštrinu svojih alata, koriste daske od guste nabijene gume koje najmanje štete nožu.

vodič za kupnju noža

Drška i oštrica noža

Drška ne bi smjela klizati kad je mokra i ne biste trebali zglobovima prstiju dodirivati dasku kad nož spuštate u pokretu sjeckanja. To ovisi i o visini oštrice. Peta oštrice je najširi i najdeblji dio oštrice koji nam olakšava zadatke koji zahtijevaju snagu kao što su presijecanje hrskavica i tetiva peradi ili tvrde kore bundeve. Izbjegnite nož koji prejako udara petom u pokretu sjeckanja jer ona ne smije nasilno zaustaviti pokret, a također ne bi trebala biti pre zakrivljena kako oštrica ne bi previše išla prema nazad.

vodič za kupnju noža

Europa ili Azija?

Raste trend prema noževima japanskog stila, koji su laganiji i imaju tanju oštricu od onih njemačkog stila, što ih čini lakšima za manevriranje i prilagodljivijim za fino sjeckanje. Također, tanja oštrica pruža veću oštrinu. Ali, japanski noževi nisu najbolji za teške poslove koji zahtijevaju tvrdu debelu petu, a “Nijemci” su i robusnije geometrije. Na kraju, sve ovisi o tome za što ga većinom koristite.

Mali proizvođači, zanatski kovači, nož vam mogu napraviti prema vašoj želji, pružajući vam sve što tražite od noža. Primjerice, ako vam se sviđa fina japanska geometrija noža, date li ga izraditi po svojoj mjeri, možete dobiti nož bilo kojeg japanskog stila koji želite, ali izrađenog od europskog čelika, koji je bolji i potencijalno kvalitetniji. Uz to, dobit ćete jedinstven nož, savršeno prilagođen vašoj ruci, a možete dati i točne specifikacije po kojima će biti izrađen.

Takve, zaista posebne, unikatne noževe znalački izrađuje Tomislav Sokač iz koprivničke Radione Breg. Sokač će vam rado pomoći stručnim savjetima u odabiru i savjetovati kako da odaberete baš onaj pravi nož, uzimajući u obzir oblik i naravno, namjenu. Njegovi primjerci su pomalo grubi, snažni, moćnog izgleda i performansi. Oštrice i drške ručno izrađuje i poklanja im svoj štih, svoju energiju. S nama je podijelio kako malo žali što žene često naručju noževe upravo za poklon svojim partnerima a vrlo rijetko za sebe.

vodič za kupnju noža

Upravo zato je, otkrio nam je, u skoroj budućnosti odlučio izraditi i jedan model posvećen ženama, još finijeg i elegantnijeg izgleda kako bi zadovoljio i ženski dio publike. Također, njegovoj posebnosti doprinosi ako je izrađen od visokougljičnog čelika koji što ga više koristite, razvija jedinstvenu patinu koja mu daje karakter. Kao što to kaže Sokač, ručna izrada ističe individualnost korisnika i noža. Stoga se nemojte preplašiti kad vidite patinu – ona je znak da je vaš odnos s nožem službeno počeo, organski se razvija, diše i živi.

Ljubav ide u dva smjera

Vaša veza i ljubav je započela, od sada nadalje sve ovisi o tome koliko ćete se truditi i paziti na svoj omiljeni nož. Dogodit će se da ćete ga ponekad i zapostaviti, možda mu nećete dati u svakom trenutku njegu koju zaslužuje, ali kad mu poklonite svu pažnju i brigu, vratit će vam svojom odanošću, snagom, oštrinom; znat ćete da možete računati na njega pri svakom zadatku. Onaj pravi, neće vas iznevjeriti.

Tekst: Mia Grčić

Fotografije: @radiona_breg