Editors Pick: Petra Čekalović-Brus osvrće se na Brexit i njegove posljedice na cijene luksuznih brendova

Žudite li za ikonskim modelima luksuznih torbi, sada je pravo vrijeme da ih kupite. U Londonu. Velika Britanija trenutno je pravo mjesto za takav shopping iz jednog osnovnog razloga, a to je Brexit. Evo i zašto.

S obzirom da je Velika Britanija odlučila izaći iz Europske unije, ova politička odluka sa sobom je povukla i dalekosežne ekonomske i gospodarske posljedice kojima tek sada počinjemo uviđati razmjere. Britanci su dugo vremena bili izlagani kojekakvim kampanjama političara koji su zagovarali izlazak Velike Britanije iz Europske unije, a koje su se doslovno dan nakon njihova referenduma pokazale nekorektnima i obmanjujućima. Niger Farage, predsjednik konzervativne stranke UKIP, vodio je žestoku kampanju za izlazak UK iz Europske unije, a jedan od glavnih argumenata bio je kako će se cifra od vrtoglavih 350 milijuna funti, koja se svakog tjedna šalje iz Velike Britanije u EU, sada pretočiti u nacionalni zdravstveni sustav. Kada se o tolikim brojkama barata na ovako vješt način, jedino što kritična masa može jest prozvati takvu ideju kvalitetnom. Što se i dogodilo.

No pri samom završetku referenduma, Farage je već napravio prvi skandalozan potez. Dao je ostavku s čela UKIP-a, a na pitanje zašto odgovorio je ovako: „Za vrijeme referenduma govorio sam da želim da vratimo svoju zemlju u svoje ruke, a sada ja želim vratiti svoj život u svoje ruke“. Iako nikome to nije bio logičan rasplet situacije, kasnije je isplivao pravi razlog. Radi se o lažnoj kampanji koja je praktički Britaniju dovela do izlaska iz EU. Farage je javnost obmanjivao izjavama poput gore spomenute, a kada su se Britanci nakon takvih spinova zaista odlučili i izaći iz Europske unije, Farage je priznao da je jedan od najvećih argumenata za izlazak Velike Britanije iz EU bio laž.

On je dakle tijekom kampanje tvrdio da će 350 milijuna britanskih funti koje se svakog tjedna šalju u EU umjesto toga biti uloženo u britanski zdravstveni sustav. S obzirom da je glavni razlog britanskog nezadovoljstva u Europskoj uniji bio upravo davanje Velike Britanije Uniji radi nerazvijenijih dijelova iste, umjesto ulaganje u svoj osobni razvitak, ovakva kampanja pozitivno je prihvaćena od Britanaca.

No nakon referenduma o Brexitu, Farage je gostovao na GMB-u te na pitanje novinarke može li jamčiti da će taj novac ići u nacionalni zdravstveni sustav odgovorio: „Ne mogu. I to je greška, nismo to trebali reći”. Novinarka je konstatirala kako je to bila jedna od glavnih reklama njegove stranke pred referendum, a Farage je dao ovaj odgovor: „Jest, i to je bila greška.“

U javnosti je nakon toga prozvan najvećim licemjerom i oportunistom, no nažalost posljedice njegovih spinova Velika Britanija osjećat će jako dugo, dok se on u isto vrijeme očistio od političke odgovornosti i povukao u privatnost. Mnoge ankete kasnije su pokazale kako Britanci, osim ovog razloga, zapravo ne znaju zašto toliko žele izaći iz EU. U isto vrijeme počeli su promišljati o tome koje sve benefite Europske unije svojim potezom gube.

Sada za posljedicu imamo pad funte. Nakon što se njezina vrijednost prema dolaru snizila za čak 17%, Britanci strahuju od daljnjeg snižavanja vrijednosti.

Međutim, oslabljivanje funte dovelo je i do snižavanja cijena komada luksuznih brendova, što je razveselilo mnoge. Nitko ne želi isti predmet plaćati više nego što je potrebno, zar ne? Tako se primjerice poznata Louis Vuitton torba Speedy 30 sada može po najjeftinijoj cijeni naći upravo u Londonu.

Navedeni model trenutno se u Londonu može kupiti za 802 dolara, dok je u Parizu 850, u New Yorku 970, a u Kini 1115 dolara.

Uz Louis Vuitton, i druge luksuzne brendove najisplativije je nabaviti upravo ovdje.

Tražite li Chanel Medium Classic Flap Bag, otiđete li po nju u London, uštedjet ćete čak 473 dolara. Ako je vaš izbor Chanel Small Boy Bag, posjetom Londona, u novčaniku će vam ostati 382 dolara više. A ukoliko ste se odlučili za Hermes Birkin 35, sada ona tamo košta čak 949 dolara manje nego prije Brexita.

Europa će posljedice dobre PR kampanje Nigel Faragea i ishitrene odluke Britanaca, koju su i sami nedugo nakon požalili, osjećati jako dugo. Jedino što sada možemo jest malo se našaliti i reći da ovu situaciju trebamo iskoristiti te napraviti dobar shopping i radi njega se svakako zaputiti u London. Sretan put!chanel