Najnoviji Samsungov pametni sat predstavljen je ljetos kao ozbiljna konkurencija Apple Watchu. Kako smo veliki gadget freakovi, odlučili smo uz sedmodnevno testiranje Samsung Galaxy Watcha povući paralelu između dva najpopularnija sata na tržištu, Samsung Galaxy i Apple Watcha.

Dok je Samsung Watch moguće spojiti na iPhone, Apple nažalost još uvijek ne omogućuje spajanje svog sata niti na jedan uređaj osim iPhonea. Mi smo prilikom testiranja oba sata spajali na iPhone, uz instalaciju dodatnih aplikacija za Samsung Galaxy Watch.

Dizajn

Galaxy Watch dolazi u dvije različite veličine (42 mm i 46mm) i u tri boje- srebrnoj, ružičasto zlatnoj i ponoćno crnoj, a moguće ga je dodatno personalizirati izborom boje remena.

Odlučili smo se za ženstveni ružičasto zlatni model od 42mm, iako veći model ima i jaču bateriju.

Samsungov sat zaista izgleda odlično, baš kao pravi sat koji ima okretni bezel. Bezel ujedno štiti ekran od udaraca, a služi za navigaciju. Okrugli brojčanih, sjena kazaljke i kucanje doprinose dojmu pravog ručnog sata.

S desne strane, Samsungov sat ima dvije tipke, donja služi za otključavanje i gašenje sata, dok gornja služi za povratak u prošli ekran. Sat je dizajnom iznimno lijep i kompaktan te su za vrijeme testiranja ovog sata gotovo sve žene u mojoj blizini rekle da žele tako lijep sat.

S druge strane, Apple Watch djeluje manje tradicionalno s ravnim kvadratim ekranom i lakše prianja uz zapešće. Najnoviji model, Series 4 Apple Watcha također dolazi u tri boje- Space Grey, Silver i Rose Gold te u dvije veličine, od 40 mm i 44 mm.

Dok Samsungov sat ima bezel koji se okreće, Apple Watch ima takozvani Digital Crown, koji inače služi za navijanje sata. Služi za navigaciju kroz aplikacije i otključavanje zaslona. Osobno mi je prirodnije koristiti tipku na navijanje na Appleovom modelu, no stvar je navike.

Izbor tema je zaista širok i na jednom i na drugom satu. Od klasičnih brojčanih digitalnih tema, preko tema s popularnim ringovima koji prikazuju aktivnosti tog dana, pa sve do elegantnih klasičnih ili pak sportskih brojčanika. Na oba sata teme je moguće dodatno personalizirati izborom widgeta koji se prikazuju, boja i ponekad oblika.

Softver

Galaxy Watch moguće je spojiti na sve vrste mobitela, no potrebno je instalirati dodatne aplikacije ako nemate Samsungov mobitel. Spajanje se vrši putem Bluetootha v4.2., a operativni sustav je Tizen OS 4.0. koji radi poprilično brzo.

Spajanje na iPhone bilo je iznimno jednostavno, napravili smo restart Samsung Galaxy Watcha te za početak instalirali aplikaciju Galaxy Watch.

Sat na prvu oduševljava jednostavnošću korištenja, iako nikad prije nisam imala doticaja sa Samsungovim pametnim satovima, veoma sam brzo shvatila sve postavke.

Baterija u prosjeku traje do 2 dana na oba sata, s tim da se Apple Watch malo sporije troši. Veći model Samsunga traje do dan duže.

Apple Watch svoje update ima kroz Watch aplikaciju na iPhoneu, dok se na Samsung Galaxy Watchu update nudi sam, potrebno je samo spajanje na wifi. Traje kratko, svega nekoliko minuta.

Performanse

Pregled aplikacijana Galaxy Watchu prikazan je u krug te se kroz njih kreće okretanjem bezela, na Apple Watchu se može birati listni ili gridni prikaz te je korištenje sličnije korištenju dodirnog ekrana na mobitelu, navigacija je iznimno jednostavna. Prilikom upisivanja pina, Watch nudi opet prikaz sličniji mobitleu, dok Galaxy nalikuje na otključavanje sefa, a pin se može upisivati prstom ili okretom bezela.

Samsung Galaxy Watch može mjeriti puls, prema njemu razinu stresa te također nadzirati šest aktivnosti za vrijeme vježbe.

Vodootporan je na dubini do 50 metara, a ima i otpornost prema vojnim standardima. Puni se bežično, postavljanjem na postolje koje je kabelom uključeno u struju.

Uz Always On opciju, nema potrebe za dodatnim stiskanjem gumba kako bi provjerili koliko je sati, dovoljno je samo pogledati na sat. Za one koji ipak paze na potrošnju baterije preporučujemo opciju Raise to Wake, odnosno da se ekran sata upali kada podignete ruku.

Galaxy Watch za razliku od Apple Watcha prati kvalitetu sna i to u obliku izvještaja koji uključuje 4 faze sna.

Pravi zaljubljenici u sport bit će oduševljeni činjenicom da ovaj pametni sat može pratiti 39 različitih tipova vježbi (da, 39!). Neke od njih su klasične kao na primjer trčanje, hodanje, bicikliranje, plivanje, pa sve do trbušnjaka, pilatesa, planinarenja, čučnjeva čak i joge! Veoma je jednostavno promijeniti program vježbanja, preko bezela.

Osim toga, rado će vas obavijestiti o potrebi za aktivnošću, mene je često usred sastanaka upozoravao da je vrijeme za pokret!

Bixby je pomoćnik koji je i dalje teško usporediti sa Siri. Razumije neke osnovne naredbe kao što su namještanje alarma, provjera podsjetnika, vježbe, sat, vrijeme i pretraga.

Sa Siri znam jako dobro komunicirati i odgovara mi na pitanja kao što su koja je udaljenost od točke a do točke b, kolika je površina države, mogu joj reći: „Hej Siri, call my boyfriend“ i ona bira mog dečka iz imenika i zove ga sa sata.

S druge strane, sa Samsung Watcha je kvaliteta zvuka u pozivu nešto bolja nego na Apple Watchu. Primanje i pokretanje poziva na Samsung watchu iznimno je jednostavno kroz imenik, te okretanjem bezela dođete do kontakta kojeg želite pozvati. Slično je i na iPhoneu, no zbog napredne Siri češće se koristi preko zvukovnih naredbi kao na primjer: „Hej Siri, call Rita.“ U slučaju postoji više kontakata Rita u imeniku pitat će me koji od ponuđenih kontakata želim pozvati.

Ukupni doživljaj sata zasigurno je još bolji spajanjem na Samsung mobitele. Sve notifikacije koje stižu na mobitel prikazane su na oba sata, uključujući i poruke. Jedina razlika je u tome što sa Samsunga Watcha nije moguće odgovoriti na poruku, dok je s Apple Watcha moguće odgovarati i predfiniranim odgovorima, ali i glasovnim zapisima ili tekstualnim porukama koje diktirate. Hrvatski jezik je podržan, što znači da je dovoljno izgovoriti poruku koju želite poslat i Watch će je “zapisati” i poslati.

Ukupan dojam perioda provedenog uz dva sata je taj da je zaista lijepo imat izbora. Svaki je poseban po nečemu te je zaista pitanje potrebe svakog pojedinog korisnika. Apple Watch nudi jednostavniju komunikaciju dok je Samsung pobjednik u praćenju zdravlja i sporstkih aktivnosti. Samsung osvaja dizajnom na prvu, dok se za Apple ipak rjeđe odlučuju ljubitelji klasike. Sve u svemu, pametni satovi su postali pravi trend te ako razmišljate o nekom od ova dva sata nećete pogriješiti koji god odabrali. Preporuka je svakako da se vodite prema izboru operativnog sustava kojeg koristite na mobitelu, odnosno koristite li iPhone ili Android. Mi biramo oba!