@anoukyve

Kako se manje stresirati? Počnite koristiti pravilo 10/10/10

Svaki put kad online naiđemo na savjet koji nam može pomoći u tome da se manje živciramo i smirenije reagiramo na stresne situacije, prigrlimo ga, jer koliko god se trudili, uvijek postoje situacije koje nas mogu “izbaciti iz takta”. Jedan od trikova na koji smo naišli naziva se pravilo 10/10/10 i pripada zaista u najjednostavniji način nošenja sa stresom jer situaciju u kojoj se u tom trenutku nalazite stavlja u drugačiju perspektivu.

Pa kako primijeniti ovo pravilo u svojem životu? Kada se idući put nađete u teškoj situaciji, napravite korak unatrag – savjetuje Suzy Welch, američka autorica i kreatorica ovog učinkovitog pravila i razmislite – kako će odluka koju donesem danas utjecati na mene za 10 minuta, 10 mjeseci i 10 godina? Tako ćete, odluke koje smatrate ekstremno ozbiljnima i teškima u tom trenutku, staviti u drugačiju perspektivu koja će vam pomoći da objektivnije procjenite situaciju te time i smanjite stres koji imate prilikom donošenja neke odluke. Kad shvatite koliko će vam nešto biti nebitno za 10 godina, pa i za 10 mjeseci, shvatit ćete da je to stvar oko koje se ne treba stresirati niti u tom trenutku, koliko god vas pogodilo.

Da je Welch s ovom metodom zaista pogodila govori i činjenica da je njezina knjiga “Ten, Ten, Ten: The Infallible Rule for Realizing Your Dreams” završila na listi bestsellera New York Timesa, a iako je objavljena 2009. godine, i dalje je inspirativna ljudima diljem svijeta koji se nalaze u dilemi koja im se, u tom trenutku, čini nerješivom.

Kada se nalazite pred izazovom, problem ili izborom, razmislite o tome kakav utjecaj vaša odluka ili reakcija može imati za budućnost te na temelju toga donesite odluke ili reagirajte – zadnje što trebate napraviti je najprije se početi stresirati oko naočigled nerješive situacije u kojoj se nalazite. Sjetite se koliko ste se već puta našli u sličnim situacijama (ako uopće možete) i koji su vam se sve zadaci činili nemogući na početku, a ostvarili ste ih. Prihvaćajte stresne situacije smireno i smatrajte ih lekcijama te se sjetite da je koncept “vrijeme liječi sve rane” istinit i može se primijeniti i na stresne situacije na poslu, ne samo one privatne.

Pravilo 10/10/10 pomaže u tome da stvari stavite u perspektivu, objektivnije sagledate i lakše odagnate negativne misli koje mogu nastati kada se nađete u stresnoj situaciji. Isprobajte ovo pravilo – garantiramo da ćete smirenije i realnije pristupiti svakom problemu ili teškoj odluci.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0