Organizacija vremena ključ je uspjeha. Stres je često uzrokovan mišlju da nećemo sve stići. Pretrpani smo obavezama te nas većinu muči konstantan osjećaj da nemamo dovoljno vremena za obaviti sve obveze. I vjerojatno nemamo. I vrlo vjerojatno nećemo sve stići. No ono što nam može olakšati cijeli proces jest organizacija vremena. Iako nam trenutni stil života (barem većini) ostavlja malo slobodnog vremena, s dobrom organizacijom obveze ćemo obaviti brže i kvalitetnije te će nam na kraju dana ipak ostati vremena za kavu. To do list dobar je organizacijski plan, no ima jednu manu – nema specificirano vrijeme. Zato je naš prijedlog kalendar. Korištenjem kalendara kao organizacijskog sredstva, bolje ćete iskoristiti svoje vrijeme te ćete imati točno određeno razdoblje do kada morate ispuniti neku obvezu. Donosimo vam četiri koraka kako u kalendar postaviti svoje obveze.

Odredite prioritete 

f891b704c0c6e222e8890712988c667c

Određivanje prioriteta ključ je uspjeha u organizaciji. Nebitno radi li se o poslovnim ili privatnim prioritetima, izdvojite što vam je za taj tjedan ili mjesec najvažnije. Odredite dan kada ta obveza mora biti izvršena, a nakon postavite i okvirni vremenski period koji vam je potreban da navedeno napravite (sat, dva, tri). Uvijek zaokružite vrijeme na puni sat radi bolje organizacije daljnjeg vremena. Čak i da ste ranije gotovi, to slobodno vrijeme možete iskoristiti za kratko opuštanje.

Obveze pišite vikendom 

Svaku subotu i nedjelju odvojite nekoliko minuta za organizaciju sljedećeg tjedna. Ovaj mali potez dat će vam preglednost i kontrolu u nadolazećem radnom tjednu. Vikendom popišite sve što sljedeći tjedan trebate i želite odraditi te odredite dane kada ćete što napraviti. Nemojte se samo fokusirati na poslovne obveze, uključite i one privatne. Možda postoji novi kafić u koji želite otići ili film koji želite pogledati. To isto stavite u svoj raspored te izaberite dan kada ćete to napraviti. Stvari koje želite odraditi radi privatnih interesa možda su naizgled sitnice, no poznata je uzrečica – nađite sreću u malim stvarima. Takve će vas stvari razveseliti i opustiti za dodatno obavljanje obveza.

Nemojte odgađati

Ovo je najbitnije. Ono što ste si zadali odradite taj dan. Nemojte odgađati. Naravno, uvijek ima nepredvidivih situacija koje su neizbježne, no trudite se izvršavati svoje obveze onda kada ste si ih zadali. Ne ostavljate ih za sutra. Na taj ćete način biti konkretniji i uspješniji u daljnjem organiziranju vlastitog vremena te ćete izbjeći dodatni stres uzrokovan nakupljanjem obveza.

Koristite jedan kalendar za sve

aaaaaaaaaaa503847251_1_tabletop

U taj kalendar upišite sve svoje obveze – i privatne i poslovne. Sa strane stavite popis ostalih obveza koje morate ispuniti, a koje vam nisu prioritet. Na taj način uvijek ćete imati pregled nad situacijom te nećete smetnuti ništa s uma. Vaš kalendar neka bude uvijek uz vas. U njega osim obveza pišite i neke svoje misli ili motivacijske poruke. Tako će on postati vaša osobna stvar, poput dnevnika koji nećete zaboravljati.