Trikovi za brzo (i sigurno) tamnjenje kože

Uskoro stižu dani koje ćemo većinom provoditi na plaži i u kupaćem kostimu, što znači da će izlaganje kože suncu biti pojačano. Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je bitno da ste od sunca zaštićeni, i to kremom za sunčanje širokog spektra s minimlanim SPF-om 30 (ili 50) te da nosite sunčane naočale, šiltericu ili šešir, budete u sjeni te izbjegavate boravak direktnu sunčevu svjetlost od 12 do 15 sati, kada je ona najjača, a taj period se preporučuje produžiti i do 17 sati.

Kad je koža izložena UV zrakama, to stimulira stance melanocita u koži da proizvode melanin kao metodu zaštite. Melanin stvara smeđi pigment na koži koji će se očitovati kao preplanulost kože. Važno je za znati da postoje tipovi kože koji gotovo pa da i ne mogu potamniti već najčešće izgore – vrijedi za one svijetlije puti, dok će oni prirodno tamnoputu uspjeti dobiti zavidnu boju, ovisno o količini melanina u koži. No, pretjerano izlaganje UV zrakama uzrokovat će rapidno starenje kože te će oštetiti DNA, uzrokovati pojavu bora, mrlja i hiperpigmentacije.  Uz sve rečeno, i dalje želimo da nam koža tijelo prirodno i skladno potamni tijekom godišnjeg odmora. Postoji određeni trikovi uz pomoć kojih ćete to postići brzo i sigurno, a mi vam ih donosimo u nastavku.

Njega kože – prije i poslije

Kako bi vaše tijelo ravnomjerno dobilo boju i da biste izbjegli suhoću kože te ljuštenje koja neminovno nastupa od predugačkog izlaganja suncu, obavezno pripremite kožu eksfolijacijom. U tu svrhu možete koristiti mehanički ili kemijski peeling, ovisno o tome koji vam više odgovara, a može iskušati i suho četkanje tijela. Važno je kožu tijela dobro hidratizirati nakon ovog postupka, mlijekom za tijelo, losionom ili uljem te nanijeti kremu za zaštitinim faktorom ako se neposredno nakon toga planirate izlagati suncu – bilo bi super kada bi vaša krema za sunčanje bila bogata antioksidansima jer oni daju dodatnu zaštitu te utječu na smanjenje pojave bora. S ovim postupkom započnite tjedan dana prije intenzivnog izlaganja suncu kako bi vaša koža bila spremna za tamnjenje.

Kako biste što duže zadržali preplanulu put, nakon izlaganja kože suncu tretirajte je aloe vera gelom, ili ekstremno hidratantnom kremom kako biste joj vratili vlagu i elastičnost te dulje očuvali preplanulost. Vlagu možete vratiti i vodom, tako da popijte koju čašu vode više nego inače tijekom sunčanja.

Što jedete?

Na preplanulost možete utjecati i prehranom! Beta karoten najbolji za saveznik preplanule puti, a može se pronaći u voću i povrću žute i narančaste boje te tamnozelenom lisnatom povrću. Najveću količinu možete pronaći u batatu, a zatim slijede mrkva, špinat, blitva, brokula, tikvice, salata, dinja, marelica, kruške i paprika. Beta karoten štiti od UV zračenja te pospješuje tamnjenje jer potiče stvaranje pigmenta melanina i neutralizira djelovanje štetnih slobodnih radikala čime se smanjuje negativan učinak sunčevih zraka na kožu. Trebali biste ga početi konzumirati nekoliko tjedana prije pojačanog izlaganja suncu, a veće količine beta karotena nalaze u kuhanom povrću, nego u svježem. Zamjenu možete pronaći i u dodacima prehrani bogatim beta karotenom, preporučena dnevna doza je 25 grama.

Isto tako, određene namirnice povećavaju proizvodnju likopena, prirodnog zaštitnog faktora kože. Antioksidans je to koji se može pronaći u rajčicama, lubenici i drugom crvenom voći i povrću, a pojačava zaštitu od sunca za čak 33 posto.

Pripazite na vrijeme

Koža može proizvoditi melatonin samo u ograničenoj količini, odnosno 2 do 3 sata dnevno (za osobe s tamnijom puti). Nepotrebno je izlagati se suncu dulje od toga, a ako to činite to neće utjecati na tamnjenje vaše kože, a može donijeti ranije navedene negativne učinke.

Tijekom sunčanja redovito mijenjajte poziciju kako nijedan dio kože ne bi bio pretjerano izložen suncu. Uzimajte pauze u hladu kako bi se vaša koža oporavila od vrućine te kako bi ljepše potamnila i da bi preplanulost dulje trajala. Izbjegavajte sunčanje u periodu od 12 do 15 sati, ako je moguće ili, barem, poduzmite sve mjere predostrožnosti kako vam koža ne bi pocrvenila.

Koristite prirodna ulja

Ulja poput onih dobivenih od avokada, kokosa, maline i mrkve sadrže prirodnu zaštitu od sunca te mogu pomoći u dobivanju preplanulog tena, što nikako ne znači da bi trebali zamijeniti kremu sa zaštitnim faktorom, već će poslužiti za dodatnu zaštitu i hidrataciju. Ponovit ćemo, nemojte se izgladati suncu bez nanošenja kreme za širokim spektrom zaštite od sunca i minimalnim SPF-om 30 te redovito obnavljajte kremu tijekom sunčanja, pogotovo ako u međuvremenu uskočite u more.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0