Prostrana terasa, sjajna rješenja i beskompromisna elegancija glavni su aduti penthousea u Puli u koji vas vodimo

“Vlasnici su vidjeli neke od projekata koje smo već radili u Puli i preko preporuke su dobili naš kontakt. Imali su penthouse u središtu Pule koji je bio u izgradnji i definirane su bile prostorije, otvori, nosivi zidovi. Mi smo prema njihovim željama promijenili detalje u tlocrtu, kao i u pojedinim pozicijama instalacija te osmislili cijeli raspored i izgled prostrane terase koja ima ulogu vanjskog boravka, blagovanja, kuhinje/roštilja i prostora za relaksaciju” otkrili su nam na početku razgovora arhitektica Ana Visković i arhitekt Bernard Domniku iz projektantskog studija Kumpanija koji stoje iza ovog sjajnog projekta. 

Kako dalje navode, nakon vizualizacija kompletnog stana koji se može pohvaliti s 97 kvadratnih metara interijera i s terasom od 27, definirali su mikropozicije elektroinstalacija i instalacija vode, odabrali završne podne i zidne obloge, projektirali kompletni ugradbeni namještaj, odabrali rasvjetu, komadni namještaj, opremu, aparate i dekoracije. 

Naime, želja vlasnika bila je da imaju funkcionalan i jednostavan prostor kojemu neće robovati te da odražava njih i njihovu osobnost. Paralelno su sudjelovali u svim koracima i odabirima te su zajedno s arhitektima dolazili do rješenja koja su bila zadovoljavajuća, a nizom posebnih detalja i rješenja, stan je dobio razliku koja ga  pretvara u personalizirani dom.

 

Pitali smo arhitekte da nam malo detaljnije objasne tlocrt i samu organizaciju. Naime, pred ulazom u stan nalaze se multifunkcionalni ormar za cipele, jakne i kišobrane. U stan se ulazi u hodnik koji ima sakrivene ugradbene ormare te nišu za sjedenje. Na njega se nastavlja okomiti hodnik iz kojeg se u jednu stranu ulazi u glavnu spavaću sobu koja ima vlastitu kupaonicu, ispred koje je i vešeraj, dok su s druge strane dvije dječje sobe. Prije ulaska u zonu dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje iz kojih se direktno kroz veliku staklenu stijenu izlazi na prostranu terasu, nalazi se još jedna glavna kupaonica. 

“Kako je stan kompletno opremljen namještajem po mjeri, obiluje raznim specifičnim projektantskim rješenjima, a primjera je zbilja puno. Tu je primjerice skrivena izba koja izgledom prati izgled kuhinje i u kojoj se nalaze svi mali kuhinjski aparati koja se kliznim vratima u potpunosti može zatvoriti te se dobiva dojam da tu prostorije ni nema. Također, stan ima kompletno modularni sustav blagovaonice i sofe. Naime, klupa koja je s jedne strane blagovaonskog stola uz prozor se završava s otokom koji čini kut modularne sofe (pretvara se u tri odvojena ležaja ili pak 2 +1 opciju) i može se presložiti u dugu klupu. I blagovaonski stol se može produljiti te se na njega može nastaviti vanjski stol koji je identične širine i visine. Tako se unutra može dobiti prostor za blagovanje za dvadesetak osoba, pri čemu se koriste i stolice s vanjske terase. Slično je moguće dobiti i s vanjskom klupom kada se unutarnji stol sa stolicama preseli van”, objašnjavaju nam arhitekti is Kumpanije, no tu korisnim rješenjima ovog projekta nije kraj. 

Vanjska terasa ima dakle isto tako klupicu koja se u jednom dijelu pretvara u tegle za bilje koje osigurava privatnost te s modularnom lounge sofom osigurava niz raznolikosti u korištenju. Komforu pak doprinosi i vanjska kuhinja s integriranim barskim sjedenjem i pravim roštiljem. Mogućnosti korištenja terase su velike i s obzirom na podneblje, veliki dio godine se ravnopravno koristi s unutarnjim prostorom za boravak.

Još jedna zanimljivost krije se u spavaćoj sobi u kojoj bračni krevet nije fiksan te ima pomične noćne ormariće koji vise na šini na zidu da bi se potencijalno mogao osloboditi prostor s jedne strane za dječji krevetić (oba se premještaju na jednu stranu dok krevet ide uza zid).

Na temu stila uređenja, arhitekti govore kako samu bazu uređenja čine jednostavne teksture i boje bojanog hrastovog parketa te sive cementne pločice koje su u glavnoj kupaonici provučene i kroz zidove, dok su u kupaonici glavne spavaće sobe kombinirane jednostavne bijele heksagonske mozaik pločice s većim pločicama. 

U interijeru se u bojama namještaja ističu pak kontrasti tamnog i svijetlog što je bila želja vlasnika te se tako dobila mogućnost da se ta dualnost provuče kroz cijeli stan po plohama, izmiješanu s drvenim dekorom breze. Tako je cijela strana na kojoj se nalazi kuhinja i TV (iza kojeg je skrivena izba) tamna, dok je druga strana duž koje se protežu prozori vrlo svijetla i prozračna. Detalj koji naglašava tu prozračnost je definitivno staklena noga barske plohe. 

Ormari u cijelom stanu imaju nepravilan ritam vratiju koji pravilno variraju u visini i boji i završnom materijalu. Kompletan namještaj po mjeri i vanjski i unutarnji izradio je Interrupt. Stan obiluje i posebnim dizajnerskim detaljima: od rasvjete do izražaja dolaze Ili-Ili svjetiljke iznad šanka, kao i Arigato u spavaćoj sobi s potpisom Grupe, dok se u dnevnom boravku i blagovaonici ističu zidna rasvjetna tijela, klasici Flos 265. Tu je i neizostavna Polygon fotelja brenda Prostoria u žutoj boji koja je ukomponirana s pripadajućim klub stolićem.

Do izražaja dolaze i mozaici u kupaonicama, kao i Axor slavine i tuševi te rasvjeta montirana na samo ogledalo kupaonice, kao i specijalno dizajnirana multifunkcionalna polica u kupaonici glavne spavaće sobe koja se prepliće s Irsap radijatorom. Posebnu draž stanu daju detalji koji su odabrali sami vlasnici – set od 10 slika knjiga u različitim pozicijama koje je samo za njih naslikala slikarica Kristina Nuleši i morske maske KP Designea koje su izložene u pretprostoru dnevnog boravka i koje su nabavljene u Hižici.

Za kraj, arhitekti ističu kako je izvedba išla planiranim tokom budući da su sve materijale i opremu nabavljali na vrijeme te je sve bilo vrlo dobro organizirano. S obzirom na količinu namještaja po mjeri i opreme, finalno opremanje trajalo je nešto više od mjesec dana. Sam proces projektiranja išao je vrlo glatko te su vrlo brzo s vlasnicima definirali sve korake, a u cijelom procesu nije zanemariva izvrsna obostrana komunikacija što je utjecalo i na rezultat radi kojeg su investitori posebno sretni i zadovoljni.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Miroslav Dilberović

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0