Ovo su slavne dame koje svoj utjecaj koriste za borbu za žene

Dan žena slavi se svake godine 8. ožujka, kao podsjetnik na to koliko su žene jake i sposobne. Da se malo vratimo u prošlost, prvi Međunarodni dan žena proslavljen je 1911. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a u periodu do sada, žene su postigle puno za ženska prava i ravnopravnost u društvu – uspjele su se izboriti za pravo glasa, dobiti jednaka prava na plaću kao i muškarci i dokazale su da mogu obavljati iste poslove, s istom učinkovitošću, kao i muškarci. Posla još ima, ali žene od borbe za svoja prava ne odustaju, čemu u prilog govore ženski marševi.

Za ravnopravnost žena u društvu marširaju i neke celebrity dame koje, ne samo u ožujku, koriste svoj utjecaj i medijski prostor kako bi istaknule probleme žena i izborile se za veća prava. Društvene mreže danas se većinom koriste u svrhu promoviranja novih proizvoda, kolekcija, albuma i filmova, no ove dame svakodnevno koriste svoje platforme kako bi istaknule kampanje koje su namijenjene promjenama u društvu, i ništa ih u tome ne može zaustaviti. Ovo su samo neke od celebrity junakinja!

Selena Gomez

Glazbenica Selena Gomez, poznata je i po tome što se čvrsto zalaže za ženska prava. Potpredsjednica “When We All Vote” kampanje, koja je nastala s ciljem povećanja angažmana glasača, zadnjih nekoliko godina fokusira se i na mentalno zdravlje žena putem svojih društvenih mreža. Kroz “Rare Impact” fond, želja joj je omogućiti mladim ženama pristup resursima te joj je cilj u narednom desetljeću prikupiti 100 milijuna američkih dolara za potporu organizacijama usmjerenim na jačanje usluga mentalnog zdravlja.

Victoria Beckham

Britanska modna dizajnerica, osim po kreiranju odjeće i glazbenoj karijeri u grupi “Spice Girls” poznata je po djelima kojima je pomogla majkama i djeci u borbi protiv HIV-a i AIDS-a. U 2014. prodala je više od 600 komada vlastite odjeće kako bi sredstva donirala udruzi “mothers2mothers” – organizaciji koja je posvećena sprečavanju prijenosa zaraznih bolesti s majke na dijete. I nije stala samo na to, već redovito podržava organizacije koje se bore protiv širenja bolesti diljem svijeta.

Emma Watson

Slično kao lik Hermione Granger koji utjelovljuje u “Harry Potter” filmovima, Emma Watson je neustrašiva i uporna i kad je u pitanju borba za ženska prava. Prije sedam godina je, naime, pokrenula kampanju “HeForShe” za ravnopravnost spolova. Misiju kampanje predstavila je govorom u sjedištu Ujedinjenih Naroda u kojem je istaknula koliko je ravnopravnost i dalje bitna u današnjem svijetu. Neposredno nakon što je ova kampanja izašla u javnost, 2016. godine, Emmi se pridružila i glumica Anne Hathaway koja je “United Nations Women’s Goodwill” ambasadorica.

Jennifer Lopez

Glumica i pjevačica je sa sestrom Lyndom, 2009. godine osnovala “Zakladu Lopez Family” kojoj je cilj uvelike povećati dostupnost kvalitetne zdravstvene skrbi i zdravstvenog obrazovanja za žene i djecu. Sestre Lopez, izjavile su da je zaklada važna za donošenje većeg osjećaja sigurnosti te da će svojim djelovanjem pomoći roditeljima koji nemaju pristup medicinskim uslugama.

Jennifer Lawrence

Filmska zvijezda, Jennifer Lawrence, dospjela je na naslovnice 2015. godine kada je objavila esej u kojem je pisala o razlici plaća među spolovima u Hollywoodu i seksističkim očekivanjima industrije. Glumica je nekoliko mjeseci nakon toga izjavila da ne razumije zašto je riječ feminizam toliko strašna jer ima samo jedno značenje, a to je ravnopravnost. Trudna je prosvjedovala protiv zabrane pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama, a redovito u intervjuima proziva Hollywood za razliku u plaći glumaca i glumica.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0