Skyr – odlična namirnica za zdravo i oblikovano tijelo

Jogurti imaju brojne prednosti za zdravlje i održavanje linije, a stručnjaci tvrde da jogurti mogu pospješiti zdravu probavu dodavanjem više dobrih bakterija u crijeva. Odlični su i kao zamjena za obroke i kao deserti, a možete ih čak dodati u smoothieje kako biste zgusnuli recept, dodali više okusa i teksture i povećali hranjivost pića.

Ali nisu svi jogurti jednaki. Neki se ističu delikatnim procesom izrade i izvrsnom kvalitetom. Jedan od najbolje fermentiranih proizvoda na tržištu je skyr. Skyr je tradicionalni islandski uzgojeni mliječni proizvod koji potječe iz Norveške. Konzistencije je poput procijeđenog jogurta, ali blažeg okusa.

Ovaj islandski mliječni specijalitet s tisuću i jednom dobrobiti postat će vaš ultimativni saveznik za optimiziranje vaših sportskih napora ili održavanje vaše figure za nadolazeću ljetnu sezonu. Donosimo 4 razloga zašto biste trebali dodati skyr u svoju prehranu.

Prepun je proteina

Skyr se nalazi između klasičnog jogurta i svježeg sira, a već nekoliko godina uživa sve veću popularnost. Korišten kao zamjena za mnoga jela na bazi vrhnja, ovaj mliječni proizvod izgradio je solidnu reputaciju na vrlo posebnoj prodajnoj točki, visokom sadržaju proteina. U prosjeku bi skyr sadržavao 9,5 g proteina na 100 grama, odnosno tri puta više od tradicionalnog jogurta (4,7 g/100 g) ili svježeg sira (8 g/100 g). Visoka koncentracija koja je više nego zanimljiva sportašima, jer su proteini neophodni za mišićni anabolizam, odnosno sposobnost tijela da gradi tjelesna tkiva i tako razvija mišiće.

Ubrzava metabolizam

Još jedno korisno svojstvo skyra je prisutnost bakterija mliječne kiseline (lactobacillus bulgaricus i streptococcus thermophilus). Potonji, prirodno prisutni u crijevnoj mikrobioti, također se nalaze u skyru i tako poboljšavaju probavu laktoze. Ovaj nordijski specijalitet stoga je saveznik krhkih želudaca, kao ultra probavljiva mliječna alternativa za tijelo.

Prepun je kalcija

Na porciju od 100 grama, skyr osigurava 110 mg kalcija, što čini ovaj islandski specijalitet savršenom mliječnom alternativom za cijelu obitelj. Ključan je za rast djeteta, očuvanje kostiju kod odraslih, pa čak i prevencija osteoporoze kod starijih osoba (smanjena čvrstoća kostiju). Još jedan razlog da ovo ljeto uključite skyr u svoju prehranu za zdravo tijelo!

Ne sadrži puno masti

Skyr je i više nego preporučljiv kada želite prilagoditi masnoće u prehrani. Brojke govore same za sebe – sadržaj masti je blizu 0%. Budući da je tri puta više koncentriran u mlijeku od klasičnog jogurta, skyr se dobiva nakon dugog procesa cijeđenja, što ga čini konzistentnijim i manje masnim, kompaktnije teksture od klasičnog jogurta. Rezultat je prosječan kalorijski unos od 60 kalorija na 100 g, što je ekvivalent jednoj jabuci!

Bogat je probioticima

Kao fermentirana mliječna hrana, skyr je izvrstan za vaš mikrobiom jer je odličan izvor probiotika. Ove korisne bakterije potiču dobro zdravlje crijeva poboljšavajući probavu i apsorpciju hranjivih tvari.

S obzirom na to da je zdravlje crijeva toliko bitno za naše cjelokupno zdravlje i imunitet, važno je uključiti hranu s probioticima nekoliko puta tjedno, ako ne i svakodnevno.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0