Neki parfemi mogu uzrokovati migrenu, a ako ste skloni tome ovo su mirisi koje možete koristiti

Brojne žene iskusile su migrenu uzrokovanu snažnim mirisom i upravo zato je važno obratiti pozornost na to kako izbjeći takve situacije. Određeni parfemi ili mirisi mogu izazvati migrene kod osjetljivih osoba zbog prisutnosti određenih spojeva ili kemikalija. Okidači migrena mogu varirati od osobe do osobe, ali neki uobičajeni okidači povezani s mirisima uključuju sintetičke ili jake mirise, određene kemikalije ili razne alergene.

Iako nema mnogo istraživanja koje povezuju migrene s mirisima, neke studije pokazuju da 25 do 50 posto osoba koje pate od migrene imaju povećanu osjetljivost na mirise tijekom glavobolje. Također, promjena razine hormona može utjecati na mirisne percepcije pojedinca što može povećati osjetljivost, tako da je moguće i da se migrene češće javljaju u tjednu nakon menstruacije, stoga je korisno znati da je to također povezano s mirisom jer to znači da se trebate držati svojih “sigurnih” parfema tijekom ovog razdoblja i izbjegavajte eksperimentiranje s nečim novim.

Stručnjaci savjetuju da je za ljude koji ponekad osjećaju migrenu zbog mirisa, dobro birati mirise s pojedinačnim notama, a ne sa složenim mirisima, a zatim, kako gradite repertoar mirisa koji vam odgovaraju, lakše ćete uvrštavati i one složenije.

Preporučuje se i da prilikom mirisanja parfema ne približavate mirise preblizu nosu, jer visoka koncentracija može izazvati migrene, a isto vrijedi i za isprobavanje različitih mirisa istovremeno. Jedan od trikova za smanjenje šansi za migrenu je da se parfem poprska ili po kosi ili iza kose jer tako nije preblizu nosa.

Miris koji najčešće može izazvati migrenu zapravo se sastoji od kemijskih spojeva, pa se tako u jeftinijim mirisima može pronaći sintetski vanilin (a ne molekula vanilina prisutna u prirodnoj vaniliji). Osim sintetskog vanilina, ružino ulje i japanski čempres ne odgovaraju svima, ali ne postoji univerzalno pravilo jer su okidači za migrene individualni. Ako ste nekad doživjeli migrenu zbog nekog mirisa, vjerojatno je taj miris bolje izbjegavati jer vama ne odgovara. Tolerancija na mirise razlikuje se među ljudima i ono što izaziva migrenu kod jedne osobe možda neće utjecati na drugu. Neki pojedinci mogu biti osjetljiviji na određene spojeve mirisa.

Ipak je važno za spomenuti da su blaži mirisi najbolji za one koji pate od migrene, a u tome prednjače citrusi, odnosno mirisi naranče, limuna, grejpa, limunske trave te mirisno bilje poput lavande, kamilice, ružmarina, majčine dušice i note mente (paprena metvica i zelena metvica). Na temelju znanja o aromaterapiji koje postoji, može se sa sigurnošću reći da ovi mirisi neće imati negativan učinak na većinu ljudi, uključujući one koji pate od migrene.

Svaki novi parfem preporučuje se isprobati u malim količinama i pričekati nekoliko sati da se miris razvije, ali ako vam na prvu ne odgovara, vjerojatno nije miris za vas. S druge strane, postoje mirisi koji većini ljudi neće izazvati migrene zbog svojih sastojaka i blagih nota, a u nastavku donosimo izbor parfema koji u najvećem broju slučaja nisu povezani s glavoboljom.

Escentric Molecules Molecule 01

 

Maison Margiela Whispers in the Library
Diptyque Eau Duelle

 

 

Le Labo Another 13

 

Glossier You
Tom Ford Soleil Blanc
Chanel No. 19

 

Jo Malone Wood Sage & Sea Salt

 

Byredo Gypsy Water

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Cult Beauty, Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0