Prošle nas je godine Marie Kondo naučila da, osim što krivo slažemo majice u ormar, moramo iz životnog prostora odstraniti sve što nam ne izaziva radost.
YouTube je pun tutorijala o organizaciji doslovno svake prostorije, police, ladice i vješalice u stanu, a jedan od novijih trendova u ovom segmentu dolazi iz Švedske i zvuči poprilično bizarno.

Prakticiranje döstädninga (dö-smrt, städning-čistiti) ili “smrtnog čišćenja”, način je eliminiranja nepotrebnih stvari iz svog stana kako bi, u slučaju da umrete, vašoj obitelji bilo lagano zbrinuti sve što je za vama ostalo.
Iako zvuči zastrašujuće, ova vrsta čišćenja potiče minimalizam i rješavanje svih nepotrebnih predmeta koje redovito gomilamo.

U svojoj knjizi, “The Gentle Art of Swedish Death Cleaning”, Margareta Magnusson promiče ovu poprilično radikalnu metodu.
Predlaže stvari kojih se vrlo lako možete riješiti, kao što su odjeća koju ne nosite često, neželjeni pokloni, tanjuri i čaše koje nikada ne koristite, i stvari koje možete zadržati – fotografije, ljubavna pisma, uspomene koje imaju duboko značenje.
Iako bazirana na olakšavanje života onima oko vas i to tek nakon smrti, prave benefite ove metode uživamo za života. Uštedjet ćete si vrijeme spremajući se jer nećete kopati po hrpama beznačajnih stvari, sve što posjedujete bit će dobro organizirano, osjećat ćete se sretnije, čistog uma i manje pod stresom jer ste u čistom i posloženom prostoru.Ovaj detox životnog prostora ukazat će vam na neke materijalne stvari koje su vam zaista od važnosti u životu te ćete lakše uvidjeti kako dom i stvari koje posjedujete reflektiraju vaš čitav život.
Ono što je najvažnije je da nas ova metoda, ma koliko sumanuto zvučala, podsjeća na prolaznost svega, a posebno materijalnog. Na kraju, stvari su samo stvari, zar ne?