Afera Watergate naziv je za jedan od najvećih političkih skandala u američkoj povijesti, koji je rezultirao ostavkom predsjednika Richarda Nixona.

Watergate, stambeno-hotelski kompleks u Washingtonu

Cijela priča počinje 17. lipnja 1972. uhićenjem petorice muškaraca koji su provalili u sjedište Demokratske stranke u Watergate kompleksu u Washingtonu, te je prema lokaciji afera kasnije i prozvana. Kod provalnika je pronađena oprema za prisluškivanje, uređaji koji se spajaju na policijske frekvencije, te 40 rola neiskorištenog filma, a jedan od provalnika bio je bivši agent CIA-e i član osiguranja predsjednika Nixona.

Serija članaka koje je Washington Post objavljivao o aferi Watergate

U listopadu te godine, Washington Post počinje sa serijom članaka koji su počinitelje povezivali s Republikancima, a kasnije i sa samim Nixonom. Dva novinara Posta, Bob Woddward i Carl Bernstein, pratili su priču od samog početka, te im je tajni izvor pod nazivom Duboko grlo donosio ključne informacije o slučaju. Kvaliteta novinarske struke u ovom je slučaju bila na samom vrhuncu, te je slučaj Watergate primjer kako pravo istraživačko novinarstvo izgleda. Novinari su identitet izvora zadržali anonimnim, te su pisali o temi o kojoj se nitko nije usudio u to doba ni istraživati. Godinu dana kasnije Washington Post nagrađen je Pullitzerovom nagradom za javni rad.

Nixonova administracija pokušala je zataškati skandal, no FBI istraga je dokazala umiješanost predsjednika u prisluškivanje raznih političkih aktera i dužnosnika, te snimanje razgovora u Ovalnom uredu. Ukupno je optuženo 69 članova Nixonove administracije, od čega je 48 njih proglašeno krivima.
Richard Nixon dao je ostavku na mjesto predsjednika SAD-a u kolovozu 1974., te je tako postao jedini američki predsjednik koji je ikad dao ostavku.

Na mjestu predsjednika naslijedio ga je Gerald Ford, koji ga je nedugo nakon bezuvjetno pomilovao za sve zločine koje je možda počinio protiv Sjedinjenih Američkih Država dok je bio predsjednik.
Pomilovanje je izazvalo negodovanje javnosti, kao i sama činjenica da se Richard Nixon ne ispričava za svoje djelovanje.

Naslovnica New York Timesa dan nakon što je Richard Nixon dao ostavku, 9. kolovoz 1974.

Četiri godine nakon ostavke, Nixon je pristao na niz intervjua s britanskim novinarom Davidom Frostom. Serija intervjua je u prvih par nastavaka štedjela Nixona, no Frost je postavljajući prava pitanja ušao i u aferu Watergate.

Novinar David Frost i bivši predsjednik SAD-a Richard Nixon

Nixon je pred kamerama priznao svoj niz pogrešnih odluka, te se konačno i ispričao te priznao da je razočarao američki narod.

Afera Watergate i danas je sinonim za prisluškivanje, a sufiks –gate od tada rado se koristi u raznim skandalima. Neki od posljednjih poznatih takvih skandala su Panamagate (skandal poznat i kao objavljivanje Panama Papersa), Pissgate (posljednji skandal koji uključuje Donalda Trumpa), FIFA-gate (skandal koji je razotkrio mito i korupciju unutar FIFA-e) i ostali.

Knjiga Woodwarda i Bernsteina “Svi predsjednikovi ljudi” ekranizirana je, a izvor informacija, poznat kao Duboko grlo, razotkrio se sam 2005. godine kao jedan od najviših dužnosnika FBI-ja, Mark Felt.

MagMe Pick: O Nixonovoj isprici, odnosno cijeloj pripremi za intervju koji je vodio do toga, snimljen je film Frost/Nixon 2008. godine. U glavnim ulogama nalaze se Frank Langella, Michael Sheen i Kevin Bacon, a film je režirao Ron Howard. Ova odlična biografska drama odlično prati događaje koji su uslijedili nakon Watergate afere, te ju svakako preporučujemo!