Svaki put nakon objave recepta dobijem popriličan broj poruka od strane muške publike kada ću objaviti neki slani recept – točnije s mesom. Kako bi im srce bilo na mjestu, odlučila sam se za jelo koje se u mojoj kući priprema godinama i svojevrstan je povratak korijenima. Izvoran recept pod nazivom Međimurski odrezak s heljdom potječe iz etnografski nadahnute kuharice Hrvatska domaća jela Branke Vlahović. Ja sam ga ipak minimalno izmijenila prema našim ukusima, no ipak ne previše kako bi i dalje ostao u okviru i duhu tradicije. Kao što u predgovoru piše: “Oteti zaboravu recepte i običaje u koje je bilo utkano toliko ljubavi i darovitosti naših predaka, svakako je bio vrijedan poticaj… oni privlače pažnju ne samo onih koji žele kvalitetno kuhati i jesti, nego i mnogih drugih s razvijenim sklonostima prema vrijednim i interesantnim postignućima u svakodnevnom životu i kulturi.” (Vladimir pl. Vlahović)

Sastojci:

1 veliki svinjski file, tj. lungić ili 2 srednja  (cca 600g-700g)

200g heljdine kaše

2 glavice luka

1 režanj češnjaka

2dl kiselog vrhnja

2 žlice brašna

2 žlice mlijeka

1 žličica nasjeckanog peršina

mast, papar, sol

Priprema:

Heljdinu kašu kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi oko 25min, a zatim je ocijedite.

Na zagrijanoj masti popržite nasjeckani luk, dodajte nasjeckani i zgnječeni češnjak te ocijeđenu heljdu. Posolite, popaprite i zajedno kratko popržite te pospite nasjeckanim peršinovim listom. Lungić narežite na medaljone i malo ih potucite batićem za meso. Posolite, popaprite, uvaljajte u brašno i na masti poprižte s jedne i s druge strane. Izvadite ih iz masnoće i stavite u vatrostalnu zdjelu na toplom. U istu tavu s tom masnoćom ulijte mlijeko, posolite i pustite neka zakipi, pa dodajte kiselo vrhnje, peršin i izmiješajte, ali ne dopustite da i dalje kipi. Vratite medaljone u umak od vrhnja i malo ih žlicom prelijte. Poslužite s pripravljenom heljdom. U slast!

Tips: Po želji izmiješajte bijelo i kukuruzno brašno.