Kako pravilno nanijeti bronzer i postići prirodno osunčan look?

Lice nikad ne izgleda svježije i ljepše od onda kad je sunce ostavilo traga na njemu. Ali, kada se sunce krije iza oblaka, kao posljednjih dana, isti dojam može se postići i blagim nanosom rumenila na obraze, dobro pozicioniranim highlighterom i daškom bronzera. Kako biste postigli osunčan izgled te licu dali konture koje prirodno nastaju od sunca, predlažemo da u svoju rutinu uvrstite bronzer – i tako izgledate kao da ste vikend proveli negdje na obali, bez obzira na to što niste. Uvođenje bronzera znači korak više u beauty rutini, ali i nameće pitanje – gdje ta tri proizvoda nanijeti na licu za savršen, nenametljiv, posložen i uredan look? U nastavku pročitajte kako nanijeti bronzer kako biste licu podarili konture te ga pravilno uklopili s highlighterom i rumenilom.

Dilema 1: Nijansa bronzera

Odabir prave nijanse presudan je za stvaranje lijepog i osunčanog izgleda. Za tu namjenu bronzer bi trebao bi biti za jednu do dvije nijanse tamniji od boje tena kako bi se nijansa stopila s kožom. Za konturiranje upotrijebite bronzer koji je za dvije do tri nijanse tamniji od boje tena kako biste stvorili efekt prirodnih sjena. Ako ne želite kupovati dva bronzera onda odaberite svjetliju varijantu – boju je uvijek lakše nadograditi po potrebi. Bronzer je makeup proizvod koji služi za postizanje efekta osunčanog lica, a konturiranje je tehnika šminkanja za koju se može koristiti.

Dilema 2: Mat ili sjaj?

Prije nego se odlučite za finiš bronzera, razmislite hoćete li ga prvenstveno koristiti za konturiranje ili postizanje preplanulog izgleda. Mat bronzeri trebali bi biti vaš odabir ako je odgovor konturiranje i skulpturiranje lica te će najbolje pomoći u kreiranju sjene na licu, a odlični su za sve tipove kože. Sjajni bronzeri i oni sa shimmerom najbolji su za postizanje divnog, ljetnog sjaja te bi ih bilo bolje ne koristiti za konturiranje. Bronzer satenskog finiša također je bolje ne koristiti za skulpturiranje lica.

Za rumenila vrijede drugačija pravila – ono u mat rumenilo u svakoj će prilici izgledati prirodno. Mat verzije pružaju malo više definicije, a često i jači pigment boje od svjetlucavih rumenila. Koristite li highlighter, ne morate koristiti i svjetlucavo rumenilo. Naime, highlighter i rumenilo trebali bi biti u ravnoteži – bez obzira na to koristite li svjetlucavo rumenilo s bisernim sjajem highlightera ili šljokičasto rumenilo sa svjetlucavim highligterom, bitno je samo da ten ne izgleda teško te kao da nosi puno šminke na sebi koji “sjedi na licu”.

Dilema 3: Kremasto rumenilo ili u prahu?

Kremasta rumenila ove su godine doživjela veliki comeback, pogotovo ona u boji maline. Ljeto podnosi jarke boje pa koristimo i narančastu, crvenu, ali smo vjerni i breskvastim i ružičastim nijansama. Iako ne moraju svi proizvodi biti samo kremasti ili samo u prahu, s kremastim teksturama nanošenje je puno lakše. Iako je pravilo da kremaste teksture više odgovaraju suhoj koži, dok se proizvodi u prahu preporučuju onima s masnijom kožom – uz odgovarajući primer nema straha od kremastih formula.

Bitno je za znati da kremasta rumenila, bronzeri i highlihteri najčešće imaju malo manje pigmenta od onih u prahu te će rezultat uz manje truda izgledati vrlo prirodno.

Dilema 4: Gdje točno na lice nanijeti rumenilo, bronzer i highlighter?

Prvi proizvod koji se nanosi na lice je bronzer, iduće je na redu rumenilo, a posljednji se stavlja highlighter. Pojednostavljeno rečeno, bronzer se nanosi ispod jagodica obraza, po crti lica nastaloj nakon što skupite usta kao da šaljete poljubac. Rumenilo je idući korak te se nanosi iznad bronzera, na središnji dio obraza u potezu prema van, odnosno prema ušima. Idući zadatak je da dobro izblendate i sljubite ova dva proizvoda s licem, kako biste pripremili lice za nanošenje highlightera. Koristi se na mjestima na koje svjetlost prirodno pada, odnosno od kojih se reflektira, na najviši dio obraza, na sredini nosa, uz rub sredine gornje usne te iznad obrva.

Ako koristite sjajno rumenilo te nemate potrebe za highlighter, bronzerom nježno iskonturirajte lice, stvarajući sjenu na udubinama obraza i bočnim stranama nosa. Rumenilo nanesite na sam vrh, odnosno sredinu obraza te ga usmjerite prema vanjskom rubu očiju kako biste postigli prirodan izgled. Na vrh nosa nanesite malo bronzera kako bi zaokružili osunčan i prirodan look.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @naomismart, @narssist, Pinterest, @fleurdeforce, @chanelbeauty