Mineralni ili kemijski SPF: Kako odabrati kremu za lice sa zaštitom od sunca?

SPF ili zaštitni faktor, čaroban je sastojak kreme, spreja, sticka ili maglice koji smanjuje rizik od karcinoma kože i opeklina te sprječava negativne posljedice sunčevih zraka na koži kao što su sitne bore, starenje kože i hiperpigmentacija. Potrebno ga je nositi svakoga dana, bez iznimke i opravdanja, na licu i svim dijelovima kože izloženim suncu. Na vama je da izaberete koji oblik SPF-a želite koristiti, a ako ste tijekom hladnijih mjeseci zabušavali i tek sada započinjete potragu za idealnim zaštitnim faktorom, velika je vjerojatnost da ćete se susresti s pitanjem koja je razlika između mineralnog i kemijskog SPF-a te kojeg odabrati.

Mineralni SPF

NIVEA SUN Mineral krema za lice SPF 50Drunk Elephant UmbraSheerKate Somerville Mineral SunscreenSupergoop! Mineral heer ScreenBiossance Squalane + ZincPeter Thomas Roth Max MineralUltra Violette Lean Screen

Mineralni SPF sadrži minerale titan dioksid i cink oksid kao glavne aktivne sastojke. Ova dva mineralna sastojka djeluju poput štita na površini kože, odražavajući UV zrake i sprečavajući ih da prodru duboko u kožu.

Pružaju fizičku barijeru između kože i UVA i UVB zraka koje emitira sunce, pa se mineralne kreme za sunčanje ponekad nazivaju “fizičkim” kremama za sunčanje. Zbog svog fizičkog djelovanja, štite od sunca od trenutka nanošenja, stvarajući zaštitni sloj na koži.

Iako mineralne kreme povezujemo s  gustim i bijelim teksturama te često imamo otpor prema njima, najnovija generacija mineralnih krema za sunčanje koristi mikroniziranu tehnologiju tako da se u potpunosti mogu utrljati u kožu, ne ostavljajući za sobom nepoželjne bijele tragove ili pomalo ispijeni izgled lica.

Kemijski SPF

Supergoop! Unseen SunscreenShiseido Ultimate Sun ProtectionAvene fluid za liceDr. Dennis Gross Dark Spot Sun DefenceThank You Farmer Water Sun CreamChantecaille Ultra Sun Protection

Kemijski SPF, za razliku od onog mineralnog, ne odražava sunčeve zrake. Umjesto toga, kemijski SPF radi poput spužve, upijajući UV svjetlost kako ne bi oštetila stanice kože. Uobičajena kemijska sredstva u kremi za sunčanje uključuju avobenzon, oksibenzon, ensulizol i oktinoksat. Iako sastojci zvuče zastrašujuće, kemijski SPF sjajno djeluje na koži, štiti je od negativnih posljedica te je često lakše teksture od mineralnog.

Kemijske kreme za sunčanje sadrže organske spojeve (na bazi ugljika) koji stvaraju kemijsku reakciju i djeluju mijenjajući UV zrake u toplinu, a zatim tu toplinu oslobađaju iz kože. Proizvodi s kemijskim SPF-om su laganije teksture te se lako razmazuju, što ih čini idealnima kao svakodnevni SPF i praktičnijima u svakodnevnoj upotrebi.

Je li bolje koristiti kemijski ili mineralni SPF?

Iako je odabir isključivo vezan uz vaše osobne preference, dermatolozi su skloniji preporučiti mineralni SPF. Oni s osjetljivom kožom svakako bi kao prvi izbor trebali imati mineralni SPF, kao i ako imate problema s prištićima i rozacejom jer ovaj tip SPF-a neće začepiti pore. Ova vrsta SPF-a također pomaže u zaštiti od visokoenergetskog vidljivog svjetla, odnosno plavog svjetla, koje dokazano duboko prodire u kožu i potiče prerano starenje, uključujući stvaranje pigmentacijskih mrlja i bora. S druge strane, mineralni SPF loše reagira na znojenje i na vodu te ga se češće treba nanositi kako bi koža ostala zaštićena.

Kemijski SPF zahtijevat će nanošenje 20  minuta prije izlaganja suncu, ali odlično se stapa s kožom, ne ostavlja tragove te je idealna podloga za makeup. Zahvaljujući opcijama u spreju ili sticku, možete ga obnavljati i preko šminke bez straha od razmazivanja. Odličan je za svakodnevnu uporabu te kao posljednji dio beauty rutine nakon nanošenja seruma i hidratantne kreme.

Koji god SPF da odaberete bitno je da ga koristite svaki dan, cijeli dan, da ga redovito obnavljate i spriječite, kako crvenilo, tako i starenje kože.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: cultbeauty, @hipi_club

 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0