Mit ili istina: Je li ricinusovo ulje zaista eliksir za ljepotu kose i kože?

Gotovo cijeli život slušam baku koji mi govori kako ulje ricinusa pomaže ubrzanju rasta kose, obrva, trepavica… A bake znaju najbolje, zar ne? I tako sam ja, ne budi lijena, na početku ljeta zaista odlučila kupiti ricinusovo ulje, kako bi, ako mi već ispucaju svi vrhovi za vrijeme ljeta, barem kosa brže narasla. Win-win situacija, ošišam se po povratku s mora, a zapravo dužina ostala ista. Moš’ mislit.

Simpatičan ljekarnik, primajući moju narudžbu pitao me treba li mi ricinusovo ulje za čišćenje crijeva. Iznenađena, odgovorila sam da treba kako bi mi kosa brže narasla, na što je on mirno konstatirao da to zaista nema smisla ako ne namjeravam koristiti pet litara dnevno.

Njegovo čuđenje mojim prirodnim metodama poticanja rasta dlake nagnale su me da zagrebem “pod površinu”… Ulja.

Koju god stranicu otvorili nakon što u Google tražilicu upišete ricinusovo ulje, odgovor je uvijek isti – ovo je ulje zbog visokog udjela vitamina E i ricinoleične kiseline te hidrantnih svojstava idealno sredstvo za njegu suhe kože, kože sklone infekcijama, zrele kože (budući da umanjuje pojavu bora) te za njegu kose i poticanje rasta dlake.

Ulje, koje se ekstrahira iz sjemena biljke Ricinus Communis, uobičajeno se koristi kao prirodni lijek za brojne bolesti. Također je aditiv u hrani, farmaceutskim proizvodima i njezi kože. Ima protuupalna i antimikrobna svojstva, ali problem je nedostatak znanstvenih studija koje bi dokazale učinkovitost ulja za mnoge od navedenih tvrdnji.

Ulazeći dublje u djelovanje ricinusovog ulja, jasno je da ulje u svom prerađenom, hladno prerađenom obliku, nije opasno za upotrebu, osim što onima alergičnim na ricinus može izazvati reakcije, posebice oko područja očiju, a i prevelik unos ulja može izazvati grčeve u trbuhu. Također, ne preporučuje se trudnicama. Ali, kada stavimo sve na stranu, riječ je o blagotvornom ulju koje će sigurno omekšati kosu ili kožu, no neće napraviti ništa više od toga. Sigurno ne ono zbog čega ga kupujemo.

Je li ricinusovo ulje samo dio narodne predaje i jedna od onih bakinih mudrih, neutemeljenih “pričam ti priču” bajki? Nažalost, da. Niti jedna provedena studija nije dokazala njegovu djelotvornost pri poticanju rasta dlake. Nakon dva mjeseca korištenja mogu iskreno reći da mi kosa zaista vidno nije narasla, kao što mi se ni trepavice nisu produljile.

Ali, ono u čemu je ulje bilo sasvim solidno je skidanje vodootpornog makeupa te njega dužine kose, koja je bila mekana i sjajna. Dok god nam očekivanja nisu prevelika, a dobro proučimo koliko zaista dokazano neki sastojak djeluje, nema ni razočaranja!

Fotografija: draxe.com, Chelsea Shapouri (Unsplash)

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0