Serum za trepavice: Kako djeluje i zašto koristiti?

Kada je riječ o njezi, trepavice često zanemarujemo.Upravo zato, serum za trepavice može (barem donekle) pomoći. Kad samo pomislimo na to koliko vremena, truda i beauty proizvoda koristimo da očuvanje kose, obrva i kože lica, jasno je da trepavice – kada nije riječ o dekorativnoj kozmetici, ne dobivaju zasluženi tretman. Pa ipak, često upravo za trepavice komentiramo kako bismo voljele da su barem malo gušće, uvijenije i dulje. Trepavice najčešće očistimo od maskare prije spavanja, te ih ujutro premažemo novi slojem maskare i tu, većinom, priča staje.

Trepavice su izrađene od proteina keratina kojeg proizvode folikule dlake te su obložene sebumom iz lojne žlijezde. Kao i sve dlake koje rastu, prolaze kroz cikluse prije ispadanja. U osnovi su dio istog sustava kojem pripadaju kosa, koža i nokti, pa su i vrijedne iste njege i pažnje – posebno ako želimo da ostanu jake i zdrave. Prirodno gubimo između jedne do četiri trepavice dnevno, a kako starimo, one postaju sve kraće, tanje i svjetlije. Što bolje pazimo na njih, to su ljepše i duže, a kako serum za trepavice postaje sve popularniji proizvod, saznali smo sve bitno o njemu.

Što sve oštećuje trepavice?

Redovita upotreba maskare može učiniti trepavice suhima i lomljivima, što ih čini osjetljivima na lomljenje. Žustro uklanjanje šminke i trljanje očiju može povećati broj trepavica koje otpadaju. Uvijači za trepavice utječu na slabljenje korijena trepavice, vodootporne maskare izrazito je teško skinuti s očiju što trepavicama uzrokuje dodatan stres, a koristite li, pak, umjetne varijante ili ekstenzije dolazi do stvaranje težine na trepavicama koje utječe na njihovo stanjivanje, otpadanje ili slabljenje.

Što je serum za trepavice?

Serum za trepavice je formulirana tekućina koja pospješuje i ubrzava rast trepavica. Kada se redovito nanosi, produžuje ciklus rasta trepavica. Serum za rast treba razlikovati od balzama za trepavice. Serumi pomažu u rastu novih trepavica, čine ih punijima, duljima i gušćima, dok balzami njeguju trepavice te su dobri za one koji već imaju duge i guste trepavice. Uporaba seruma ne isključuje uporabu balzama tako da ako vam je potrebna dodatna njega, kombinacija ovih dvaju proizvoda je idealna.

Djelovanje seruma

Iako serumi, koji se obično sastoje od hidratantnih sastojaka poput vitamina E ili ricinusovog ulja, mogu pomoći u hidrataciji i jačanju trepavica, ne mogu ih potaknuti na rast. Međutim, ako pokušavate učiniti trepavice duljima, dobar serum bit će od velike pomoći jer će smanjiti mogućnost lomljenja i ispadanja. Serumi će ojačati trepavice te ih učiniti punijima, a samim time izgledat će gušće. Trepavice su 90 posto sastavljene od proteina, a većina seruma sadrži aminokiseline koje pomažu u stvaranju jačih proteinskih veza. Neki ih nazivaju i peptidima, a pojedini serumi u sebi sadrže kolagen, još jedan od fantastičnih sastojaka.

Kada očekivati prve rezultate?

Čak i kada koristite najbolje serume, a neki znaju koštati i oko tisuću kuna, bit će vam potrebno strpljenje. Kao što ni na kosi ne možete uočiti instantne promjene, tako i u njegu trepavica treba uložiti vrijeme. Korištenje seruma mora postati dio svakodnevne beauty rutine, a potrebno ga je nanijeti u tankom sloju uz sami korijen trepavica. Prvi rezultati trebali bi biti vidljivi nakon mjesec dana korištenja, a krajnji rezultati nakon tri mjeseca.

Koji serum odabrati?

Ovo je nekoliko seruma koji su dobili najviše pažnje zahvaljujući svom djelovanju.

RevitaLash Advanced Lash Serum

Ovaj serum kombinacija je tehnologije i vrhunskih prirodnih sastojaka, a kreirao ga je oftalmolog Michael Brinkerhoff za suprugu koja je prošla kroz proces kemoterapije. Nježna, ali ujedno jaka formula sadrži kompleks biopeptida prepun biotina, zelenog čaja, peptida i lipida za jačanje trepavica, kao i biljne ekstrakte, vitamine i antioksidanse.

Shiseido Lash Full Serum

Formula ovog proizvoda utemeljena je godinama istraživanja – tijekom 15 godina testirano je više od 200 biljaka kako bi se otkrilo sastojak koji utječe na rast trepavica, a otkriveno je kako je to plod žižule. U kliničkim ispitivanjima 60 posto žena koje su sudjelovale primijetilo je vidno punije trepavice nakon četiri tjedna, a 80 posto je utvrdilo da su njihove duže i gušće trepavice zadržale formu i nakon četiri mjeseca.

RapidLash Eyelash Enhancing Serum

Serum za trepavice je obogaćen je moćnim kompleksom Hexatein 1, jedinstvenom kombinacijom peptida, biotina, aminokiselina i pantenola. Sadrži i ulje soje i ekstrakte sjemenki bundeve, a posebno je dobar za one s kratkim trepavicama. U kliničkim ispitivanjima 88 posto ispitanika primijetilo je ukupno poboljšanje izgleda svojih trepavica, 86 posto je izvijestilo da izgledaju punije, dok je isti postotak tvrdio da njihove trepavice izgledaju gušće, jače i dulje.