Nemate energije? Uz ovo pravilo za prehranu osjećat ćete se bolje i podići imunitet!

Hrana koju jedemo utječe na to kako se osjećamo, pa zašto ne odabrati onu hranu od koje ćemo se osjećati odlično i koja će nam dati energiju? Iako možda uživamo u okusu fast fooda, znamo da nije najbolji odabir za naš organizam. Upravo takva hrana može negativno utjecati na zdravlje, zbog nje se možemo osjećati umorno te imati manjak potrebnih vitamina u tijelu.

Globalno se veći fokus na zdravu prehranu počeo stavljati početkom 2020. godine, odnosno od lockdowna koji nas je nagnao da preispitamo prehrambene navike u užurbanom stilu života, ali i natjerao da više kuhamo kod kuće.

Osiguravajući hranjive tvari uključene u mehanizme pravilnog funkcioniranja našeg imunološkog sustava, hrana igra odlučujuću ulogu u našem zdravstvenom stanju, a s time se slaže i Véronique Liesse, dijetetičarka, nutricionistica i mikronutricionistica.

Neuravnotežena prehrana aktivira urođeni imunitet i slabi stečeni imunitet, što može dovesti do kroničnog upalnog stanja i promjene našeg obrane. Vidjeli smo to u slučaju COVID-a 19, puno smo razgovarali o ovoj poznatoj oluji citokina. Otuda važnost držanja 5 glavnih mehanizama pod kontrolom. To zahtijeva prehranu temeljenu na 5A.

Prehrana temeljena na 5A koju Liesse spominje zapravo je prehrana fokusirana na pet faktora koju se međusobno nadopunjuju, a zapravo jačaju imunitet i osiguravaju optimalan unos raznolikih namirnica.

Koja prehrana pripada u 5A?

Antiinflamatorna ili protuupalna hrana, odnosno namirnice bogate omega-3 i fitonutrijentima, začini.

Antioksidansi poput povrća, voća, žitarica, mahunarki, uljarica i sjemenki.

Antihiperglikemijska hrana, odnosno namirnice niskog glikemijskog indeksa, bogate vlaknima, čvrste i cjelovite, kiselkastog okusa i bogate omega 3 masnim kiselinama životinjskog podrijetla.

Anti-disbiozna hrana bogata probioticima kao što su jogurti, lakto-fermentirano povrće, sirevi od sirovog mlijeka i slično, kao i prebiotici, odnosno povrće, voće, gomolji, sjemenke…

Antitoksična hrana, odnosno organska hrana, svježa, dobro očuvana i kuhana na niskoj temperaturi.

Ova kombinacija namirnica je odlična za izbalansiranu prehranu koje će pozitivno utjecati na imunitet, ali i na raspoloženje i smanjiti potrebu za suplementima. Proljetni umor koji nas hvata u ovo doba godine ipak će izostati zahvaljujući energiji koju dobivamo od ovakve prehrane.

U praksi, 5A zapravo predstavlja dovoljan unos proteina svakodnevno kroz meso, ribu, jaja ili pahuljice. Zatim konzumaciju sirovih namirnica poput voća i povrća te osiguravanje ravnoteže u crijevnoj mikroflori putem probiotika.

Kako biste promijenili svoju prehranu, najbolje je početi manjim koracima. Postepeno izbacivanje loših namirnica i češća konzumacija onih s liste 5A će polako pomoći u stjecanju zdrave navike. Većinu ovih namirnica možete konzumirati i u pokretu, noseći je sa sobom ili spremiti dan ranije i ponijeti na posao! Uz ove namirnice naše tijelo će se osjećati bolje, a imunitet će biti jači i spreman za sve što dolazi s toplijim danima!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0