Kako čitanje utječe na mentalno zdravlje

Kad razmišljamo o tome što možemo učiniti za svoju dobrobit i mentalno zdravlje, neke aktivnosti je lakše, a neke teže provesti, a čitanje svakako spada među najjednostavnije.

Brojne studije su dokazale da čitanje pozitivno utječe na mentalno zdravlje iz više aspekata. Kada čitate, zapravo je manje važno što čitate. Od štiva o tome kako pecati, preko povijesnih knjiga, nečije biografije, klasično djelo fikcije ili tragedije – svejedno je. Što je vama osobno relevantnije, zanimljivije i ugodnije, to bolje.

Čitanje pomaže u upravljanju stresom

Čitanje vam omogućuje da se oslobodite stresa isključivanjem i bijegom. U jednoj studiji pokazalo se da je čitanje jednako učinkovito kao joga i humor u smanjenju subjektivnog osjećaja stresa tijekom 30-minutnog razdoblja. Imajte na umu da je dobra staromodna knjiga najbolji način za oslobađanje stresa i isključivanje, ali ako koristite tablet, smartphone ili računalo za čitanje, zatvorite druge programe i isključite obavijesti. Razne smetnje i notifikacije ometaju pozitivna svojstva upravljanja stresom kod čitanja.

Čitanje štiti zdravlje mozga

U longitudinalnom istraživanju pojedinaca u dobi od 64 godine i više, oni koji su čitali barem jednom tjedno imali su manju vjerojatnost da će doživjeti pad kognitivnih od onih koji nisu. Nakon 14 godina istraživanja, bez obzira na razinu obrazovanja, oni koji više čitaju uživali su veću zaštitu.

Osim toga, čitatelji mogu živjeti dulje od onih koji ne čitaju. Jedno je istraživanje pokazalo da čitatelji knjiga žive dulje od onih koji ne čitaju knjige, a pretpostavlja se da je to posljedica učinka koji čitanje ima na održavanje kognitivnih sposobnosti tijekom vremena.

Biblioterapija kao dopuna liječenju mentalnog zdravlja

Biblioterapija, odnosno korištenje raznih materijala za čitanje za promicanje psihičkog zdravlja, dobro je poznata dopuna liječenju mentalnog zdravlja. Biblioterapija se može sastojati od bilo koje vrste literature i može uključivati knjige za samopomoć, fokusirana čitanja, izvještaje iz prve ruke o tuđim iskustvima, pa čak i relevantnu fikciju. Ovo može biti moćna strategija i uspješno se koristi za smanjenje depresije, razmišljanja o samoubojstvu, tjeskobe, opsesivno-kompulzivnih simptoma, simptoma zdravstvene tjeskobe, nesanice i stresa.

Čitanje knjige prije spavanja može pomoći da lakše zaspite

Čitanje može biti važan ritual prije spavanja za svakoga, i ne treba biti rezeviran samo za djecu. Za odrasle, čitanje knjige prije spavanja može skratiti vrijeme potrebno da zaspi i produljiti trajanje sna. Optimalno je ipak čitati tiskanu knjigu, jer čitanje s tableta ili drugog izvora svjetla obogaćenog plavom bojom, uključujući čitače e-knjiga poput Kindlea, povećavaju osjećaj budnosti i odgađaju početak sna. Upravo zato, dobra staromodna knjiga najbolja je opcija za čitanje prije spavanja. Osim čitanja tiskane knjige prije spavanja, dobro je razmisliti i o sadržaju knjige koju čitate prije spavanja. Neka štiva nam ipak legnu bolje od drugih, tako da uvijek pratite vlastite reakcije.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0