Kombucha će ove godine dominirati proizvodima za njegu kože

Ponekad je teško misliti da će neki novi sastojak doseći slavu hijaluronske kiseline i retinola, no beauty industrija ubrzano radi na otkrivanju načina kako pomoći našoj koži i neki novi proizvod uvrstiti u našu rutinu. Na red je tako u posljednje vrijeme došla kombucha, koja se, polako ali sigurno, iz hladnjaka svih koje paze na prehranu preselila u kupaonski ormarić.

Kombucha je napitak od crnog čaja fermentiranog SCOBY-jem, kulturom bakterija i kvasca. Ima slatko kiselkasti, blago alkoholni okus te je lagano gazirana, a bogata je bioaktivnim spojevima punih antioksidansa. Iako se čini da je kombucha tek nedavno postala popularna, ona postoji već više od dvije tisuće godina. Već sama konzumacija kombuche može poboljšati izgled kože, ali kombucha u proizvodima za njegu bit će znatno učinkovitija kod poboljšanja teksture, tonusa i cjelokupnog izgleda kože.

Naravno, kombuchu u formi napitka nemojte nikada nanositi na kožu jer je pH vrijednost 3, što bi kožu – čiji je pH 5,5 – moglo iziritirati.


Kombucha ima brojne benefite od kojih je najvažnije svojstvo probiotika koji pomaže poticati rast dobrih bakterija na koži. Iako su fermentirani proizvodi i probiotici odavno zastupljeni i obožavani u korejskoj i japanskoj kozmetici, nisu imali veliki udio u beauty proizvodima na zapadu. Probiotici koži pomažu u obrani od oštećenja, suhoće i oštećenja prouzrokovanog sunčevim zračenjem, a posebno su korisni onima s osjetljivom ili upaljenom kožom.

Kombucha također tretira mikrobiom, nevidljivi ekosustav koji održava kožnu barijeru zdravom. Razni sastojci proizvoda, kao i okoliš, djeluju na slabljenje ili narušavanje prirodne zaštitne barijere kože, a upravo kombucha djeluje reparativno i jača mikrobiom kože. Mikrobiom ili flora kože, kada je narušen, može uzrokovati suhu i grubu kožu sklonu pojavi prištića i depigmentacijskih mrlja. Kombucha na njega djeluje ljekovito, hraneći kožu. Kombucha također sadrži vitamine B1, B6, B12 i vitamin C. Vitamini B i C vitalni su antioksidanti koji podržavaju staničnu funkciju i popravljanje oksidativnih oštećenja, pomažući u održavanju elastičnosti kože i funkciji barijere. Ako je želite ukomponirati u svoju beauty rutinu, ovo su neki od hit proizvoda koji sadrže kombuchu.

Drunk Elephant Sweet Biome Fermented Sake Spray

Mješavina ekstrakta sakea, kombuche, amino kiselina, ceramide i elektrolira, štiti kožu barijeru, njeguje i umiruje.

Fresh Kombucha Cleansing Treatment

Sredstvo za čišćenje i tretman u jednom koje se ne ispire s kože, uklanja nečistoću i pazi na mikrobiome kako bi barijera kože bila zdrava i očuvana. Kombucha i prebiotički inulin glavni su sastojci koji smanjuju pojavu, a kožu čine uravnoteženijom i nahranjenom.

bareMinerals Dew Mist Shimmering Setting Spray

Fiksirajući sprej koji šminku na licu čini postojanom tijekom cijelog dana, hidratizira i osvježava kožu dajući joj prirodan finiš i zdravi sjaj.

Elemis Superfood Glow Priming Moisturiser

Hidratantna krema bez silikona kožu će, uz malu pomoć kombuche i fermentiranog đumbira, nahraniti, zaštititi i pripremiti za puder. Zahvaljujući sjajnim česticama, koža će izgledati zdravo i sjajno.

Orveda Sheer Brew Botanical Gel

Zahvaljujući formuli s bio fermentiranim crnim čajem – kombuchom, ova lagana gel krema matirat će masnu kožu te pomoći osiguravanju idealne razine vlažnosti. Posebno je dobra za njegu zrele kože.

Naslovna fotografija:@imjennim

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0