Psihološka pomoć: Gdje je pronaći online?

Ovih dana svi se nosimo s raznoraznim problemima, od onih svakodnevnih do nesvakidašnjih prouzrokovanih pandemijom i prirodnim katastrofama poput potresa. Čak i kad se osjećamo dobro, sve ovo ostavlja posljedice na naše mentalno zdravlje, a iako nam je trenutačno ono fizičko u prvom planu, ne treba zaboraviti i na psihu. U ovim trenucima svakome je potrebna psihološka pomoć koliko god jaki bili, a ako ste još neodlučni oko razgovora s psihoterapeutom, od strane profesionalaca možete je dobiti i online.

Jedna od stranica na kojoj možete pronaći pomoć je ona platforme “Niste sami”: skupina volontera – psihoterapeuta, savjetodavnih terapeuta i edukanata završnih godina psihoterapijskih edukacija priznatih, od Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske okupila se na stranici kojoj nude besplatnu psihosocijalnu podršku građanima Hrvatske putem online video poziva ili telefona. Platforma je nastala kako bi građanima olakšala suočavanje sa psihološkim posljedicama izolacije, pandemije koronavirusa te potresa u Zagrebu, početkom 2020. godine. Psihosocijalnu podršku u trajanju od 30 do 45 minuta možete dobiti putem prijave na stranici platforme – morate unijeti samo svoju mail adresu te datum i vrijeme željenog video poziva kako biste s volonterom razgovarali “licem u lice” ili poziva putem telefona. Volonteri pozivaju sve zainteresirane da se jave i to bez ustručavanja te poručuju kako ne morate imati napade panike ili neka teža psihička stanja kako biste bili “kvalificirani” da se prijavite jer ne postoji “premali problem” – svaka emocija koju trenutno proživljavate dobrodošla je i bitna!

Platforma Psihološka Pomoć nastala je s ciljem podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja, kao i destigmatizacije/normalizacije traženja iste. Cilj platforme jest povezati pružatelje pomoći i one kojima je potrebna, usmjeriti i pozvati ljude na traženje pomoći, te pojednostaviti dolazak do istih. Smjer koji promoviraju jest pravovremeni i svakodnevni rad na mentalnom zdravlju, odgovornost prema sebi samima te posljedično i okolini u kojoj se nalazimo. Naglasak stavljaju na popularizaciju psihološke struke, kao i tehnološku dostupnost te vidljivost kanala psihološke pomoći na nacionalnoj razini. Platforma Psihološka Pomoć olakšava pristup do pouzdanih kontakata putem kojih možete dobiti adekvatnu pomoć. Voditelj i osnivatelj projekta jest Udruga PROMENTZ, u suradnji s javnim institucijama te drugim pouzdanim pružateljima usluga psihološkog savjetovanja na području Republike Hrvatske. Putem svojeg Instagram profila dijele i savjete o tome kako si pomoći te koga kontaktirati ako smatrate da si sami ne možete pomoći te vam je potreban razgovor s profesionalcem, dok na njihovom blogu također možete pronaći korisne tekstove uz pomoć kojih lakše možete prebroditi određene situacije.

Projekt ZAMisli pokrenule su magistre psihologije Maria Paluh, Zrinka Štetić Grubišić i Ana Žulec koje su ovih dana predstavile i eKnjigu “Potres – Kako psihološki preživjeti” koja je dostupna na linku. Online izdanje pravi je self-help vodič za one koji se bore sa strahom, ali i drugim emocijama, koje je u njima potaknuo potres krajem prosinca 2020. godine. Svima nam je teško u ovim trenucima neizvjesnosti. Ali što je bitno? Bitno je da se vratimo u svoj krug utjecaja – moj krug utjecaja je moje ponašanje i razmišljanje, poručuju psihologinje. Možete im se obratiti i putem službenih Instagram i Facebook profila te na mail, ako vam online knjiga nije dovoljna za ono s čime se borite.

Putem svih ovih platformi nude se konkretni načini za pomoć, samo trebate odabrati onaj koji vam najviše odogovara ili vam je u ovom trenutku najpotrebniji.

Fotografije: Unsplash (Mark Adriane, Sama Hosseini), Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0