Osnovna pomagala koja bi u svojoj kuhinji trebali imati početnici, entuzijasti i kuhari

“New year, new me” – mantra je koju si često ponavljamo na početku svake godine. Ako je ovo jedna od onih godina u kojoj je odluka pala na usavršavanje kulinarskih vještina, na pravom ste mjestu. Svatko treba malo usmjerenja, a tek kada nabavite osnovna pomagala bez kojih je kuhanje nezamislivo, možete baciti oko na sve one zgodne gadgete koje kuhanje čine jednostavnijim i lakšim, pa više ne govorimo o zadatku kuhanja već o pravom užitku. Također, svi su oni i sjajan poklon osobi u čijem kuhanju volite uživati. Pa, krenimo redom.

Kvalitetan nož

Kvalitetan nož alat je od esencijalne važnosti za svakog kuhara, bilo amatera ili profesionalca. Kuhari vole govoriti njemu kao o produžetku svoje ruke. Jako dobar izdržljiv nož temeljno je pomagalo i strast svakog kuhara, koji će ga, znajući koliko je to bitno, redovito održavati uzorno oštrim. Ambiciozan kuhar često će imati čitav niz različitih modela, prilagođenih različitim zadacima, ali u pravilu, uložite li u jedan skuplji, pogotovo ručno izrađen, njega ćete prenositi s koljena na koljeno generacijama.

U osnovi, bez dobrog noža kao alata još od prapovijesti nema ni hrane. Nekad su samo nož, kao alat za obrađivanje namirnice i usitnjavanje, te vatra bili potrebni da bi se pripremio obrok. Primalni načini prehrane podrazumijevali su pečenje hrane na živoj vatri ili u žaru, na ražnjevima ili ražnjićima od drva oblikovanima, čime nego, nožem. Upravo takve, koji evociraju na to primalno, prahistorijsko, vatru iz koje nastaje oštrica i drvo iz kojeg nastaje drška, izrađuje u Hrvatskoj, ali po svjetskim standardima,  Tomislav Sokač iz Radione Breg. Riječ je o zanatskim proizvodima koji su jedinstveni. Uložite li u jedan takav, ručno izrađen nož od izdržljivog tvrdog čelika, dobili ste zasigurno alat za cijeli život, pa i za nasljeđe.

Drvena daska

Daska mora biti drvena jer drvo je prirodan materijal pa najmanje šteti nožu, čije udarce dobro apsorbira i ne tupi ga kao što to čine plastične površine za rezanje. U profesionalnim kuhinjama plastične su daske zabranjene jer se ne mogu u potpunosti dezinficirati, ali i dalje ih često pronalazimo u kućnoj uporabi. Ako uložite u dobru, čvrstu dasku od oraha, maslinova drva ili bambusa, imat ćete dugotrajnu i sigurnu površinu za sjeckanje koja će vas vjerno služiti godinama. Plastičnu dasku koristite samo za meso jer se može oprati i dezinficirati u perilici.

Tava od vrhunskog materijala

Idealna tava je ona koju možete koristiti, kako na vatri ili indukciji, tako i u pećnici. Najbolje materijali su tava s non stick površinom, od nehrđajućeg čelik ili dobra stara tava od gusa, odnosno lijevanog željeza. Iako je takve tave teže i ambicioznije održavati, svaki kuhinjski entuzijast trebao bi uložiti u pravu, tešku, starinsku tavu. Napravljena u jednom komadu, s pravilnim održavanjem i malo brige može se prenositi generacijama. Savršena je za steakove (i perfektno zatvaranje mesa) jer se može užariti poput grilla, a pogodna je i za korištenje u pećnici, za dovršavanje jela.

Kvalitetan lonac

Čuveni lonci od aluminija i bakra odlični su provoditelji topline i jako cijenjeni u svijetu profesionalnog kuharstva. Iako su poprilično skupi, jednom kad uložite u dobar lonac, možete računati na njega idućih 20 godina. Najbolje opcije za jednostavno održavanje i perilicu suđa su upravi ti materijali obavijeni nehrđajućim čelikom.

Također, lonci od lijevanog željeza, od kojeg su kotlove koristili naši preci na vatrenim ognjištima, i danas su visoko cijenjeni, a Porsche među njima je francuski Le Creuset, čije se cijene kreću i oko nekoliko stotina eura za veliku dimenziju. Onaj tko cijeni kvalitetu i zanatstvo te izdvoji novac za ovakvu majstoriju, dobit će doživotnu garanciju za lonac kakav se izrađuje na isti način od 1925. godine te vjernog partnera u kuhinji. Dapače, što se više koriste, to bivaju bolji!

Praktični ribež – Microplane

Ribež je posljednji u nizu pomagala i kuhinjskih alata kojemu treba dati na važnosti kod kvalitete, a time i cijene. Kupiti kvalitetan ribež, od nehrđajućeg čelika, koji će dugo ostati oštar, gotovo je jednako važno kao dobar nož. U svijetu ribeža svakako prednjači Microplane, sinonim za ribež visoke kvalitete pa ga koriste i profesionalci, koji koricu agruma, sireve, češnjak, čokoladu i oraščiće pretvara u prozračne strugotine lagane poput paperja bez gnječenja i istiskanja mirisa i eteričnih ulja.

Cjedilo na razini profesionalca

 

Ovaj praktični alat dovoljno je dobar i u verziji za desetak kuna. Jedino na što je potrebno obratiti pozornost je uska mrežica od metala zbog pranja u perilici. Naravno da je profesionalno chinois cjedilo poput klasičnog luksuznog auta među cjedilima, ali za kućnu upotrebu je nepotreban. Jeftina metalna uskomrežasta verzija sasvim će dobro služiti za procjeđivanje temeljaca i juha, tjestenine, krema i, u pravilu, svega čemu treba odvajanje čvrstog od tekućeg.

Ultra oštar guljač

Jednostran, u V-obliku ili kakav god paše vašoj ruci, odličan je i u jeftinijoj verziji. Želite li dugotrajnu i ultra oštru oštricu, jako dobra je od čuvenog švicarskog proizvođača vrhunskih džepnih noževa Victorinox.

Otvarač za konzerve

Još jedno pomagalo koje možemo kupiti po niskoj cijeni, a odlično će služiti čak i starinski, mehanički.

Otvarač za boce

Kakav god model otvarača za boce odabrali, od onog klasičnog, konobarskog pa sve do modernog, vakuumskog modela, morate imati bar jedan u svojoj kuhinji. Ako ništa, barem da si natočite čašu vina dok kuhate! Malo u umak, malo (više) za vas!

Vrhunska pjenjača

Budimo realni, većina se namirnica može umutiti vilicom, a za neke nam je stvari ipak potreban električni mikser. Kako je žicana pjenjača nešto što je između toga dvoje, puno je efikasnija od vilice i zbog svog oblika dopušta unošenje optimalne količine zraka u jaja, vrhnje ili bilo kakvu kremu koja traži “prozračivanje” radi postizanja volumena. Pri kupnji pripazite na to kako vam leži u ruci te koliko su žice čvrste.

Silikonska špatula

Suprotno uvjerenju naših baka, nikakve žlice ne mogu zamijeniti savitljivu silikonsku slastičarsku špatulu, taj genijalni izum koji nam omogućuje da iskoristimo i zadnje ostatke kreme na stijenkama posude.

Drvene kuhače

Nekoliko drvenih žlica za miješanje jela neophodna su oprema u svakoj kuhinji, izdržljive su, izrađene od prirodnog materijala te ne oštećuju tave i lonce. Teško da bismo mogli zamisliti kuhanje bez – kuhače.

Tekst: Mia Grčić

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0