Vinarija Belaj predstavila prvi pjenušac za koji je etiketu radio Zlatan Vehabović

Galerija Kranjčar bila je idealna kulisa za prezentaciju prvog pjenušca vinarije Dvorac Belaj, Blanc de Noirs, za koju je etiketu izradio poznati slikar Zlatan Vehabović.

Ova jedinstvena suradnja između vina i umjetnosti u limitiranoj seriji, otkriva sve mogućnosti blenda vrhunskih stvaralaštva – stilistike vina Dvorac Belaj kroz slikarski potpis jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara današnjice. Više od boce pjenušca, Blanc de Noirs je kolekcionarski primjerak, predvodnik suradnje između umjetnosti i vitikulture na našem prostoru. Umjetnička minijatura, čiji je izgled, uključujući i tipografiju, izradio umjetnik Vehabović, otkriva svijet pjenušavih vina i Istre koristeći specifičan umjetnikov izričaj.

Oslanjajući se na seriju slikarskih kolaža vibrantnih boja, etikete Blanc de Noirs, evociraju upravo taj odnos naizgled nepomirljivih elemenata u kolažu – baš poput pjenušca i platna. Rezultat je, kao i u Vehabovićevu stvaralaštvu, neki novi, zanimljiv svijet koji savršeno funkcionira unatoč tome što spaja naoko nespojive osobine.


Naziv Blanc de Noirs označava pjenušava vina proizvedena od crvenih sorti grožđa. Blanc de Noirs Dvorca Belaj za bazno vino koristio je pinot noir iz vinograda na Belaju, pobranih nešto ranije od redovne berbe 2020.godine. Od ljeta 2021. vino je sve do proljeća 2024.godine odležavalo u bocama na talogu nakon sekundarne fermentacije.

Ovaj pjenušac krase svježina i reskost jabuke zelene kore, mirisi svježeg poljskog cvijeća i citrusa, te kristalna boja. Karakter mu daju note prženih badema i brioša koji vrlo elegantno zatvaraju krug kompleksnosti na mirisu. U ustima je lepršav, hrskav i sočan, kremozan i elegantan sa nježnim finišem.

Gosti su uz osvježavajući pjenušavi brut aperitiv, mogli probati i dvije najnovije berbe – Summer Malvaziju 2023 i Rosé 2023. Radi se o laganima, svježim vinima, koji savršeno rashlađeni čine idealno ljetno piće. Vinarija nudi još čak osam linija vrhunskih vina koja su osvojila mnogobrojne međunarodne i domaće nagrade na vinskim natjecanjima, nastalih na jednom od najljepših posjeda u regiji. Spektakularno imanje čije središte čini dvorac iz 1575.godine te 12 hektara vinograda, mjesto su gdje nastaje jedino château vino u Hrvatskoj, što znači da proizvodnja vina dolazi isključivo od grožđa iz povijesnog vinograda oko dvorca, dok se na samom posjedu vrši prerada te odležavanje vina.

Uz veličanstveno slikarsko djelo Zlatana Vehabovića u prekrasnom ambijentu galerije Kranjčar, gosti su mogli uživati u premijernom kušanju novih linija Dvorac Belaj kao najavi još mnogo vrhunskih vinsko-umjetničkih pairinga.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0