Kako brinuti o koži pazuha?

Kako brinuti o koži pazuha nije pitanje koje si baš često postavljamo. Pa ipak, duži boravak kod kuće nagnao nas je da više promišljamo o dijelovima tijela na koje inače nismo toliko obraćali pozornost. Dio tijela na kojeg često ne obraćamo toliko pozornosti upravo su pazusi, pa nam se tako dnevna rutine najčešće svodi na održavanje čistoće i uporabu dezodoransa. S dolaskom toplijeg vremena, ovo je područje u fokusu, pa evo na što biste sve trebali obratiti pozornost.

Čišćenje na dnevnoj bazi

Pazusi su dio tijela koji se smatra intertriginoznom zonom, što znači da je ovaj dio tijela zbog presavijanja kože znatno više sklon konstantnoj vlažnosti zbog nedostatka protoka zraka. Ove karakteristike idealno su stanište za bakterije i gljivice, a kako bi spriječili njihovo nastajanje od iznimne je važnosti kožu pazuha održavati čistom kako bi se smanjila neželjena vlaga i zadržala prirodna ravnoteža mikrobioma. Da biste to postigli, dovoljno je kožu ovog dijela tijela prati jednom dnevno, a više samo ako ste izloženi većim fizičkim naporima koji će pojačati znojenje kako bi pH vrijednost pazuha, na koju utječu sredstva za pranje, ostala očuvana.

Ne zaboravite redovitu eksfolijaciju

Koža pazuha može imati začepljene pore ili folikulitis te nakupine mrtvih stanica kože pa joj je potrebna eksfolijacija. Piling može biti mehanički i kemijski, ovisno o tome koji više preferirate, a možete se poslužiti onima koje inače koristitena licu. Glikolna kiselina u zastupljenosti u proizvodu do pet posto odlično je rješenje za održavanje kože svježom i glatkom. Imate li kod kuće glikolnu kiselinu u toniku kojeg nanosite na lice, nakapajte je na blazinicu te nježno utisnite u područje pazuha. Osim što će ukloniti mrtve stanice, djelovat će na poboljšanje tonusa kože.

Depilacija

Ako depilirate pazuhe, nikada to nemojte činiti dok vam je koža suha. Koža mora biti mokra, uz obavezno korištenje gela za brijanje ili pjenušavog gela za tuširanje. Kako biste spriječili porezotine, površina britvice uvijek mora kliziti po koži iz smjera od gore prema dolje. Ako imate kožu sklonu iritaciji ili želite izbjeći pojavu uraslih dlačica, za depilaciju se pripremite večer prije: na pazuhe nanesite tanki slojem hidratantne kreme koja će do ujutro kožu učiniti još mekšom te podatnom. Britvica koju koristite uvijek mora biti oštra pa je preporučljivo mijenjati je redovito, otprilike svakih 10 dana. Najjednostavniji način za održavanje pazuha vječno glatkima je trajna depilacija laserom koja će u samo nekoliko tretmana riješiti problem dlačica.

Njega kože

Kao što njegujemo lice i tijelo, tako i pazusi trebaju njegu i hidrataciju! Kako su pazusi prirodno vlažno područje kod odabira proizvoda za njegu obratite pozornost da pH faktor uravnotežen. Pazuhe je dovoljno namazati dva puta tjedno u sklopu dnevne rutine nakon tuširanja.

Koji dezodorans koristiti?

O prirodnim dezodoransima već smo pisali jer u moru proizvoda zaista nije lako naći onaj pravi. Korištenjem prirodnog dezodoransa znojenje nije spriječeno, ali će oni utjecati na neugodne mirise. Česta je zabluda da prirodni dezodoransi ne djeluju, ali potrebno je samo odvojiti vrijeme za prilagodbu na prirodne sastojke i dozvoliti tijelu da se očisti od toksina. Ako dezodorans kojeg koristite izaziva crvenilo ili suhoću kože, odmah ga zamijenite. Osjetljivom području pazuha najbolje odgovaraju što prirodnije formule bez falfata, aluminija, parabena i boja. Iako su antiperspiranti, koji sadrže aluminij nekima spas, nisu svima potrebni. Sami znate koliko se znojite i je li vam zaista potrebna takva vrsta zaštite na koži.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @adiostupid