Umorni ste čim se probudite? Ovi vitamini i dodaci prehrani efikasno rješavaju problem!

Nedostatak energije može biti posljedica stresa, umora, bolesti, ali često je i posljedica manjka određenih nutrijenata koje možemo nadoknaditi dodacima prehrani. Vitamini koji se koriste protiv iscrpljenosti pripadaju vitaminima C i B skupine, a minerali koji pomažu protiv umora su najčešće željezo i magnezij.

VITAMIN C

Vitamin C je jedan od najznačajnijih vitamina za podizanje imuniteta. Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, doprinosi nizu funkcija u našem organizmu, kao što je stvaranje kolagena za normalnu funkciju desni, hrskavice, zubi, kostiju, krvnih žila i kože, povećava apsorpciju željeza i djeluje kao antioksidans, a također doprinosi i normalnoj funkciji imunološkog sustava. Umor, lako zadobivanje modrica ili krvarenje desni mogu biti rani znaci nedostatka vitamina C u prehrani. Može ga se naći u citrusima, svježem zelenom povrću, grožđu, jabukama i šljivama, a s obzirom na slabiju dostupnost sezonskog voća kroz zimu se preporučuje i kao dodatak prehrani.

VITAMINI B SKUPINE

Vitamini B skupine djeluju kao kofaktori enzimima metabolizma i sudjeluju u reakcijama imunološkog odgovora. Postoje mnoge vrste vitamina B, a svi, osim folne kiseline, pomažu u razgradnji hrane i pretvaranju je u energiju. Ključni vitamini B skupine su B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B6 koji je ključan za hormonalnu aktivnost i metabolizam i vitamin B12 za zdravlje neurološkog sustava. Vitamine skupine B najviše možete naći u mesu, zelenom povrću, ribama i orašastim plodovima

VITAMIN D

Vitamin D ključno je dodatno unositi tokom zimskih dana jer ne provodimo dovoljno vremena na suncu. Vitamin D ima nekoliko važnih funkcija – regulira apsorpciju kalcija i fosfora i podržava normalnu funkcije imunološkog sustava. Važan je za normalan rast i razvoj kostiju i zuba te jačanje otpornosti organizma u borbi protiv bakterija i virusa. Neke su studije ukazale na povezanost nedostatka vitamina D i depresije. Bitan je za pravilan rast kostiju, kože i drugih organa, a osim kroz zdravu prehranu, najbolje ga je osigurati kroz izlazak vani na Sunčevu svjetlost jer upravo to potiče njegovu sintezu u tijelu.

ŽELJEZO

Željezo je ključno za kreiranje crvenih krvnih stanica koje nosi kisik kroz tijelo. U našem organizmu željezo ima još jednu važnu ulogu, a to je da sudjeluje u specifičnim procesima u stanici kojima se proizvodi energija koju naš organizam koristi za rad i aktivnost. To je ujedno i razlog zašto su neki od prvih simptoma u stanjima povećanih potreba za željezom umor i manjak energije. Željezo u organizam unosimo putem namirnica kao što su jetrica, cikla, šipak, mahunarke, meso, lješnjaci i većina tamno zelenog povrća poput salate potočarke i kelja.

MAGNEZIJ

Važan mineral za energiju je magnezij jer pridonosi smanjenju umora, iscrpljenosti i održavanju normalnog metabolizma. Pomaže u stvaranju energije i održavanju normalne funkcije mišića, a njegov nedostatak može uzrokovati umor i gubitak snage. Magnezij se može pronaći u sjemenkama, orašastim plodovima, lisnatom zelenom povrću i tofuu.

MATIČNA MLIJEČ

Matična mliječ je izuzetno hranjiva tvar, sadrži vitamine skupine B, posebno visoku koncentraciju vitamina B5 i vitamina B6. U matičnoj mliječi nalaze se različiti minerali, vitamini A, C, D i E, enzimi i 18 vrsta aminokiselina. Znanstveno je dokazano kako matična mliječ liječi razne tegobe, ali i da povoljno djeluje na cjelokupno zdravlje organizma. Zbog toga se nerijetko koristi matična mliječ za djecu jer im pomaže u borbi protiv virusa i bakterija.

Vitamini i minerali protiv umora se, osim kroz namirnice, mogu uzimati i kao dodaci prehrani u obliku kapsula ili tableta. Mogu se kupiti u svim ljekarnama i bolje opremljenim trgovinama, a važno je paziti na propisane dnevne doze konzumiranja. U nastavku donosimo prijedlog suplemenata i dodataka prehrani koji će dobro utjecati na imunitet i vraćanje energije.

Solgar VM 75
Hedera Melbrovit matična mliječ u pastilama
Supradyn® Energija
Solgar Omnium
Terranova Vitamin B12 500mcg kompleks
Solgar Koji Iron 27 mg
Aminoplus Immun granule

Fotografije: Pinterest, Solgar, Terranova, Hedera

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0