SOS za kožu – što znači imati suho lice i kako si pomoći?

Kada govorimo o definiciji suhe kože, onda je taj tip kože onaj koji proizvodi manje sebuma od normalne kože. Kao rezultat nedostatka sebuma, suhoj koži nedostaju lipidi koji su joj potrebni za zadržavanje vlage i izgradnju zaštitnog štita od vanjskih utjecaja, što dovodi do poremećene funkcije barijere. Znatno više žena pati od suhe kože nego muškaraca, a kako starimo, javlja se sve više problema sa suhom kožom jer ona starenjem gubi vlagu.

Suhu kožu uzrokuje nedostatak prirodnih hidratantnih čimbenika, posebice uree, aminokiselina i mliječne kiselina – svi ti sastojci pomažu koži u vezivanju vode te epidermalnih lipida poput ceramida i masnih kiselina koji su potrebni za zdravu barijeru kože. Upravo ta barijera, nedostatkom gore navedenih čimbenika, postaje ugrožena.

Također, bitno je razlikovati dehidriranu od suhe kože. Dehidriranoj koži nedostaje vode, dok suhoj koži nedostaju lipidi.

KAKO TRETIRATI SUHU KOŽU LICA?

Kada govorimo o čišćenju lica, bilo bi dobro riješiti se svih sredstava koji se pjene ili dolaze u pjenastoj formi. Gel za čišćenje lica trebao bi postati vaš najbolji prijatelj. Također, bitno je izbjegavati i sastojak SLS (sodium lauryl sulfat) koji isušuje kožu. Ne želite koristiti ni ništa agresivno na koži. Najčešće je preporuka dermatologa korištenje blagog gela za čišćenje brenda Cetaphil, koji je specijaliziran za proizvode za osobe s osjetljivom, suhom i problematičnom kožom.

Često nam je, kada ugledamo suhu kožu, prva reakcija posegnuti za nekom vrstom pilinga, ali taj bi proizvod mogao samo još više iziritirati kožu i uzrokovati daljnje ljuštenje, pogotovo ako je agresivan. Zato bi dobar eksfolijator za suhu kožu bio Daily Microfoliant brenda Dermalogica sa rižinim mekinjama koje će vrlo nježno otkloniti odumrle stanice kože i ostaviti lice glatkim.

Što se koža lice više suši, to može podnijeti više ceramida i ulja u hidratantnoj kremi. Sastojci koje želite vidjeti na popisu na ambalaži odabranog beauty proizvoda su mliječna kiselina, urea, glikolna kiselina, hijaluronska kiselina te skvalan. Naša preporuka je Dr. Jart+ Ceramidin krema za dugotrajnu hidrataciju kože i obnavljanje prirodne barijere kože, čak i u ekstremnim uvjetima.

Kako biste saznali je li vaša koža suha ili (samo) dehidrirana te kako je na najbolji način njegovati, uvijek je dobro posavjetovati te s dermatologom.

Fotografije: Cetaphil, dr.jart, Dermalogica, @esteelalonde

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0