Posjet bilo kojem doktoru ne voli (gotovo) nitko, a posjet stomatologu često je pri vrhu liste najomraženijih obaveza prema našem zdravlju. Često radije trpimo bol i od najobičnijeg karijesa nego da odemo riješiti problem.

Većina nas svjesna je da zubobolja može ozbiljno ugroziti naše zdravlje, no iracionalno radije preuzimamo taj rizik nego da se suočimo s pravim strahom – strahom od stomatološkog stolca.

Od sada ovaj strah može nestati! Doktorica dentalne medicine Tamara Žaja Miličić, jedna od vodećih specijalistica stomatološke protetike i estetske stomatologije, u svoju je ordinaciju uvela svjesnu sedaciju uz pomoć dušićnog oksidula, poznatog pod nazivom rajski plin.

Dušićni oksidul bezbojni je plin slatkastog mirisa koji se pacijentima daje u kombinaciji s kisikom putem maskice za nos (dakle bez onog strašnog uboda igle) te uklanja strah i nelagodu, opušta, umanjuje podražaj na povraćanje, smanjuje osjećaj za vrijeme, umanjuje traumu od zahvata te također smanjuje emocionalni stres, percepciju boli i tjeskobu.

Pri tretmanu pacijent je budan i može komunicirati s liječnikom. Rajski plin se može upotrijebiti i kod djece i kod odraslih te kod profesionalnih sportaša, jer se ne metabolizira u organizmu već se samo izdiše. Tako da nakon zahvata možete slobodno sjesti u auto bez bojazni da ćete biti omamljeni ili umorni. Također ga možemo aplicirati za bilo koji stomatološki zahvat, bez obzira na njegovo vrijeme trajanja ili kompleksnost.

Zamislite da je sjedanje u stomatološku stolicu vaših 15 minuta mira i opuštanja dok vaš stomatolog brine o estetici i zdravlju vaše usne šupljine.

Foto: Maja Kljaić