MagMe Doctor: Kako se riješiti podočnjaka?

Temu donosimo u suradnji s plastičnim i estetskim kirurgom, dr. med. Markom Manceom.

Starenje je prirodni dio života, a jedno od područja na kojem najprije primijetimo znakove je upravo ono oko očiju. Iako većina vjeruje da je za borbu s vrećicama ispod očiju ili podočnjaka potrebno samo ”više sna”, to neće dati rješenje koje priželjkujemo. Starenjem se gubi volumen u obrazima i licu, a taj proces obično započinje ispod očiju, u takozvanoj tear through regiji. To može uzrokovati podočnjake, bore, stanjivanje kože i utonuo, umoran izgled. Kombinacija umora, stresa, alergija, dehidracije i oštećenja uzrokovanim sunčevim zrakama, rezultira natečenom i opuštenom kožom za koju se čini da nema spasa.

Pitanje podočnjaka jedan od najvećih estetskih problema na kojeg žene žele utjecati, a ove su neke od glavnihi metoda za borbu protiv ovog neprijatelja odmornog, svježeg i mladenačkog izgleda.

 

Kvalitetna prehrana

Ono ste što jedete, a podočnjake oko očiju može uzrokovati nedostatak vitamina i željeza, pa pripazite da uvrstite vitamin B12 i hranu poput nemasnog mesa svinjetine, crvenog mesa i peradi, morskih plodova, grožđa, špinata , grah, marelice i grašak u redovitu prehranu. Također, uvijek pijte puno vode i smanjite unos slane hrane i alkohola jer oni pogoršavaju izgled vrećica i podbuhlosti ispod očiju. Cigarete su neprijatelj zdravlja općenito, a utječu i na ovaj dio lica.

Uložite u dobru kremu za oči

S obzirom na to da je koža prirodno tanja i osjetljiva oko očiju, potrebna je specijalizirana njega kože oko očiju kako bi se ovo područje dovoljno nahranilo. Naime, okoločno područje teško zadržava hidrataciju jer ima manje uljnih žlijezda od ostalih dijelova lica pa je potrebna dodatna njege. Pripazite da krema sadrži vitamine B, C i E.

Krema s retinolom

Za pokušaj obnove volumena kože ispod očiju i uklanjanja podočnjaka ili šupljih korita u procesu mogu se koristiti retinoidi. Kreme s retinolom pomažu usporavanju i obnavljanju kolagena izgubljenog tijekom procesa starenja i  doprinose potpori krvnih žila u području oko očiju. Sastojak je reaktivan na UV svjetlo, pa bi se kreme za bazi retinola trebalo koristiti isključivo u sklopu večernje rutine njege kože te ujutro obavezno nanijeti kremu za zaštitnim faktorom.

Tretman radiofrekvencije 

Za one koji žele nešto djelotvornije od kreme, ali se boje kirurškog zahvata, radiofrekvencija je izvrsna alternativa. To je tretman koji koristi toplinu za poticanje proizvodnje kolagena i elastina te zateže, zaglađuje i učvršćuje kože. Ovaj tretman čini čuda na obješenim podočnjacima ili vrećicama ispod očiju te nudi dugotrajne rezultate.

Mezoterapija

Tretman mezoterapije koristan je za cijelo lice, a posebno za područje oko očiju. Mezoterapija je minimalno invazivan postupak kojim se mješavina vitamina, aminokiselina, minerala, hijaluronske kiseline i antioksidansa ubrizgava u dermalni sloj kože. Može se boriti protiv svega, od vrećica ispod očiju i podočnjaka do bora, opuštene naborane kože i dehidracije. To je jednostavan tretman bez rizika, koji je vrlo važan za područje oko očiju, jer je to često vrlo teško područje lica za tretiranje. Ovaj postupak koristi čiste prirodne sastojke koji poboljšavaju izgled lica i održavaju svjež izgled.

Dermalni fileri 

Tretmani injekcijama poput filera hijaluronske kiseline učinkovit su način liječenja podočnjaka, kao i udubljenja (depresija) ispod očiju. Ubrizgavanjem filera ispod očiju popunjava se volumen izgubljen starenjem, posvjetljuju podočnjaci te se popunjavanju šupljine i zaglađuju bore. Proces traje 15 minuta, ne zahtijeva oporavak, a konačan rezultat vidljiv je nakon tri tjedna.

Operacija podizanja kapaka

Neinvazivne tehnike mogu samo odgoditi znakove starenja. Osobe s izrazito opuštenom kožom u području očiju doći će do točke kada je operacija jedina opcija. Nekima se to dogodi u tridesetim godinama, a nekima kasnije, i u različitom opsegu. Blefaroplastika ili podizanje kapaka je zahvat koji pruža mlađi izgled otvorenijih očiju. Zahvat se može napraviti na gornjem, donjem ili na oba kapaka, a uključuje uklanjanje viška kože i masnoće s gornjeg ili donjeg kapka kroz rez skriven u prirodnom naboru kapka, koji se zatvara finim šavovima. Ako opuštena koža ometa periferni vid, blefaroplastika također može ukloniti opstrukciju i proširiti vidno polje. Ovaj zahvat traje pola sata do sat, a oporavak je 10 dana.

Tužne, umorne i obješene oči nisu nešto na što biste se trebali naviknuti, već nešto čega se možete riješiti. Ako vas smetaju podočnjaci, udubljenja ispod očiju ili obješena koža – rješenja ima. Oči su najsjajniji dio vašeg lica koji, iako je najteže tretirati, u dobroj kombinaciji tretmana i tehnika njege pokazuje zapanjujuće rezultate. Adekvatno izabranom kombinacijom neinvazivnih i invazivnih tehnika možemo odgoditi starenje, “otvoriti pogled” i poboljšati konture.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: Pinterest 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0