Kako doznati što želimo raditi u životu kroz nekoliko pitanja

Kako doznati što želimo od života, čime bi se trebali baviti, što raditi? Za neke odgovor dolazi jako lako, jednostavno znaju zašto rade to što rade i uživaju u svom poslu, dok se neki još traže. Jednostavna opcija je ostati na dobro poznatom poslu, raditi stvari u kojima smo dobri, ali ponekad bi se trebali zapitati je li ono što je udobno stvarno ono što – želimo?

Za one koji se propitkuju i još traže svoj smjer, dobar trik je postaviti si nekoliko pitanja kako bi lakše otkrili što je to što želimo raditi u životu.

U čemu ste strastveni?

Odabrali smo neke škole, fakultete, poslove, pa nas je život odveo u jednom smjeru i interesi su se ponekad tome prilagodili. Ali u čemu zaista uživate, u čemu ste strastveni? Koji “posao” volite raditi jer nema osjećaj posla? Možda je to pisanje, fotografija, rad sa životinjama, kuhanje… Kada ste zadnji put zaista uživali u nečemu? Probajte si priuštiti više takvog vremena.

Koja su vaša najveća postignuća u životu do sada?

Probajte se prisjetiti svih iskustava koje imate, a na koja ste jako ponosni. Kad se sjetite kako ste se osjećali u tim trenucima, možete vratiti taj dobar resurs uspjeha i sreće i prizvati ga kad vam je najpotrebniji. Nastavite se baviti onim stvarima koje su vas natjerale da budete ponosni na sebe.

Da ne postoje nikakva ograničenja, što bi odabrali raditi svaki dan?

Mozak najbolje radi bez ograničenja, kao djeca smo mogli maštati da ćemo biti astronauti ili pjevači, ali odrastanje nas stavlja u okvire i tjera na ograničeno razmišljanje. Prestali smo razmišljati o tome što želimo biti i fokusirani smo na ono što možemo biti. Ali što bi odabrali biti kada bi mogli bez ikakvih ograničenja izabrati bilo što? S kim biste provodili vrijeme? Kako bi izgledao vaš dan? Odgovaranjem na ova pitanja doći ćete do zanimljivih spoznaja, ali ćete i lakše postaviti ciljeve. Prava ograničenja su najčešće dio našeg uma i naših uvjerenja, a na to možemo imati utjecaja!

Koji su vaši ciljevi u životu?

Ciljevi su najvažniji dio ispunjenih snova, ako ne postavimo ciljeve teško ćemo odrediti svoja postignuća. Dobro je odrediti 3 glavna smjera ciljeva i postaviti si pitanja: koji su moji zdravstveni ciljevi, koji su moji ciljevi u karijeri i koji su moji obiteljski ciljevi?

Odgovorom na ova pitanja lakše ćemo odrediti prioritete. Ako mi je karijera važna, ali sam se već ostvarila na tom području i posvetila desetljeće sebi i napretku, možda mi je sada važnije posvetiti se zdravlju i osnivanju obitelji. U svakom slučaju, dobrim određivanjem prioriteta više ćemo se posvetiti onome što stvarno volimo.

Kome se najviše divite?

Kaže se da ako slijedimo put uspješnih ljudi možemo i sami postati uspješni. Dobro je imati uzor, nekoga koga možemo “modelirati”, naučiti kako raditi nešto dobro. Ponekad je to mentor ili šef na poslu, a neki imaju svjetski poznate uzore. Razmislite tko je vaš uzor, zbog čega? Što je to zbog čega poštujete tu osobu i divite joj se? Što možete naučiti od nje? Odgovorom na ova pitanja uvidjet ćete koliko vi zapravo imate kvaliteta koje cijenite kod drugih, ali i kako biti još bolja osoba po svojim kriterijima.

Što ne volite raditi?

Jako važno pitanje, a često prvo krenemo s promjenom kada shvatimo što ne želimo ili nećemo više raditi. Znamo s kakvim ljudima ne volimo raditi, kakvu vrstu posla, u kakvim situacijama se ne želimo naći… I to je početak. Često čujem – “ne znam što želim, ali znam što ne želim”, i stvarno to je dovoljno da počnemo osvještavati i razmišljati što je to od čega mi nije muka, pa što je to što mi je ok, da bi došli do toga što stvarno želimo.

Koliko jako ste se spremni potruditi da dobijete što želite?

Kada si definirate što ne želite, što želite, pa čak i kako možete doći do toga, pitanje je koliko vam je to važno? Koliko jako ste se spremni truditi za to? Velika postignuća su rijetko nadohvat ruke i potrebno je uložiti truda, izaći iz svojih granica udobnosti što može biti najteže. Jeste li spremni u potpunosti prestati raditi sve što ste radili do sada i početi iznova? Možda je postepeni prelazak s onog što radite kako bi zaradili i onog što volite, ali još ne zarađujete od toga, najbolje rješenje i možete oboje istovremeno? Jeste li spremni žrtvovati slobodno vrijeme?

Znat ćete koliko vam je važno napraviti taj iskorak kad postane pretijesno tu gdje jeste. I nikad nije kasno za nove početke, vaši snovi su i dalje tu, možda mrvicu konkretniji sad nego prije, i možda je baš zato sad trenutak.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0