MagMe Classics: Matisse “Blue Nudes”

Sigurno ste u proteklih nekoliko mjeseci na svojem Instagram feedu, online magazinima koji se bave uređenjem interijera te Pinterestu primijetili ženske aktove plave boje koji krase mnogobrojne zidove diljem svijeta. Ovog puta nije riječ o nekom novom, mladom i neafirmiranom umjetniku koji je trenutačno hot i za čijim se djelima podignuo hype na društvenim mrežama, već o značajnom imenu svjetske likovne umjetnosti.

Riječ je o radovima iz serije “Blue Nudes”, odnosno “Nu Bleu”, njih sveukupno četiri, čiji je autor Henri Matisse. Francuz je bio cijenjeni slikar, crtač i kolažist, možda najpoznatiji po svojem korištenju boja, pripadnik fovizma, koji je znatno utjecao na brojne druge umjetnike. Iako je imao plodnu slikarsku karijeru koja je trajala od 1889. pa sve do njegove smrti 1954. godine, svijet odnedavno fasciniraju upravo kolaži koje je stvarao pred sam kraj svojeg života.

Henri Matisse

Zanimljivo je što promjena tehnike nije bila njegov izbor, nego su ga životne prilike prisilile na to. Čini se kako su Matisseovu karijeru obilježile upravo bolesti, odnosno oporavak poslije operacija. Naime, nakon što je s 20 godina operirao slijepo crijevo, majka mu je tijekom oporavka kupila slikarsku opremu te je Matisse, koji je u tom trenutku živio u Parizu i ganjao karijeru u pravu, zaključio da je u umjetnosti  pronašao raj, kako je kasnije otkrio.

Tijekom karijere postavio je brojne standarde zbog kojih je postao jedna od najbitnijih figura u vizualnoj umjetnosti na početku 20. stoljeća, ali je isto tako potkraj života predstavio i revolucionarnu tehniku. Naime, umjetnik je 1941. godine podvrgnut operaciji zbog raka te je nakon toga ostao vezan za kolica i krevet – više nije mogao hodati ni stajati, pa tako ni slikati. Ta je činjenica utjecaj na njegov rad, odnosno slikarstvo te se više fizički nije mogao baviti pa je od tad stvarao jedinstvene kolaže – u tom razdoblju, točnije 1952. godine, nastala je i serija “Blue Nudes”.

Blue Nude II (Nu Bleu II)

Slikarstvo i kiparstvo postali su fizički nepodnošljivi za velikana umjetnosti te je utjehu pronašao u drugom mediju. Njegovi asistenti su tehnikom gvaša bojali papir u plavu boju, uz pomoć koje je Matisse želio postići dubinu, teksturu i dinamiku djela, koje je umjetnik potom izrezivao i od toga stvarao svoje vibrantne kolaže, manjih i većih dimenzija. Oni najpopularniji – iz serije “Blue Nudes”, predstavljaju akteve žena u poluležećem ili sjedećem položaju, prekriženih nogu, s rukama iznad glave. Iako zvuči kao kreativna igra, riječ je o napornom procesu koji je u slučaju prvog djela iz serije “Blue Nude IV” iziskivao brojne skice, dugotrajno proučavanje te dva tjedna pokušaja i promašaja dok nije postignut cilj kojeg je Matisse želio. Poza žena neodoljivo podsjeća na jedno od njegovih najpoznatijih djela “Radost života”.

Drugo djelo iz serije “Blue Nude II”, završeno je 1952. godine, a Matisse je uspio u kreiranju tehnike koja njegova djela, kada ih proučavate, stavlja negdje između slike i skulpture, bez obzira na to što se nalaze na papiru. To posebno vrijedi za “Blue Nude I” koji podsjeća na skulpturu iz 1909. godine “La Serpentine”.

Nakon njegove smrti, djela su objavljena 1958. u posebnom izdanju umjetničkog magazina Verve s naslovom “The Last Works of Henri Matisse” (“Les Derniers Oeuvres de Matisse”), i to samo ona koja je uspio završiti (Matisse je napravio u posebnu naslovnicu za to izdanje). Iako se mogu pronaći na online platformama koje prodaju printeve, riječ je o nekim od najznačajnijih djela tog umjetnika, koja se uživo mogu pogledati samo u Centre Pompidou u Parizu, odnosno u sklopu Musée national d’art moderne.

Blue Nude IV (Nu Bleu IV)

Ženska figura bila je motiv koji je Matissea fascinirao tijekom cijele karijere, a ovim je djelima uspio povezati strast prema crtežima i ljubav prema boji, a pritom stvorio revolucionarnu tehniku. Ovi su radovi svakako kulminacija njegovog rada, pogotovo zadnjeg desetljeća života kad je bio posvećen samo kolažima, a reflektiraju i prijašnja djela ovog umjetnika, iz doba fovizma, koja su, tek kad su nastala smatrana kontorverznima, a danas pripadaju u svjetska remek djela.

Blue Nude III (Nu Bleu III)

1952. godina ,kada je završena serija “Blue Nudes”, svakako će ostati jedna od najproduktivnijih godina ovog umjetnika u posljednjoj fazi života, a djela, koja se naoko čine jednostavnima, a iza kojih se krije dugotrajno proučavanje i vrijedno rezanje papira koje je znalo potrajati i tjednima kako bi se postigao savršen oblik, ona koja će stvaralaštvo Matissea otkriti i onima koji možda nikad nisu čuli ime ovog francuskog umjetnika.

Blue Nude I (Nu Bleu I)

“Blue Nude II”, kolaž nastao samo dvije godine prije smrti slavnog umjetnika, postao je jedno od njegovih najpoznatijih djela, uz bok svih onih iz faze fovizma, iako je u periodu stvaranja kolaža napravio stotine i stotine njih. Iako poznat kao vrsni kolorist čija se djela upravo zbog toga proučavaju, jednostavnost ovih jednobojnih djela, koja su tehnički bila ispred svog vremena, fasciniraju ljubitelje umjetnosti, ali i one koji ne znaju baš ništa o stvaralaštvu umjetnika, diljem svijeta i dan danas.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0