Kako freelance poslovanje pretvoriti u uspješan posao

Biti freelancer danas zvuči kao Instagram lifestyle feed kojeg svatko želi imati. Planovi objava rade se mjesec dana unaprijed, fotografije imaju zadane tematske filtere, nenajavljeno pristižu pokloni pažnje, a upiti klijenata dolaze češće nego što dođe do realizacije. Sanjati je lijepo, snovi su kvalitetniji small talk od vremenske prognoze, a pretraživanje ključnih riječi i značenja snova može biti zabavna jutarnja razbibriga. Uz manji kapital, rizik, opremu i strategiju rađa se istina koja može pripadati svakom freelanceru.

Što znači termin freelance poslovanje?

Freelance poslovanje, odnosno nezavisno poslovanje, nosi posebna pravila. Uz nezavisno poslovanje vežu se razni pojmovi i interesi koji predstavljaju izazove zbog nepreglednosti i nesustavnosti. Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca (HDNP), neprofitna udruga koja volonterski promiče održiv ekosustav za hrvatske nezavisne profesionalce, je definiralo freelancera kao pojedinca, bez radnika ili poslodavca, koji samostalno pruža i dostavlja usluge naručitelju. Prema podacima EUROSTAT-a, u Europskoj uniji je 2017. godine bilo 33 milijuna samozaposlenih osoba od čega je čak 71,8 posto bilo onih bez zaposlenika. Točan broj nezavisnih profesionalaca u Hrvatskoj još uvijek nije poznat. Freelancer u Hrvatskoj može poslovati putem šest različitih pravnih okvira za koje vrijedi sedam propisa. Može poslovati putem ugovora o djelu, ugovora o autorskom djelu, ugovora o ortaštvu, putem obrta (paušalni obrt), putem društva s ograničenom odgovornošću te putem jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću. No, bez obzira na odabir pravnog okvira, svaki nezavisni profesionalac treba težiti stručnosti.

Koje vještine mora imati freelancer?

Za održivi profesionalni rast, nezavisni profesionalac mora imati set različitih vještina, bez obzira je li riječ o part-time nezavisnom poslovanju, privremenom ili stalnom. Brza i nekontrolirana ekspanzija nezavisnog poslovanja freelance revoluciji je nametnula različite identitete, kao i vještine koje jedan nezavisni profesionalac mora naučiti, usvojiti i primjenjivati. Ovogodišnje istraživanje HDNP-a pokazalo je kako je 92,1 posto nezavisnih profesionalaca svojim odabirom postalo freelancer te kako im novi poslovi dolaze preporukom, čak 68,6 posto njih. No da bi se novi poslovi ili postojeći mogli održati, freelancer mora imati razvijene hard i soft vještine. Hard vještine su mjerljive sposobnosti vezane uz struku te su potrebne za stručno odrađivanje projekata dok soft vještine vežemo uz osobnost.

Za uspjeh je potreban identičan fokus na soft vještine

Različite poslovne i društvene situacije zahtijevaju vrhunske komunikacijske vještine. Nezavisni profesionalac mora vjerovati u svoje radne sposobnosti. Samopouzdanje dolazi radnim iskustvom te povećanjem odgovornosti. Freelance poslovanje razlikuje se od standardnog uredskog okruženja, zato su vještine pregovaranja, prodaje i upravljanja vremenom izrazito bitne.

Osim upravljanja vremenom na dnevnoj ili tjednoj razini, freelancer često mora raditi na vlastitoj motivaciji te mora znati kako ne odugovlačiti zadatke. Freelance strategija razvoja pomoći će ostvariti ciljeve, a jedan od njih može biti i sudjelovanje na konferencijama. HDNP istraživanje pokazalo je kako 15 posto freelancera pronalazi projekte kroz networking. Stres je čest u nezavisnom radu. Učenje kako ostati hladne glave od velike je bitnosti, kao i upornost i strpljenje. Uspjeh u nezavisnom poslovanju ne dolazi preko noći. Osim navedenih vještina, freelanceri moraju znati upravljati financijama, poznavati zakone te raditi na svojoj promociji.

Popis je dugačak i kompleksan. No ništa od ovog neće biti moguće ako freelancer ne gaji strast prema dinamičnom nezavisnom životu. Život freelancera je vrtuljak koji se stalno okreće, a položaj nikad nije isti. Odgovornost je na vama. Kontinuirano se educirajte i svakim danom budite bolje verzije sebe jer samo tako ćete freelance poslovanje pretvoriti u uspješan posao.

Tekst: Karla Andrić.

Fotografije: Karla Andrić, @melanie.johnsson

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0