Utječu li zaista mlijeko i mliječni proizvodi na promjene na koži?

U posljednje vrijeme sve su glasnija govorkanja kako mlijeko, odnosno mliječni proizvodi mogu nepovoljno utjecati na kožu lica, odnosno na pojavu akni, iako je skroman broj studija koji podržava tu tezu. Trend konzumacije biljnih mlijeka i različitih alternativnih mliječnih proizvoda sve je veći, a pretpostavka je da će u idućih pet godina ova industrija biti vrijedna preko 25 milijardi dolara. Neki se mlijeka odriču radi promjene prehrane, netoleranije na laktozu, podmodnosti ili tena, ali utječu li mlijeko i mliječni proizvodi zaista na pojavu akni? Istražili smo što o ovoj temi tvrde svjetski dermatolozi, a vama prepuštamo konačan sud.

Zašto mlijeko ima lošu reputaciju?

Ne kaže se bez razloga da smo ono što jedemo, a koža kao naš najveći organ itekako može dati do znanja ako organizmu nešto ne odgovara. Sve što jedemo ima odraz na koži, a kada je riječ o mliječnim proizvodima, oni su najčešće osumnjičeni na promjene na tenu. Sve toksine koje tijelo ne može probaviti, iz tijela izlaze putem kože, u obliku akni, prištića, crvenila ili osipa. Mlijeko je teško probavljivo, čak i kod onih koji nemaju dijagnosticiranu alergiju ili intoleranciju na laktozu.

Mlijeko koje konzumiramo svakodnevno većinom dolazi iz industrijske proizvodnje pa je velika šansa da je dobiveno od krava koje primaju hormon rasta. Neka su istraživanja pokazala da je u šalici mlijeka prisutno čak 60 različitih hormona. Razina hormona u mlijeku reagira s razinom testosterona i inzulina u našem tijelu te utječe na proizvodnju sebuma, a pojačana proizvodnja sebuma vodi ka začepljenim porama i stvaranju akni. Ako ste još i u fazi ciklusa kada imate pojačano stvaranje prištića, mlijeko situaciju može dodatno pogoršati.

Kako otkriti ima li mlijeko veze s aknama?

Brada i donji dio čeljusti mjesta su na kojima se najčešće vide reakcije na mliječne proizvode. Koža može reagirati već dva sata nakon unosa u organizam namirnice koja joj ne odgovara.

Najjednostavniji i najučinkovitiji način da prepoznate je li mlijeko uzrok izbijanja akni je ako ga eliminirate iz prehrane na najmanje četiri tjedna. Iako ne zvuči komplicirano, morate imati na umu da to znači potpunu eliminaciju bilo kojeg mliječnog pripravka. Ne samo jogurta, sireva, čokolade, sladoleda i kolača, već trebate dobro paziti na deklaracije jer su mliječni proizvodi često skriveni u hrani u kojoj ih ne biste očekivali. Svježi sirevi sadrže više laktoze nego zreliji sirevi, što znači da će sirevi poput fete, ricotte, skute i mladih sireva, ako ste osjetljivi na mlijeko, više doprinositi potencijalnom izbijanju akni. Na popisu sastojaka mlijeko će najčešće biti napisano podebljanim slovima jer se smatra uobičajenim alergenom.

Nakon četiri tjedna, tijekom kojih morate pratiti promjene na koži, imat ćete jasniju sliku o tome postoji li veza između mliječnih proizvoda u vašoj prehrani i pojave akni. Počne li se koža čistiti, otkrili ste uzrok. Ostane li situacija ista, konzultirajte svog liječnika ili dermatologa.

Koja hrana pomaže koži?

Mlijeko i mliječni proizvodi namirnice su koje najviše djeluju na upalne procese u organizmu. Kako biste se brinuli za ljepotu kožu, trebali biste jesti što jesti upravo suprotno – protuupalne namirnice. Koža, naime, voli lisnato zeleno povrće, voće, sirove orašaste plodove i sjemenke te cjelovite žitarice, grah i mahunarke. Brokula puna vitamina C te buća i mrkva koje sadrže vitamin A,  pomoći će koži da se pročisti. Zamjenu za mlijeko možete pronaći u obliku biljnih napitaka od badema, zobi, riže i pira.

Fotografije:@tytyshocks

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0